My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Β` Δημοτικό και Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Το Κιλκίς στη δίνη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου: Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από τις Μάχες Σκρα και Δοϊράνης και τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Το 2018 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, καθώς και από τη διεξαγωγή των Μαχών Σκρα και Δοϊράνης. Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχο στις προκλήσεις που δημιουργούνταν από την επέτειο αυτή. Για τον λόγο αυτό υλοποιήθηκαν στο σχολείο μια σειρά από εργασίες και δράσεις με στόχο τη διερεύνηση και ανάδειξη της ιστορίας και του τόπου.

Αρχικά οι μαθητές, για να προσεγγίσουν το ιστορικό πλαίσιο, παρακολούθησαν ένα κατατοπιστικό βίντεο με τίτλο: «Η πορεία προς τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» Με βάση το βίντεο, συμπλήρωσαν ένα φύλλο εργασίας όπου αποτύπωσαν τα αίτια, τις αφορμές τους πρωταγωνιστές και τα κράτη που συνέθεταν τις συμμαχίες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη συνέχεια με τη βοήθεια της σχετικής βιβλιογραφίας- αρθρογραφίας και των Φύλλων Εργασίας, τα παιδιά εντόπισαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι στρατιώτες μάχονταν και πολεμούσαν. Τις πληροφορίες αυτές τις μετασχημάτισαν σε κείμενα με τίτλο: «Ημερολόγια από το μέτωπο» και «Γράμματα από το μέτωπο».

Ο πόνος η αγωνία, αλλά και η ελπίδα των πολεμιστών αποτυπώθηκαν σε πέντε ποιήματα γραμμένα στα αγγλικά, με τα οποία το σχολείο έλαβε μέρος στον διαγωνισμό με τίτλο: «Η Θεσσαλονίκη Θυμάται: Οι μαθητές εκφράζονται δημιουργικά για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο», που διοργάνωσαν το British Council, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, ο οργανισμός Never Such Innocence, η Κοινοπολιτειακή Επιτροπή Στρατιωτικών Τάφων και η Βρετανική Πρεσβεία στην Ελλάδα.

Ακολούθως το πρόγραμμα επικεντρώθηκε στην περιοχή του Κιλκίς και στο λησμονημένο «Μακεδονικό Μέτωπο» ή «Μέτωπο της Θεσσαλονίκης». Εντοπίστηκαν και διαβάστηκαν κείμενα που περιγράφουν την πόλη μας και την περιοχή, μέσα από τα μάτια ενός Άγγλου Λοχαγού του A. j. Mann που υπηρέτησε στην περιοχή.

Μελετήθηκε ο ρόλος των σιδηροδρομικών μεταφορών στη νικηφόρα κατάληξη του μετώπου και συσχετίστηκε με την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας σήμερα. Εξετάστηκε ο ρόλος των κοιμητηρίων, Συμμαχικών και Ελληνικών, στην τουριστική προβολή του Νομού μας. Μέσα από σχετικό βίντεο παραγωγής του Βρετανικού Μουσείου οι μαθητές πληροφορήθηκαν για τις ανασκαφές που πραγματοποιηθήκαν στην περιοχή του Μακεδονικού Μετώπου είτε σκόπιμα είτε τυχαία στο πλαίσιο διάνοιξης ορυγμάτων ή αποστραγγιστικών έργων.

Για να πληροφορηθούν τα παιδιά για τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στον Νομό μας κατά τη διάρκεια του «Μακεδονικού Μετώπου» πήραν συνέντευξη από τον Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς Δρ. Σταμάτη Χατζητουλούση, ο οποίος έδωσε σημαντικές πληροφορίες.

Με έξοδα του ιατρού Στυλιανού Μαγλουσίδη εκδόθηκε επετειακό ενημερωτικό φυλλάδιο με τίτλο: «Το Κιλκίς στη δίνη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου: 100 χρόνια από τις μάχες Σκρα και Δοίράνης- Μνήμες και προοπτικές», το οποίο μοιράστηκε σε εκπαιδευτικούς και γονείς.

Το αποκορύφωμα της συμμετοχής του Σχολείου στους επετειακούς εορτασμούς πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30.9.2018, όπου η χορωδία του Σχολείου αποτελούμενη από παιδιά της Στ΄ Τάξης έλαβε μέρος στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο βρετανικό Μνημείο της Νίκης στην περιοχή της Δοϊράνης, παρουσία του Δούκα του Κεντ Εδουάρδου.

Τα παιδιά τη χορωδίας τραγούδησαν το τραγούδι «Το περιστέρι της Ειρήνης» υπό την άψογη καθοδήγηση του συνταξιούχου δασκάλου κου Σάββα Ηλιάδη και τη μουσική συνοδεία της κας Ηλιάδου Θεοδώρας (κιθάρα) και της κας Παπαγεωργίου Ελευθερίας (ακορντεόν).

 Στο τέλος της εκδήλωσης, κατά την αποχώρηση και του χαιρετισμούς, ο Δούκας ζήτησε να ξανακούσει το τραγούδι το οποίο τα παιδιά επανέλαβαν. Τέλος, όλο το τμήμα παρέστη στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε και στα Ελληνικά Στρατιωτικά Κοιμητήρια όπου αποδόθηκαν τιμές στους Έλληνες νεκρούς της μάχης, γεγονός που αποτυπώθηκε στη μνήμη και την καρδιά όλων.

Τα αποτελέσματά και ο τρόπος εργασίας, είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα:
kilkisfront.webnode.gr

Στην ιστοσελίδα αυτή ο επισκέπτης μπορεί να βρει πηγές, παρουσιάσεις, βίντεο καθώς και χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό που είναι κατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί στη διδακτική προσέγγιση του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και κυρίως του Μακεδονικού Μετώπου.

Σχολιάστε