My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

«Ασφυξία» στην Ειδομένη!

Εγκλωβισμένοι είναι σχεδόν 5.500 άνθρωποι στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ μετά την απόφαση Σκοπίων και Σερβίας να απαγορεύσουν τη διέλευση Αφγανών στην γειτονική χώρα και την απαίτηση όλοι οι πρόσφυγες να κατέχουν διαβατήριο ή ταυτότητα καθώς δεν επαρκεί πλέον το υπηρεσιακό σημείωμα που λαμβάνουν από τις ελληνικές αρχές.

idomeni-prosfygesΌταν αστυνομικοί των Σκοπίων τούς ενημερώνουν ότι πλέον δεν μπορούν να περάσουν δημιουργείται ένταση, καθώς οι Αφγανοί συνειδητοποιούν ότι έχουν εγκλωβισθεί και διαμαρτύρονται.

Σχεδόν 2.000 άτομα βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ η ροή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά αργή, σύμφωνα με την αστυνομία.

Μεγάλη είναι η συγκέντρωση προσφύγων που περιμένουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ από χθες σε βενζινάδικο στο ύψος του Πολυκάστρου. Εκεί βρίσκονται 62 λεωφορεία, στα οποία επιβαίνουν περίπου 3.500 άτομα, προκειμένου να πάρουν το «πράσινο φως» για να συνεχίσουν την πορεία τους.

Εκατοντάδες απελπισμένοι από την πολυήμερη καθυστέρηση επιχειρούν ξεκινούν με τα πόδια να διανύσουν την 20 χιλιομέτρων απόσταση για την Ειδομένη. Περίπου 600 Αφγανοί έχουν «κοπεί» μέχρι στιγμής και παραμένουν στον καταυλισμό.

«Καλύτερα να πεθάνω στην Ελλάδα παρά να γυρίσω πίσω» λέει απελπισμένος ο 24χρονος Καρίμ, που απέδρασε όπως λέει από τους Ταλιμπάν και ταξίδευε έναν μήνα για να φτάσει εδώ και τελικά να δει να ανακόπτεται το ταξίδι του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίθετα με τις πολιτικές ηγεσίες της Ε.Ε., οι Συνήγοροι του Πολίτη από την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Σερβία, τη Σλοβενία, την Κροατία, το Κοσσυφοπέδιο, την Τουρκία και την Ελλάδα, αλλά και την Ιταλία και την Αυστρία κινούνται συντονισμένα για τη σύσταση ομάδας δράσης, με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων.

Κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας μια ομάδα Αφγανών προχώρησε σε κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη.

Περίπου 150 άτομα έριξαν την περίφραξη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος του καταυλισμού στην Ειδομένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη.

Οι Αφγανοί κάθισαν πάνω στις γραμμές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

idomeni_prosfyges2«Τη συμφωνία Βρυξελλών παραβιάζουν τα Σκόπια»

Τη θέση ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να πιέζει για την «εφαρμογή της λύσης του ΝΑΤΟ και την ύπαρξη διαδρόμου για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, όχι κατ’ ανάγκην από τη στεριά ή από τη θάλασσα», εξέφρασε ο Γιάννης Μουζάλας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής συνέχισε λέγοντας: «Θα μπορούσε να είναι το γενναίο resettlement, η γενναία μετεγκατάσταση από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο κατά δεκάδες χιλιάδες».

Σχολιάζοντας τους νέους περιορισμούς που έχουν επιβάλει οι αρχές της ΠΓΔΜ, τόνισε ότι «έχουμε χώρους φιλοξενίας και θα φτιάξουμε και άλλους ώστε μέχρι να διευθετηθεί η κατάσταση να έχουμε ένα χώρο φιλοξενίας και φύλαξης».

Χθες ο ίδιος μιλώντας στο κανάλι της Βουλή έκανε λόγο για παραβίαση που αλλάζει το status quo. «Ήταν μια εξέλιξη που παραβίαζε τη συμφωνία που κάναμε πριν από 16 ώρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Πάρκινγκ η Ελλάδα, αν έκλειναν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ»

«Πάρκινγκ για όλους τους πρόσφυγες» θα γινόταν η Ελλάδα, εάν έκλειναν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και έκλεινε η «Βαλκανική Οδός», προειδοποίησε ο Μάρτιν Σουλτς.

«Τότε τι θα κάνουν οι άνθρωποι; Θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην Αλβανία, στην ΠΓΔΜ, στο Μαυροβούνιο, για να περάσουν μέσω της Αδριατικής στην Ιταλία και μετά μέσω του Μπρένερ στην Αυστρία», σημείωσε σε εκπομπή του πρώτου καναλιού του ARD.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισήμανε ότι όλα αυτά δεν λύνουν το πρόβλημα τονίζοντας ότι την αναγκαιότητα της εφαρμογής της ποσόστωσης και της κατανομής των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια ο κ. Σουλτς απέρριψε την υπόθεση ότι η Ευρώπη καθίσταται εξαρτημένη από την Τουρκία, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «χρειαζόμαστε την συνεργασία της Τουρκίας», καθώς και ότι το ασταθές εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στη χώρα δεν είναι κάτι καινούργιο.

 «Δεν έχουν κλείσει πλήρως τα σύνορα στη ΠΓΔΜ» 

Την άποψη ότι το πέρασμα των προσφύγων από τα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ είναι ακόμα «δυνατό» εξέφρασε σήμερα η Κομισιόν.

Σε σχετική ερώτηση η Νατάσα Μπερτό σημείωσε πως «κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρχε συνεχής επικοινωνία μεταξύ των αρχών των κρατών της λεγόμενης οδού των Δυτικών Βαλκανίων και πως το συμπέρασμα της Επιτροπής είναι πως οι ροή των προσφύγων συνεχίζεται.

«Κατά τις επαφές που είχαμε, πληροφορηθήκαμε ότι δεν έχουν κλείσει πλήρως τα σύνορα», δήλωσε η η εκπρόσωπος της Επιτροπής, ενώ έκανε λόγο για «συντονισμό» μεταξύ των συγκεκριμένων κρατών σε σχέση με τη διαχείριση των ροών.

Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων συγκαλεί η Αυστρία

Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό συγκαλεί την Τετάρτη στη Βιέννη η Αυστρία, η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει βήματα πίσω, χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας.

Οι Αυστριακοί υπουργοί Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ έχουν προσκαλέσει τους ομολόγους τους από: Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία.

Οι προερχόμενοι από το συγκυβερνών στην Αυστρία -με τους Σοσιαλδημοκράτες -συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα κκ. Κουρτς και Μικλ-Λάιτνερ εκτοξεύουν εδώ και καιρό επιθέσεις και απειλές εναντίον της Ελλάδας για δήθεν μη τήρηση των δεσμεύσεών της, για αποπομπή της από τη Ζώνη Σένγκεν και για μετατόπιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Πηγή: efsyn.gr

Φωτό: AP Photo/Giannis Papanikos

Σχολιάστε