My Twitter Feed

18 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Βιβλίο για την ιστορία ελλ. στρατού

Την Παρασκευή 19 Ιουνίου στις 18:30 στη ΛΑΦ Κιλκίς, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Η ιστορία του Ελληνικού Στρατού (1833-1949)» του Δρος Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου, Νομικού και Διεθνολόγου, Καθηγητή της Σχολής Εθνικής Άμυνας.

istoria-ellinikou-stratou3-640x360Το έργο θα παρουσιάσουν οι κ.κ. Χρήστος Μπολώσης Υποστράτηγος ε.α. και Βασίλειος Παπαθανασίου Υποστράτηγος ε.α. ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Διοικητής της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος κ. Πέτρος Δεμέστιχας.

Η «Η ιστορία του Ελληνικού Στρατού (1833-1949)» (Η δράση των Ι-VIII Μεραρχιών Πεζικού. Νομική και χαρτογραφική παρουσίαση των γεγονότων. Προλογίζουν: Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Τόρβας, Επίτιμος Διοικητής ΙΧ Μεραρχίας Πεζικού), είναι αποτέλεσμα πολυετούς ερεύνης του συγγραφέα σε πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές.

Στο κείμενο εξετάζεται κατά βάση το ζήτημα της συστάσεως, λειτουργίας επανδρώσεως και κυρίως δράσεως των Ενόπλων Δυνάμεων, από την περίοδο του Βασ. Όθωνα έως την λήξη της ένοπλης διαπάλης μεταξύ αφ’ ενός του Εθνικού Στρατού και αφ’ ετέρου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Σε δύο πολυσέλιδους τόμους, περικλείεται όλη η ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους και η σταδιακή επέκτασή του, μέσω της απελευθερώσεως εδαφών στα οποία διαβιούσαν ομογενείς πληθυσμοί.

Συνοπτικά, εξετάζονται κατά σειράν, ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Μικρασιατική εκστρατεία, ο Β΄ Παγκόσμιος και τα επακόλουθα γεγονότα έως το 1949. Το έργο δεν αποτελεί μία στεγνή παράθεση στρατιωτικών γεγονότων, καθώς ο συγγραφέας δεν παραγνωρίζει τα τεκταινόμενα στην εσωτερική πολιτική κονίστρα, ιδίως όσα είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Επίσης, γίνεται διασύνδεση των γεγονότων με τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, οι οποίες επέδρασαν καθοριστικά στο ελληνικό γίγνεσθαι.

Δίδεται μεγάλη έμφαση σε «δύσκολες» περιόδους για τον νεότερο ελληνισμό (όπως ο «εθνικός διχασμός» και η Μικρασιατική εκστρατεία), ενώ κατεβλήθη προσπάθεια ερμηνεύσεως ορισμένων σημείων της ελληνικής ιστορίας, όπως π.χ. των δικαιωμάτων προστασίας επί της Ελλάδος τα οποία υπεστήριζαν ότι είχαν οι τρεις Μεγάλες Δυνάμεις της Συνεννοήσεως έως το 1920, των αιτίων της εκλογικής ήττας των Φιλελευθέρων τον Νοέμβριο του έτους εκείνου κ.ά.

Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο αφορά στο ιστορικό πλαίσιο, το οποίο αναδεικνύεται μέσα από πληθώρα δημοσιευμένων πηγών• το δεύτερο συγκροτείται από ορισμένα απολύτως χαρακτηριστικά περιστατικά εκ της δράσεως των οκτώ πρώτων μεραρχιών του Ελληνικού Στρατού (Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, IV, V, VI, VII και VIII), όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από τα στρατιωτικά αρχεία.

Η παράθεση των γεγονότων γίνεται με νηφαλιότητα, δίχως εξάρσεις και λυρισμούς. Προς τούτο, αποφεύγεται κατά το δυνατόν η χρήση επιθέτων. Επίσης, υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση μέσω 4.900 και πλέον παραπομπών. Τέλος, το έργο εμπλουτίζεται από δεκάδες χάρτες της Διευθύνσεως Ιστορίας Στρατού, καθώς και από πληθώρα (αδημοσίευτων εν πολλοίς) φωτογραφιών.

Δελτίο τύπου από E.Σ.ΠΕ.Κ.Μ.

Σχολιάστε