My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Απ`την εποχή των Πολυτεχνείων

…στην εποχή των Πάτσηδων.

Του Νίκου Κωνσταντινίδη*


Βασική αρχή της δημοκρατίας είναι ο διάλογος. Όποιος αρνείται τον διάλογο αρνείται τη δημοκρατία. Αρνείται την αντιπαράθεση και τη σύγκριση ιδεών. Χωρίς τη σύγκρουση πέτρας με πέτρα δεν θα ανακάλυπτε ο άνθρωπος τη φωτιά και συνακόλουθα και το φως.

Στη χώρα όπου δεν υπάρχει πραγματική ανεξαρτησία θεσμών, αλλά η εκτελεστική εξουσία ορίζει την ηγεσία της δικαστικής, η απονομή του δικαίου μετατρέπεται, εμμέσως πλην σαφώς, από δικαστικό σε πολιτικό θέμα, με αποτέλεσμα να μένει στο απυρόβλητο το κάθε κυβερνών κόμμα, γιατί έχει την πλειοψηφία σ’ όλες τις κοινοβουλευτικές Επιτροπές: Ανακριτικές, Θεσμών και Διαφάνειας.

Αν είναι κάποιος μέλος σ’ έναν πολιτιστικό ή άλλο σύλλογο και δεν έχει πληρώσει τη συνδρομή του, αποκλείεται από το δικαίωμα της ψήφου. Δεν μπορεί να μετέχει στο ποιοι θα διοικούν τον σύλλογο.

Αντίθετα, τα κόμματα που χρωστούν εκατοντάδες εκατομμύρια σε δάνεια, όπως και τα πρόσωπα που τα εκπροσωπούν, όχι μόνο έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, αλλά μπορούν και να κυβερνούν τη χώρα, όπως συμβαίνει τώρα.

Με τέτοια πολιτικά πρότυπα και με τέτοιες ηθικές αρχές, η Ελλάδα μας έχει τη δημοκρατία που της αξίζει. Μια κατ’ επίφαση δημοκρατία, στην οποία η εκάστοτε εκτελεστική εξουσία μπορεί να αλλάζει νόμους και διατάξεις, δίχως σεβασμό στους θεσμούς, φαλκιδεύοντας τον συνταγματικό νόμο καθώς αφαιρεί αρμοδιότητες από τη δικαστική εξουσία και τις μεταβιβάζει στην εκτελεστική.

Πρώτα έβαλαν ένα βιολιστή αρχηγό στην ΕΥΠ, αφού άλλαξαν τον νόμο, και μετά υπήγαγαν την ΕΥΠ στον πρωθυπουργό, ο οποίος δηλώνει άγνοια για τα δρώμενα των παρακολουθήσεων τώρα!

Ευτυχώς, έστω και καθυστερημένα, την υπόληψη της Δικαιοσύνης την έσωσε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία μιλώντας στο 23ο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων έκανε την ακόλουθη αναφορά: «Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, η προσβολή του δικαιώματος αυτού (του απορρήτου των επικοινωνιών) αποτελεί συνταγματική εκτροπή και παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας». Και, εν συνεχεία, ζήτησε να παρέμβει άμεσα η Δικαιοσύνη γιατί το συγκεκριμένο σκάνδαλο (των υποκλοπών) αλλοιώνει την Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου.

Τις μεγάλες στιγμές της Ιστορίας τις καθορίζουν οι ηγέτες μας. Μιλάμε για τις Θερμοπύλες και ο νους μας πάει στον Λεωνίδα. Μιλάμε για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και ο νους μας πάει στον Θεμιστοκλή. Μιλάμε για τον Παρθενώνα κι ο νους μας πάει στο Χρυσό Αιώνα και στη Δημοκρατία του Περικλή.

Οι ηγέτες είναι αυτοί που δρέπουν δάφνες από τις νίκες, αλλά και που βαρύνονται με τις ήττες. Ο σημερινός αρχηγός της χώρας λέει πως δεν γνωρίζει “πράμα” κι ας είναι αυτός και η κυβέρνησή του που αγόρασε το Predator. Σιγή ιχθύος και για το ότι το Κέντρο ΕΥΠ-Predator είχε ιθύνοντα νου τον ίδιο!

Ο Οιδίποδας, όταν έμαθε το κακό που έκανε στην οικογένειά του και στον εαυτό του, σκότωσε τον πατέρα του και παντρεύτηκε τη μητέρα του, δεν το άντεξε και έβγαλε τα μάτια του με τα ίδια του τα χέρια. Τώρα δεν «χαλιέται» κανείς ό,τι κακό και να κάνει στον εαυτό του, στο κόμμα του και στη χώρα του! Και μπορεί μεν να μην υπάρχουν τραγωδοί, μεγέθους του Σοφοκλή, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έπαψε να ζει τραγικές καταστάσεις η χώρα.

Κόμματα χρεωμένα ως το λαιμό, δεν μπορούν να εγγυηθούν στο λαό την ευημερία. Θεμέλιο της πολιτικής είναι η ηθική. Αυτή δημιουργεί το κέρδος στην πόλη, κατά τον Αριστοτέλη. Ο ηθικός πολιτικός δεν ενεργεί χάριν της μίζας, ούτε και τοποθετεί σε αχρείαστες θέσεις, εντός κι εκτός της χώρας, συγγενικά και φιλικά του πρόσωπα, που καλοπερνούν δημοσία δαπάνη!

Πρώτα ξεζούμιζαν τον λαό οι τράπεζες με τα υψηλά επιτόκια. Τώρα τον ξεζουμίζουν οι πάροχοι ενέργειας. Ζούμε σε μια παράξενη εποχή όπου πολλοί ντελιβεράδες έχουν γνήσια μεταπτυχιακά, ενώ κάποια κρατικά στελέχη έχουν πλαστά πτυχία! Κι εσύ, λαέ βασανισμένε, έχεις ξεχάσει τον Ωρωπό -μέρες του Πολυτεχνείου τώρα- περιμένοντας τον κάθε Πάτση και την κάθε Μπάρμπα να σε σώσει!

*Εκπαιδευτικός – συγγραφέας

Σχολιάστε