My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Αυτό δεν είναι ένα πραξικόπημα

aris-xatzistefanoyΤου Άρη Χατζηστεφάνου.


Δεν είναι πραξικόπημα. Είναι ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει το σύστημα

Αλαν Φρίντμαν πρώην ανταποκριτής των Financial Times

Ο Μπαρόζο, ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μου είπε πως αυτός σκέφτηκε την ιδέα του Παπαδήμου και ότι αμέσως την ψιθύρισε σε Ελληνες αξιωματούχους».

Ο Αλαν Φρίντμαν, ο πρώην ανταποκριτής των Financial Times στην Ιταλία, έχει μια χαρακτηριστική ηρεμία ακόμη και όταν περιγράφει ανατροπές δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων.

Οταν ο Γιώργος Παπανδρέου «ανακοίνωσε το δημοψήφισμα στο τέλος του 2011», μας έλεγε στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «This is not a coup», «έφαγε “ξύλο” από όλους στη σύνοδο των G20 στις Κάνες.

Ο Μπαρόζο και ο Θαπατέρο, που ήταν αυτόπτες μάρτυρες σε όσα συνέβησαν στον Παπανδρέου, μου είπαν πόσο βίαιη ήταν η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε, ενώ σε κάποια στιγμή ο Σαρκοζί και ο Παπανδρέου τσακώθηκαν ακόμη και για την καρέκλα που θα κάθονταν».

Με την ίδια ευκολία που περιγράφει το «ξύλο» και την ανατροπή Παπανδρέου (την οποία αποδίδει και σε «προδοσία» του Ευάγγελου Βενιζέλου) μάς μίλησε και για την απομάκρυνση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ύστερα από συντονισμένες κινήσεις της Μέρκελ, του Σαρκοζί και φυσικά της ΕΚΤ, η οποία σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αναλάμβανε τον ρόλο του οικονομικού εκτελεστή.

Παρ’ όλα αυτά ο Φρίντμαν επιμένει ότι είναι λάθος να χρησιμοποιούμε τη λέξη πραξικόπημα όταν αναφερόμαστε στην απομάκρυνση δημοκρατικά εκλεγμένων πρωθυπουργών στο εσωτερικό της Ε.Ε. «Ετσι δουλεύει το σύστημα», ήταν πάντα η απάντησή του όταν του θυμίζαμε την περίφημη φράση του Πολ Κρούγκμαν «This is a coup – Αυτό είναι ένα πραξικόπημα».

Ξαναβλέποντας όλες τις συνεντεύξεις με αφορμή την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ σε DVD από την «Εφημερίδα των Συντακτών», δεν μπορείς παρά να συμφωνήσεις ότι «έτσι δουλεύει το σύστημα». Το νιώθαμε μέσα στις άδειες αίθουσες της Κομισιόν και του Συμβουλίου, όταν ζητούσαμε άδεια να κινηματογραφήσουμε.

Το καταλαβαίναμε ακόμη και από τη διαρρύθμιση του γραφείου του πρώην αντιπροέδρου της Κομισιόν, Ετιέν Νταβινόν – μια ήσυχη γωνιά στα κεντρικά του γαλλο-βελγικού ενεργειακού κολοσσού Engie.

Αρχικά ήταν δύσκολο να πιστέψεις ότι αυτός ο καλοκάγαθος γέροντας κατηγορείται για την ανατροπή και τη δολοφονία του Λουμούμπα στο Κονγκό ή ότι καθόριζαν μαζί με τον Ανιέλι της FIAT τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει η ευρωζώνη.

Συχνά αυτές οι μικρές στιγμές σε βοηθούσαν να καταλάβεις καλύτερα το μέγεθος του παιχνιδιού που παίζεται γύρω μας. Θυμάμαι ακόμη την ειλικρινή απορία με την οποία ο Νόρμπερτ Χέρινγκ, αναλυτής της γερμανικής Handelsblatt, αντιμετώπιζε το γεγονός ότι ο Στουρνάρας… δεν είναι φυλακή για τη δράση του, όπως έλεγε, εναντίον των συμφερόντων της ελληνικής κυβέρνησης.

Ή τον Γερμανό πρώην υπουργό Οικονομικών Οσκαρ Λαφοντέν που δεν μπορούσε να κρύψει την έκπληξή του για την εμμονή ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου να παραμένουν στην ευρωζώνη, παρά τις καταστροφικές συνέπειες που είχε το ενιαίο νόμισμα στις οικονομίες των χωρών τους.

Αλλες φορές ήταν οι μικρές ιστορίες και εξομολογήσεις από το παρασκήνιο της πολιτικής ζωής που σου επιβεβαίωναν ότι «έτσι δουλεύει το σύστημα». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μάς μιλούσε για τον τρόπο με τον οποίο την προσέγγισε ο Φλαμπουράρης ζητώντας της να… μην ενοχλεί τον Στουρνάρα.

Και η περίφημη πλέον «φωνή», ο πρώην αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ που προτίμησε να μιλήσει υπό καθεστώς ανωνυμίας, θυμόταν την έκπληξη με την οποία αντιμετώπισε το κόμμα την επιβράβευση ανθρώπων όπως ο Προβόπουλος.

Παρεμπιπτόντως οι πληροφορίες της «φωνής» που δημοσιεύσαμε το περασμένο Σάββατο, σχετικά με τη μυστική συνάντηση Δραγασάκη, Σταθάκη, Σαγιά με αντικείμενο, όπως έλεγε, την ακύρωση του δημοψηφίσματος προκάλεσαν τις πρώτες αντιδράσεις.

Ανθρωποι από το περιβάλλον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης υποστήριζαν ότι «ουδέποτε συνέβησαν αυτά που ισχυρίζεται η “φωνή” την εβδομάδα του δημοψηφίσματος (συνάντηση των τριών στο γραφείο του Δραγασάκη με σκοπό τη μη πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος, κλίμα “κηδείας” κ.λπ.)».

Για εμάς πάντως η στιγμή της «κρίσης» ήρθε και είναι η κυκλοφορία και αυτού του ντοκιμαντέρ από την πάντα φιλόξενη «Εφημερίδα των Συντακτών».

Σύντομα θα ακολουθήσουν προβολές και εκδηλώσεις στη Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία και το Βέλγιο, ενώ από τις 4 Οκτωβρίου το ντοκιμαντέρ ξεκινά την κινηματογραφική του πορεία και στο Παρίσι (περισσότερα στη διεύθυνση thisisnotacoup.com).

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ -ο Λεωνίδας Βατικιώτης στην έρευνα, ο Αρης Τριανταφύλλου στη σκηνοθετική επιμέλεια, ο Θάνος Τσάντας στη φωτογραφία και το post production, ο Ερμής Γεωργιάδης στη μουσική- και όσοι ακόμη βοήθησαν στην ολοκλήρωση του «This is not a coup» σάς ευχόμαστε καλή θέαση.

INFOWAR – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε