My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Βαθύτατο κράτος και προστάτες

Του Κλέαρχου Τσαουσίδη.


Φαντάζομαι πώς ένιωσαν οι δυο Μητσοτάκης – Γεννηματά ακούγοντας τον «δικό τους» Τραμπ να λέει στον πρωθυπουργό Τσίπρα ότι προσδοκά στενή συνεργασία και στο μέλλον. «Να σας έχουμε πολλά χρόνια» είπε, προκαλώντας εγκεφαλικά!

Η μέθοδος με την οποία προσπαθεί η Νέα Δημοκρατία να απαξιώνει κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία, ελάχιστα πείθει πλέον τους ψηφοφόρους. Ωστόσο η καταρροή ψευδών ειδήσεων από τα χαλκεία και η ροπή να εμφανίζεται κάθε βήμα προόδου σαν προδοσία, συνεχίζονται.

Οι αιτίες είναι δυο:

η λειψή και άκρως συντηρητική παιδεία των ανώτατων στελεχών της Ν.Δ. Το θεωρητικό τους οπλοστάσιο τροφοδοτείται εν μέρει από το χουντικό ιδεολόγημα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» και προσκολλάται στο «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια», σύνθημα που μόνον ως ευφημισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν σκεφτούμε τη μοίρα που επιφύλαξε σ’ αυτή την Πατρίδα η αμετροεπής Δεξιά.

Η έκρηξη των πελατειακών σχέσεων την τελευταία τριακονταετία και η αναγωγή της διαπλοκής σε βασικό τροφοδότη της πολιτικής επιβίωσης των κομμάτων εξουσίας, διακόπηκε βίαια και απροσδόκητα από το εκλογικό άλμα του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, η διάψευση των ονειρώξεων για αριστερή παρένθεση προκαλεί μίσος και οδηγεί στη χρήση κάθε αθέμιτου μέσου.

Σε βασικούς θεσμικούς χώρους όπως η Δικαιοσύνη, οι ανεξάρτητες αρχές (π.χ. Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΣΡ κ.λπ.), το ιδεολογικό πρόσημο των προέδρων και της πλειοψηφίας των μελών των διοικητικών τους συμβουλίων μεθοδεύτηκε να είναι συντηρητικό, οπότε η κυβέρνηση πρέπει διαρκώς να αναζητά συμβιβαστικές προσεγγίσεις για να προωθήσει την πολιτική της. Αριστερή κυβέρνηση με παλιά εξουσία.

Από κοντά οι συστημικοί συνδικαλιστές καταφέρνουν να επιβιώνουν και να φρενάρουν κάθε προσπάθεια προόδου, έστω κι αν εκπροσωπούν σε πολλές περιπτώσεις κάτω από το 5% των εργαζομένων του κλάδου τους.

Ετσι φτάνουμε σε άγριες καταστάσεις. Π.χ., ένα από τα προαπαιτούμενα που έχουν θέσει οι δανειστές για να κλείσουν οι αξιολογήσεις είναι οι αποπληρωμές χρεών του Δημόσιου προς ιδιώτες. Στο πεδίο αυτό εντάσσονται και οι συντάξεις που εδώ και πάνω από 8 χρόνια συσσωρεύονται στα ασφαλιστικά ταμεία, με κορύφωση τη διετία ’12-14. Έτσι, φτάσαμε τον περασμένο μήνα να αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο να μην εισπράξει η χώρα τη δόση των 800 εκατομμυρίων ευρώ επειδή ο ρυθμός απονομής συντάξεων ήταν βραδύς. Ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, απηύθυνε έκκληση στους υπαλλήλους να δουλέψουν δυο σαββατοκύριακα, αλλά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στο ΙΚΑ «προφήτεψε» ότι οι περισσότεροι δεν θα συνεργασθούν. «(…) Προς το παρόν, τα μηνύματα είναι ότι δεν θα απασχοληθούν», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, Βαγγέλης Θεοδωρίδης.

Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, δούλεψαν και παρήγαγαν εκείνο το Σαββατοκύριακο 4.200 συντάξεις, διαψεύδοντας τον πρόεδρό τους.

Υπάρχουν συνεχή κρούσματα, όπως π.χ. από το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, το οποίο συνεχώς δημιουργεί φασαρίες στα νοσοκομεία τη στιγμή που διαρκώς αναβαθμίζονται οι παροχές, αποκαθίστανται οι καταστροφές της πενταετίας 2010-15, αγοράζονται νέα και απαραίτητα μηχανήματα, προσλαμβάνεται προσωπικό. Σημειώνω απλώς την περίπτωση «Ερρίκος Ντυνάν», το «θαύμα» του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα «χαμένα» 3,5 εκατομμύρια του αντικαρκινικού εράνου του 2008. Πού «αγωνιζόταν» η ΠΟΕΔΗΝ τότε;

Τα ηλεκτρονικά εισιτήρια και η αντίδραση από εργαζόμενους στην έκδοσή τους (τόσα χρόνια δεν καταλάβαιναν πόσα πλαστά εισιτήρια διακινούνταν), η περίπτωση του ΟΑΣΘ που τον έχουμε υποστεί όλοι οι Θεσσαλονικείς επί 62 χρόνια, οι τρελές ιστορίες στα πανεπιστήμια με τα χρυσά -για κάποιους διδάσκοντες- μεταπτυχιακά, τα άφαντα λεφτά για τους πυροπαθείς της Ηλείας αλλά (αυτό είναι φρέσκο) και τα 150.000 δολάρια που εισέπραξε η Μητρόπολη Λέσβου από ομογενείς της Αυστραλίας και δεν τα είδαν οι σεισμόπληκτοι, τι δείγματα είναι;

Κι έρχεται ο επίγονος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και δηλώνει με κάθε σοβαρότητα το απίστευτο: «Ειλικρινά, ελπίζω (…) να μην μείνει ως μόνη παρακαταθήκη του ταξιδιού του (σ.σ.: του κ. Τσίπρα) μια φωτογραφία με τον Αμερικανό Πρόεδρο χάριν επικοινωνιακών εντυπώσεων».

Στο διαδίκτυο υπάρχει η φωτογραφία του δικού του μπαμπά και της μεγάλης αδερφής του με τον πρόεδρο Μπους τον πρεσβύτερο. Τι πήρε η Ελλάδα τότε; Πέρασαν 25 χρόνια, μπορεί κάτι να θυμίσει; Το ίδιο και οι πρωθυπουργοί του ΠΑΣΟΚ, που και αυτοί φωτογραφία βγήκαν και ευχαρίστησε ο ένας τους Αμερικανούς διότι δεν άφησαν τους Τούρκους να μας επιτεθούν, αφού επέτρεψε να προδοθεί ο Οτζαλάν. Αλλά ζητούν (η κ. Γεννηματά που ήταν μικρή τότε και δεν ήξερε τι έγινε στα Ίμια…) «χειροπιαστά αποτελέσματα», προτού καν να δει τον κ. Τραμπ ο Έλληνας πρωθυπουργός!

Άρθρο στην ΑΥΓΗ

Σχολιάστε