My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

“Βάζουν ταφόπλακα στο Φεστιβάλ

“Μέσα στα τελευταία 3-4 χρόνια έβαλαν την ταφόπλακα” στο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Κιλκίς, τονίζει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ, Δημήτρης Αγαθόπουλος, κάνοντας λόγο για «ανικανότητα των ιθυνόντων».

Με αφορμή την επιστροφή στα αποθεματικά του δήμου, των 80 χιλ. ευρώ που προορίζονταν για το Φεστιβάλ, ο κ. Αγαθόπουλος αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα εξής:

“Σε συνεδρίασή του, την Τετάρτη 2/10/19, το Δ.Σ Κιλκίς έκανε δεκτή κατά πλειοψηφία πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής για αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Κιλκίς, βάσει της οποίας το ποσό των 80000 ευρώ που είχε προγραμματιστεί για τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ του 2019, επιστρέφεται στα αποθεματικά του Δήμου.

Η απόφαση αυτή είναι το αποτέλεσμα άστοχων ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων,  τα τελευταία 4-5 χρόνια,  στα δρώμενα του πολιτισμού στον Δήμο Κιλκίς. Η κατάληξη αυτή για το φεστιβάλ κουκλοθέατρου, δεν αντικατοπτρίζει  μόνο την ανικανότητα των ιθυνόντων αλλά και την διαφορά νοοτροπίας μεταξύ αυτών που το οραματίστηκαν, το λειτούργησαν και το στήριξαν  τόσα χρόνια από το 1999 και αυτών που μέσα στα τελευταία 3-4 χρόνια έβαλαν την ταφόπλακα.

Για να χρυσώσουνε δε το χάπι της απουσίας κουκλοθέατρου για το 2019 προϋπολογίστηκε ένα ποσό των 25000 ευρώ για την ιστορική αναδρομή του κουκλοθέατρου από την ίδρυσή του μέχρι πέρσι.

Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για αυτήν την κατάληξη.

Η εξέλιξη αυτή έχει ονοματεπώνυμο: Δημήτριος Τσαντάκης  αντιδήμαρχος πολιτισμού μέχρι το Μάρτη του 2019.

Καταψηφίζοντας  την πρόταση αναμόρφωσης του προϋπολογισμού και για να κατανοήσει ο κόσμος του Κιλκίς, το πώς φτάσαμε εδώ θα θέλαμε να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν.

Το ξεκίνημα ενός  δύσμοιρου  φεστιβάλ  ήταν κάπως έτσι.

«Μέσα από την καθημερινή μας ενασχόληση με τα κοινά, με τα πολιτιστικά του τόπου μας, με τα παιδιά και τους νέους που γεμάτα χαρά ανταποκρίνονται σε κάθε κάλεσμά μας για δημιουργία, έφτασε η στιγμή που αναζητήσαμε κάτι διαφορετικό»

Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις του σκεπτικού εκείνων που οργάνωσαν το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου &Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς στα μέσα του Δεκέμβρη του 1999.

Από τότε και κάθε χρόνο ο θεσμός βελτιωνόταν, με αποτέλεσμα στον πέμπτο  χρόνο να υιοθετηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και να εντάξει το Κιλκίς στο Δίκτυο Πόλεων. Έτσι η πόλη μας βρέθηκε στο σύνολο των ελληνικών πόλεων με μια καινοτόμα πολιτιστική δραστηριότητα. Συνέπεια αυτής της αναγνώρισης ήταν να υπογραφεί μια πενταετής προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού , το οποίο, αφού επέβαλε την πρόσληψη Καλλιτεχνικού Διευθυντή, για το καλλιτεχνικό μέρος του φεστιβάλ, αναλάμβανε την συγχρηματοδότηση καταβάλλοντας ετησίως 100.000 € με ισόποση υποχρέωση και από τον Δήμο Κιλκίς. Το όφελος ήταν πολλαπλό. Πέρα από το γεγονός ότι για πέντε χρόνια το φεστιβάλ είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, το Κιλκίς απέκτησε έναν πολιτισμικό θεσμό πιστοποιημένης ποιότητας και κύρους με συνέπεια ο τόπος μας να γίνει γνωστός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Το 2010 το φεστιβάλ εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση για άλλα πέντε χρόνια.

Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη Καλλιτεχνικού Διευθυντή και η διενέργεια διαγωνισμών για την πάσης φύσεως τεχνική υποστήριξη, δηλαδή ήχος, φωτισμός, σίτιση, εστίαση, μεταφορές και οποιαδήποτε άλλη δαπάνη που δεν είχε σχέση με το καλλιτεχνικό κομμάτι, την ευθύνη του οποίου είχε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και κατ’ επέκταση η δημοτική αρχή.

Μετά τη λήξη της πενταετούς χρηματοδότησης του φεστιβάλ από το ΕΣΠΑ, άρχισε η ταλαιπωρία του θεσμού. Η τότε δημοτική αρχή έδιωξε τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή και σκέφτηκε κάτι «διαφορετικό», που όμως δεν ήταν στην κατεύθυνση της βελτίωσης, αλλά του εκφυλισμού και της γελοιοποίησης. Κάτι πραγματικά πρωτοφανές. Προκήρυσσε κάθε χρόνο διαγωνισμό με το «κλειδί στο χέρι» για να προκύψει ανάδοχος που θα οργάνωνε το φεστιβάλ, δηλαδή κάτι σαν εργολάβος κατασκευής κτιρίου. Το αποτέλεσμα ήταν να εκφυλιστεί ο θεσμός σε κάτι άλλο, που ο Δήμος το ονόμαζε με περισσό θράσος φεστιβάλ. Με απλά λόγια πήραν έναν καταξιωμένο θεσμό, που είχε εξακτινωθεί και σε άλλους γειτονικούς δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας με το Κιλκίς να εισπράττει θαυμασμό  από όλους.

Είκοσι χρόνια μετά τον χιονισμένο Δεκέμβρη του 1999, ο διαγωνισμός για το 2019 ακυρώνεται, το Φεστιβάλ για το 2019 ματαιώνεται, και, για τα μάτια του κόσμου, εγγράφεται στον προϋπολογισμό το ποσό των 24.000 € για την «ανάδειξη της ιστορίας του φεστιβάλ», κάτι σαν μνημόσυνο δηλαδή.

Πέρα από τη θλίψη για την ανικανότητά μας να συνεχιστεί ένας πετυχημένος θεσμός που απεδείχθη εξαιρετικά ωφέλιμος για τους δημότες μας και όχι μόνον, μας δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για τα κίνητρα των εμπνευστών αυτού του πολιτισμικού ατοπήματος, που δεν υπάρχει προηγούμενο. Φανταστείτε δηλαδή το Φεστιβάλ Αθηνών, παραστάσεις του οποίου οργανώνονται στην Επίδαυρο ή το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να οργανώνονται από εργολάβο. Ή πόσο ανιστόρητος, αδαής και απαίδευτος μπορεί να είναι κάποιος , έναν πετυχημένο θεσμό που ξεπερνάει τα όρια του νομού και της  χώρας να τον έχει ρίξει στα τάρταρα.

Προτείνουμε να αρχίσει άμεσα η διαδικασία επαναφοράς της κανονικότητας και το Κιλκίς να ξαναβρεί το χαμένο του πολιτισμικό παιδί προς όφελος των δημοτών και της κοινής λογικής, θέτοντας τέρμα στον παραλογισμό που μας προσβάλλει. Δηλαδή, κατά πρώτον να γίνει η προβλεπόμενη από το Υπουργείο Πολιτισμού διαδικασία πρόσληψης καλλιτεχνικού διευθυντή και στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι κατά νόμον διαδικασίες για τις υπόλοιπες υποστηρικτικές υπηρεσίες, ή την ένταξή του ξανά στα ΕΣΠΑ με τις προβλεπόμενες πάντα προϋποθέσεις που ισχύουν για την δημιουργία των φεστιβάλ,  προκειμένου το 2020 να απολαύσουμε το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου & Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς.”

 

 

Σχολιάστε