My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

«Γαλάζιες» τσαπατσουλίες και…

…τρελά (;) ενδεχόμενα.

Του Κλέαρχου Τσαουσίδη.


Πέρασαν πάνω από τέσσερις μήνες από τον σχηματισμό της πρώτης σύγχρονης, τεχνοκρατικής κυβέρνησης και του ανεπίληπτου επιτελικού κράτους.

Η πλήρης αποκάλυψη του τι σημαίνουν οι όροι αυτοί για τη Νέα Δημοκρατία και τους ψηφοφόρους της συντελέστηκε σε δύο φάσεις.

Η πρώτη είναι η «φιλοσοφία» που αναλύθηκε από τους “γαλάζιους” αγορητές στη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος και η δεύτερη, ήσσονος σημασίας, αλλά μέγιστου συμβολισμού, ο διορισμός του 80χρονου «κομματάρχη» στη θέση διοικητή νοσοκομείου.

Η δεύτερη μάλιστα περίπτωση δεν χρειάζεται επιχειρηματολογία. Αρκούν οι δηλώσεις του ίδιου του κατά δήλωσή του… στρατάρχη («είχα πάρει χιλιάδες σταυρούς και είχα μια δύναμη, είχα έναν στρατό δικό μου στα Τρίκαλα»).

Ομολογώ ότι αδυνατώ να πιστέψω μια τόσο χοντροκομμένη συναλλαγή όπως αυτή που επικαλείται ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός, σε συνάντησή του μάλιστα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ψάχνοντας στα εκλογικά αποτελέσματα του Νομού Τρικάλων από το 2012 κι έπειτα, δεν είδα πουθενά στρατιές ψηφοφόρων υπέρ του ΛΑΟΣ ή των ΑΝ.ΕΛΛ., τα κόμματα δηλαδή που δηλώνει ότι στήριξε ο κ. Πατέρας, προτού επανακάμψει στην κοίτη του…

Ωστόσο, ο Κ. Μητσοτάκης επέτρεψε στον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια να κάνει τέτοιες λαθροχειρίες σε έναν χώρο που ελπίζαμε, έπειτα από τη νομοθετική ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα έπαυε να αποτελεί φωλίτσες για αποτυχημένους πολιτευτές. Έτσι, οι ειδικοί επιστήμονες σε θέματα Υγείας αναγκάζονται να αναζητήσουν δουλειά εκτός Ελλάδας.

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον, ή μάλλον επιβάλλεται, να δημοσιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα τυπικά προσόντα των απερχομένων διοικητών κι αυτών που τους διαδέχονται.

Τα παραπάνω είναι θεραπεύσιμα εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επόμενες εκλογές και δεν έχουν διαλυθεί όλα τα νοσοκομεία. Το πρόβλημα είναι με τις συνταγματικές διατάξεις που χωρίς καμιά λογική αρνήθηκε να συζητήσει η Νέα Δημοκρατία (και κάποιες μαζί με το ΠΑΣΟΚ, την Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ). Αν κρίνουμε από κάποια άρθρα ή παραγράφους (π.χ. για τη μετάφραση της Αγίας Γραφής) ή για στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, οι βουλευτές των συντηρητικών κομμάτων απλούστατα υποτάχθηκαν στο «έτσι θέλω» της Ιεραρχίας ή των ρατσιστικών έως φασιστικών μορφωμάτων που στοιχήθηκαν εκ νέου στο μεγάλο κόμμα της Δεξιάς.

Αλλάζει κάτι; Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της διαπλοκής αμφιβάλλω, διότι η αργόσυρτη ελληνική Δικαιοσύνη θα ακυρώσει στην πράξη όποιες αλλαγές.

Η υπόθεση Siemens πήρε δεκατέσσερα χρόνια να τελεσιδικήσει και οι απαλλαγές λόγω παραγραφής άφησαν ερωτήματα που θα μείνουν αναπάντητα: π.χ. που διάολο πήγε το εκατομμύριο μάρκα που ο ίδιος ο απαλλαγείς Τσουκάτος δήλωσε ότι παρέδωσε στο κόμμα, αλλά το ΠΑΣΟΚ του κ. Κ. Σημίτη, του κ. Γ. Παπανδρέου, του κ. Ευ. Βενιζέλου, της κ. Φ. Γεννηματά δεν το βρήκε!

Το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ακόμη κι από σχετική πλειοψηφία δεν είναι απλώς μια επίδειξη ισχύος από τον Κ. Μητσοτάκη. Ο νέος Πρόεδρος θα είναι δικός του. Ωραία. Αυτό σημαίνει τερματισμό της άτυπης συμφωνίας ότι ο Πρόεδρος θα προέρχεται όχι από το πρώτο κόμμα, ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Ωραιότατα!

Είμαι βέβαιος ότι στην πρώτη εφαρμογή της νέας συνταγματικής ρύθμισης, ο Κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να επιλέξει άτομο που θα συγκεντρώσει τη συμφωνία ακόμη ενός κόμματος.

Αλλά στην πολιτική συμβαίνουν και απρόοπτα. Η προηγούμενη συνταγματική επιταγή υπέκρυπτε και μια διάθεση του νομοθέτη να οδηγείται η χώρα σε εκλογές όταν υπήρχε έντονη λαϊκή αντίδραση. Η Νέα Δημοκρατία αποκρύπτει ότι και το 1990 είχαν γίνει εκλογές λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου. Και στέκεται στο 2014 και τη μη εκλογή ενός κομματικού στελέχους όπως ο κ. Σιούφας.

Αν θέλουμε να καταδείξουμε την τσαπατσουλιά με την οποία ψήφισε η δεξιά πλειοψηφία, ένα παράδειγμα αρκεί. Αν στις εκλογές του 2023 κάποιο κόμμα, π.χ. μια Χρυσή Αυγή με γραβάτες, πλειοψηφήσει σχετικά και σχηματίσει έστω κυβέρνηση μειοψηφίας (όλα γίνονται), φαντάζεστε να εξέλεγε πρόεδρο τον Ν. Μιχαλολιάκο με 121 ψήφους; Γελάτε; Καλά!

Άρθρο στην ΑΥΓΗ

Σχολιάστε