My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Αφηγήσεις παραμυθιών στη Τέχνη

Από τη Τέχνη Κιλκίς εκδόθηκαν οι ακόλουθες ανακοινώσεις:

Και η Χαρούλα Χρυσουλίδου, εκπαιδευτικός, μέλος της Τέχνης και δεινή χορεύτρια στα τμήματα χορού, θα είναι μαζί μας την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020 στην γιορτή της Πινακοθήκης της Τέχνης για να αφηγηθεί στους μικρούς μας φίλους το υπέροχο παραμύθι του Χρήστου Μπουλώτη, “Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας”.

Μια λεύκα ζούσε μονάχη της στο μεγάλο λιβάδι κι ήταν δυστυχισμένη γιατί δεν είχε φίλους, δεν είχε σε κάποιον να μιλήσει. Ώσπου όλα άλλαξαν όταν μια μέρα, ένα άσπρο άλογο παρέα με το αφεντικό του σταμάτησαν κοντά της.

Ο καβαλάρης έδεσε το άλογο στο κορμό της  λεύκας και εκείνος άρχισε να δουλεύει στο χωράφι δίπλα στο δέντρο. Το σκηνικό επαναλήφθηκε κι άλλες φορές. Σιγά σιγά η Λεύκα, άρχισε να μιλά στο άλογο και δεν άργησε να δημιουργηθεί  μεταξύ τους μια αγάπη.

Όλοι όμως γύρω τους είχαν να λένε για αυτήν την τόσο αταίριαστη αγάπη. Το φεγγάρι που κοίταζε από ψηλά και έβλεπε πόσο δυνατή ήταν αυτή η αγάπη τους, σκέφτηκε να τους βοηθήσει δίνοντάς τους μια μαγική χρυσόσκονη για να τους κάνει όμοιους. Δυο άλογα ή δυο λεύκες. Για να μπορέσουν να χαρούν την αγάπη τους χωρίς εμπόδια

Ένα παραμύθι με ποιητική γραφή που σκοπό έχει να μιλήσει για την αγάπη. Για την όμορφη και αληθινή αγάπη που δεν μπορεί να είναι ποτέ αταίριαστη μα πάντα ταιριαστή και ζηλευτή. Για μια τέτοια αγάπη, πάντα θα ακούγονται ασχήμιες από ανθρώπους που ζηλεύουν όσους αγαπούν δυνατά και αληθινά. Μα πρέπει κανείς να αγνοεί αυτά τα λόγια που κρύβουν κακία και σκοτεινιά. Να αναζητά μόνο το φως που φέρνει η αληθινή αγάπη.

Ο συγγραφέας του παραμυθιού Χρήστος Μπουλώτης, γεννήθηκε στο νησί της Λήμνου (1952), σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Συγκριτική Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Wϋrzburg (Γερμανία). Δίδαξε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στα Μεταπτυχιακά Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς επίσης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έκανε ανασκαφές στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και σε διάφορα νησιά του Αιγαίου. Το 1985 διορίσθηκε αρχαιολόγος-ερευνητής στην Ακαδημία Αθηνών, με ειδικότητα κυρίως το μινωικό και το μυκηναϊκό πολιτισμό. Με την παιδική λογοτεχνία ασχολείται συστηματικά από το 1987. Έχει γράψει μέχρι σήμερα περίπου εξήντα βιβλία. Το έργο του “Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας” τιμήθηκε το 1989 με το ευρωπαϊκό βραβείο Pier Paolo Vergerio. “Το άγαλμα που κρύωνε” και “Ο κλέφτης των καρπουζιών” πήραν το ετήσιο βραβείο του ελληνικού παραρτήματος της ΙΒΒΥ το 2000 και το 2003 αντίστοιχα. Το 2000 και το 2011 τα έργα του “Το άγαλμα που κρύωνε” και “Τα πολύτιμα σκουπίδια του κυρίου Νο” αντίστοιχα απέσπασαν το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου. Το 2006 τιμήθηκε με το βραβείο “Κώστα και Ελένης Ουράνη” της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2000, το 2007 και το 2010 πήρε το βραβείο του περιοδικού Διαβάζω για τα βιβλία “Το άγαλμα που κρύωνε”, “Η κυρία Μίνα και η Άνοιξη” και “Η σκυλίσια ζωή του γάτου Τζον Αφεντούλη”. Το 2012 το βιβλίο του “Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό – Μια αντιπολεμική ιστορία στην Αθήνα των κλασικών χρόνων” απέσπασε το κρατικό βραβείο βιβλίου γνώσεων για παιδιά. Υπήρξε υποψήφιος για το βραβείο H. C. Andersen 2012.

Η διάρκεια της αφήγησης  θα είναι περίπου 30 λεπτά και θα πραγματοποιηθεί  μεταξύ 13:00 – 13:30 το μεσημέρι.

Και η Μάρθα Αραβίδου, εκπαιδευτικός και μέλος της Τέχνης θα είναι μαζί μας  την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020 στην γιορτή της Πινακοθήκης της Τέχνης για να αφηγηθεί στους μικρούς μας φίλους το υπέροχο παραμύθι του Χόρχε Μπουκάι “Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας”.

Από τότε που ήμουν μικρός, λέει ο Μπουκάι,  είχα μια απορία: Πώς γίνεται ένα ζώο τόσο δυνατό όσο ο ελέφαντας του τσίρκου να κάθεται αλυσοδεμένος σ΄ ένα τόσο δα ξυλαράκι, καρφωμένο στην άμμο; Στον  Αλυσοδεμένο Ελέφαντα ο διάσημος αργεντινός ψυχίατρος εξηγεί -για πρώτη φορά στα πολύ μικρά παιδιά- το λόγο για τον οποίο ζούμε όπως ζούμε και τη δυνατότητά μας να αλλάξουμε, φτάνει να το θελήσουμε… Όπως ο ελέφαντας της ιστορίας, έτσι και όλοι εμείς παραμένουμε υποσυνείδητα δεμένοι με τις ψυχολογικές μας αλυσίδες από την πιο τρυφερή μας ηλικία, τραυματίζοντας την αυτοεκτίμηση και την εμπιστοσύνη προς τον εαυτό μας. Στη φάση της ανάπτυξης, το συνεχές ΜΗ καταλήγει ολέθριο για την ανάγκη μας να ανακαλύψουμε και να εξερευνήσουμε τον παιδικό μας κόσμο, και φράσεις όπως: “Δεν τα κάνουμε αυτά στην οικογένειά μας”, “Δεν αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσεις”, “Κανείς δεν τα κατάφερε σ΄ αυτό που πας να κάνεις”  καταπνίγουν κάθε δημιουργική διάθεση. Περιδιαβαίνουμε τον κόσμο δεμένοι σε εκατοντάδες παλούκια που μας στερούν την ελευθερία. Ζούμε πιστεύοντας ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ένα σωρό πράγματα, απλώς επειδή μια φορά, πριν από πολύ καιρό, όταν είμαστε μικροί, προσπαθήσαμε και δεν τα καταφέραμε.Πώς μπορεί κανείς να αντιδράσει;

Ο Χόρχε Μπουκάι (Jorge Bucay) είναι γιατρός και ψυχοθεραπευτής της σχολής Γκεστάλτ.

Κατάγεται από το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Μπορεί τα βιβλία του να έχουν πουλήσει πολλά εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο αλλά η ζωή του δεν ήταν πάντα εύκολη. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο Χόρχε Μπουκάι είναι από τους λίγους συγγραφείς που μιλάει μέσα στις καρδιές μας. Απλοποιεί μεγάλες αλήθειες και τις κάνει κατανοητές σε όλους.

Άρχισε να εργάζεται από την ηλικία των 13 ετών. Έχει εργαστεί ως πλανόδιος πωλητής και έχει πουλήσει από βιβλία μέχρι κάλτσες και αθλητικά ρούχα. Εργάστηκε επίσης ως ασφαλιστικός πράκτορας, οδηγός ταξί και ενίοτε έκανε τον κλόουν σε παιδικά πάρτι.

Το 1973, ο Χόρχε Μπουκάι τελείωσε την ιατρική από το Πανεπιστήμιου του Μπουένος Άιρες και εξειδικεύτηκε στις διανοητικές παθήσεις εργαζόμενος στο νοσοκομείο Buenos Aires Pirovano και στην κλινική Santa Monica.

Όταν άρχισε τη συγγραφή των βιβλίων του, είδε ότι αυτά είχαν μια τεράστια απήχηση. Και πως να μην έχουν άλλωστε;

Ελάτε λοιπόν την Κυριακή 13.9.2020 να δούμε μαζί πώς η δύναμη της παραβολής μπορεί να μεταφέρει τις μεγαλύτερες αλήθειες με τον πιο απλό τρόπο.

 Η διάρκεια της αφήγησης  θα είναι περίπου 30 λεπτά και θα επαναληφθεί κατά τις ώρες  12:00 – 12:30 και 15:00 – 15:30.

Σχολιάστε