My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Αριστοτέχνης στις πόζες…

…θριάμβου.

Του Τάσου Παππά.


«Ενας είναι ο εχθρός, ο λαϊκισμός». Με αυτόν τα έχει βάλει ο πρωθυπουργός και όποτε του δίνεται η ευκαιρία τον ρίχνει στο καναβάτσο. Ο,τι δεν του αρέσει, το χαρακτηρίζει λαϊκίστικο. Οποιος διαφωνεί με τις επιλογές του, είναι λαϊκιστής. Ποιος λαϊκισμός όμως; Ο ακροαριστερός βεβαίως-βεβαίως, αλλά για να μην υπάρχουν… παρεξηγήσεις κοτσάρισε και τον ακροδεξιό.

Τα είπε στην παρέμβασή του στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν για τη δημοκρατία: «Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας, βίωσε από πρώτο χέρι τη διχαστική πολιτική συμπεριφορά, τις υποσχέσεις που διαψεύστηκαν και την κενή ρητορική τόσο του ακροαριστερού όσο και του ακροδεξιού λαϊκισμού –και απέρριψε και τους δυο». Απέρριψε ο ελληνικός λαός τον ακροαριστερό λαϊκισμό; Οπως τον εννοεί ο κ. Μητσοτάκης, όχι.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και την επιτελική ομάδα που τον πλαισιώνει, στον ακροαριστερό λαϊκισμό πρέπει να ενταχθούν όλα τα κόμματα και οι οργανώσεις της ριζοσπαστικής και της κομμουνιστικής Αριστεράς και ο αντιεξουσιαστικός χώρος. Αν προσθέσουμε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25, των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων της Αριστεράς, μερικούς απ’ αυτούς που ψηφίζουν συνειδητά άκυρο, αρκετούς απ’ αυτούς που επιλέγουν την αποχή γιατί θεωρούν την εκλογική διαδικασία απάτη, αν προσθέσουμε και τους αναρχικούς, θα φτάσουμε σ’ ένα νούμερο που θα προκαλέσει ανατριχίλα στον πρωθυπουργό.

Οπότε, ο κ. Μητσοτάκης και οι υποστηρικτές του πρέπει να ανασκουμπωθούν γιατί ο… εχθρός καραδοκεί. Σε ό,τι αφορά τον ακροδεξιό λαϊκισμό, αυτός είναι τούτη την περίοδο ελεγχόμενος γιατί έχει φωλιάσει στη μεγάλη και φιλόξενη αγκαλιά της Νέας Δημοκρατίας. Πώς θα αντιμετωπίσει τον λαϊκισμό; Εχει την απάντηση ο πρωθυπουργός: «Να εξαλείψουμε τη διαφθορά που τρέφει τον λαϊκισμό και προκαλεί αγανάκτηση». Με κακόγουστο ανέκδοτο μοιάζει, αλλά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Θέλει ο κ. Μητσοτάκης να εξαλείψει (δεν προτιμά το πιο συγκρατημένο «να περιορίσει») τη διαφθορά και αναρωτιέται ο πολίτης: Θα το πετύχει με τις απευθείας αναθέσεις;

Με τις δουλειές που δίνει η κυβέρνησή του σε φίλους, συγγενείς και κουμπάρους; Με τα χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχει το κόμμα του και τα ρυθμίζει με σκανδαλώδεις συμφωνίες που κανένας Ελληνας δεν μπορεί να κάνει με τις τράπεζες; Με τις νυχτερινές τροπολογίες στη Βουλή για να εξυπηρετηθούν οι μεγαλόσχημοι της ολιγαρχίας; Με τις λίστες Πέτσα για να εξασφαλίσει υποστήριξη από τα μέσα ενημέρωσης; Με την προστασία που παρέχει στους υφισταμένους του όταν πιάνονται με τη γίδα στην πλάτη; Με τροπολογίες της συμφοράς για να πέσουν στα μαλακά οι εγκληματίες του λευκού κολάρου; Με το καθεστώς της οικογενειοκρατίας που εξαπλώνεται; Ασήμαντες λεπτομέρειες.

Ενα χαρακτηριστικό γνώρισμα του λαϊκισμού είναι η δημαγωγία. Στην ομιλία του σε κομματικό σώμα είπε: «Θυμηθείτε, μεταναστευτικό στον Εβρο και στα νησιά, εθνικές απειλές, πανδημία και φυσικές καταστροφές είναι μόνο κάποιες από αυτές και σε όλες η πατρίδα αντέδρασε, αμύνθηκε, οργανώθηκε και τελικά νίκησε». Νίκησε στο μεταναστευτικό με τις παράνομες επαναπροωθήσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο; Μας ξεφωνίζουν η Διεθνής Αμνηστία, ξένα μέσα ενημέρωσης, ακόμη και τα ευρωπαϊκά όργανα. Νίκησε στις εθνικές καταστροφές; Κάηκε η μισή Εύβοια το καλοκαίρι.

Είναι σοβαρό σύστημα αντιμετώπισης αυτό που εφαρμόζει, «στις πυρκαγιές φύγετε από τα σπίτια σας, στις πλημμύρες κλειστείτε στα σπίτια σας»; Νίκησε την πανδημία; Με 100 νεκρούς την ημέρα; Με δηλώσεις (δικές του και ορισμένων υπουργών) του τύπου «είχαμε αχρείαστες(!) απώλειες», «δεν θέλουμε ΕΣΥ πολυτελείας», «βαρέθηκα να ασχολούμαι με τους ανεμβολίαστους», «δεν υπάρχει διαφορά είτε είσαι στη ΜΕΘ είτε είσαι διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ», βάζοντας ο ίδιος δυο φορές την εβδομάδα τίτλους τέλους στη μάχη κατά της πανδημίας; Αψηφώντας την πραγματικότητα με αμετροεπείς ψευτοπαλικαρισμούς κατασκευάζει μια ειδυλλιακή εικόνα.

Ανάγωγα

Οσοι βλέπουν στους λογαριασμούς τους εκρηκτικές αυξήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο δεν πρέπει να πανικοβληθούν. Το φαινόμενο είναι παροδικό. Το λένε κυβερνητικοί παράγοντες. Ελπίζουμε βεβαίως να μην είναι τόσο παροδικό όσο αυτό της πανδημίας, το τέλος της οποίας έχουν ανακοινώσει τρεις φορές.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε