My Twitter Feed

26 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Από τα «επείγοντα» στη Βουλή

Σε συνέντευξή του στο iatronet.gr, ο νέος βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Παππάς, αναφέρεται στους λόγους που τον ώθησαν στην απόφαση να κρεμάσει προσώρας την ιατρική ποδιά και να κατέλθει στην πολιτική, προκειμένου να δώσει από άλλη θέση τη μάχη για τη βελτίωση των συνθηκών, μετά την αναμενόμενη επανεκλογή του ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιουνίου.

Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα του Βασίλη Ιγνατιάδη στην ως άνω ιστοσελίδα:

Το νοσοκομείο Κιλκίς βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο πανελλαδικής δημοσιότητας στη διάρκεια της πανδημίας, λόγω τραγικών ελλείψεων και δυσλειτουργιών, που υποχρέωναν γιατρούς και νοσηλευτές να δίνουν άνισες μάχες σε δραματικές συνθήκες. Ένας από τους γιατρούς που πάλεψαν στην πρώτη γραμμή για την διάσωση ανθρώπων, αλλά και για την ανάδειξη των προβλημάτων, είναι ο διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, Πέτρος Παππάς (φωτογραφία).

Το απόγευμα της Κυριακής ήταν ένας από τους 300 “βουλευτές της μιας μέρας” που κάθισαν στα έδρανα του Κοινοβουλίου και έδωσαν τον βουλευτικό όρκο. Μιλώντας στο iatronet.gr, ο κ.Παππάς αναφέρεται στους λόγους που τον ώθησαν στην απόφαση να κρεμάσει προσώρας την ιατρική ποδιά και να κατέλθει στην πολιτική, προκειμένου να δώσει από άλλη θέση τη μάχη για τη βελτίωση των συνθηκών, μετά την αναμενόμενη επανεκλογή του ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιουνίου.

Περιγράφει ένα σκηνικό απαξίωσης του νοσοκομείου Κιλκίς, με τραγικές ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην διακηρυγμένη δημιουργία ΜΕΘ που δεν άνοιξε ποτέ και τον εγκατεστημένο μαστογράφο που δεν έχει κάνει ούτε μία μαστογραφία, ενώ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η εκλογική του περιφέρεια κατέχει το αρνητικό ρεκόρ θανάτων από κορωνοϊό. Χαρακτηρίζει ως “ταφόπλακα” του ΕΣΥ την εφαρμογή του ήδη ψηφισμένου νόμου που επιτρέπει σε νοσοκομειακούς γιατρούς να ασκούν ιδιωτικό έργο, ενώ δηλώνει πως θα αγωνιστεί για την αποτροπή δυσμενών αλλαγών στο πλαίσιο του νέου υγειονομικού χάρτη, που αφορούν και την περιοχή του.

  • Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να κατέλθετε στην πολιτική;

Η διαπίστωση των μεγάλων ελλείψεων και των διαχειριστικών λαθών που υπήρξαν συνολικά στο ΕΣΥ στη χώρα, και ιδίως στο νομό Κιλκίς. Είναι ο νομός με τους περισσότερους θανάτους από COVID αναλογικά με τον πληθυσμό σε όλη την Ελλάδα. Αυτό εν μέρει μόνο δικαιολογείται από το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, καθώς και άλλοι νομοί έχουν ακόμα χαμηλότερα ποσοστά, αλλά λιγότερους θανάτους.

Το νοσοκομείο Κιλκίς δεν διαθέτει ΜΕΘ παρά τις επανειλημμένες διακηρύξεις ότι θα αποκτήσει, ο αξονικός τομογράφος δεν λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα και υπάρχουν μέρες που δεν λειτουργεί καθόλου. Υπάρχει μαστογράφος στημένος από το 2018, ο οποίος δεν πραγματοποίησε ποτέ ούτε μία μαστογραφία, λόγω της έλλειψης προσωπικού και την κακή διαχείρισης που γίνεται με το υπάρχον. Είναι ένα νοσοκομείο στο οποίο στο ΤΕΠ όπου υπηρετώ εγώ υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις που δεν προκηρύχθηκαν τα τελευταία χρόνια για να πληρωθούν. Ένα νοσοκομείο που δεν έχει αναλυτή για PCR για COVID, με αποτέλεσμα όλα τα δείγματα στέλνονται στη Θεσσαλονίκη και να επιστρέφουν σε 10 ή και 15 ώρες, με όποιους κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τα ύποπτα κρούσματα. Ένα νοσοκομείο στο οποίο το ΤΕΠ για COVID λειτουργούσε σε όροφο κτιρίου και η πρόσβαση σε αυτό γινόταν με ασανσέρ!

  • Υπάρχει κάποιο περιστατικό ορόσημο που σας ώθησε στην απόφαση;

Χάσαμε μια νοσηλεύτρια συνεργάτιδα από τα τακτικά ιατρεία, χάσαμε τον σύζυγο μιας δικής μου νοσηλεύτριας του ΤΕΠ. Ήταν άνθρωποι 50 ετών. Συνειδητοποίησα ότι κάτι πρέπει να γίνει για να αλλάξει το ΕΣΥ συνολικά, να αναταχθεί. Συγκεκριμένες παρεμβάσεις από ανθρώπους που γνωρίζουν.

Όλο αυτό ήταν ένα λάθος συνολικό που έγινε στο ΕΣΥ της Ελλάδας, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας απαξιώθηκε, έκλεισαν τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία, συγκεντρώθηκε ο πληθυσμός στα νοσοκομεία. Επίσης, έπαιξε ρόλο η λανθασμένη στρατηγική διαχρονικά των κυβερνήσεων να επιλέγουν  διοικήδιοικήσεις νοσοκομείωνσεις νοσοκομείων οι οποίες δεν έχουν την διοικητική επάρκεια και την πιστοποιημένη γνώση για τη διοίκηση υπηρεσιών Υγείας. Αυτό είναι αδιανόητο να συμβαίνει το 2023, στον πιο κρίσιμο τομέα της δημόσιας διοίκησης που είναι τα νοσοκομεία.

  • Η θέση που αφήνετε θα καλυφθεί;

Τα Επείγοντα θα καλύπτονται πλέον από τους γιατρούς των κλινικών, επιστρέφουμε πλήρως στο παλιό καθεστώς, δεν θα υπάρχει καθόλου αυτόνομη λειτουργία του ΤΕΠ. Ένας γιατρός που εφημερεύει και είναι στο χειρουργείο, καλείται να αντιμετωπίσει παράλληλα ένα χειρουργικό περιστατικό που τον περιμένει στα Επείγοντα. Ο παθολόγος που έχει τους ασθενείς του στην κλινική πρέπει να κατέβει να δει και τα επείγοντα περιστατικά. Υπάρχουν κάποιοι γενικοί γιατροί που έρχονται να συνδράμουν από τα Κέντρα Υγείας με κάποιες εφημερίες, αλλά αυτή δεν είναι λειτουργία αυτόνομου Τμήματος. Για την Παθολογική υπάρχει προκήρυξη που τρέχει για μια συν μία θέσεις. Κι αυτοί λειτουργούν με ιδιώτες με μπλοκάκι.

  • Ποιες είναι οι προτεραιότητες που βάζετε για την υγεία από το νέο σας ρόλο;

Πρέπει να αντιταχθούμε όσο γίνεται στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της υγείας. Στο Κιλκίς, το νοσοκομείο Γουμένισσας βρίσκεται υπό αλλαγή χρήσης, όπως σχεδιάζει να κάνει η ΝΔ σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ήδη, έχουν ξεκινήσει κάποια διοικητικά μέτρα, έχει μεταφερθεί στο Πολύκαστρο η ευθύνη των περιφερειακών ιατρείων που είχε στην ευθύνη του το Κέντρο Υγείας – νοσοκομείο Γουμένισσας. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, σιγά σιγά να αποψιλωθεί το νοσοκομείο και να του αλλάξουν χρήση, κάτι που πολλές φορές σημαίνει κλείσιμο.

Επίσης, θα αντιταχθούμε στην προσπάθεια μετατροπής των νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ.

  • Τι θα γίνει με ήδη ψηφισμένους νόμους που εκκρεμούν, όπως αυτός που αφορά την δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ και τι προβλέπετε για την εφαρμογή του προσωπικού γιατρού;

Η κατάργηση της αποκλειστικής σχέσης των νοσοκομειακών γιατρών με το δημόσιο είναι η ταφόπλακα του ΕΣΥ. Όλα τα νοσοκομεία θα μετατραπούν σε προθάλαμο των ιδιωτικών ιατρών και ο ασθενής δεν θα βρίσκει γιατρό να εξυπηρετηθεί. Ήδη τα χειρουργεία καθυστερούν έξι, εννιά, δώδεκα μήνες. Πρέπει να αντισταθούμε σε αυτό. Οι πολίτες σύντομα θα διαπιστώσουν ότι αυτό το σύστημα είναι σε βάρος της πρόσβασής τους στην περίθαλψη. Θα έχουμε ένα μοντέλο Ιρλανδίας στην Ελλάδα, μια ημι-δημόσια και ημι-ιδιωτική υγεία, για την οποία όμως ο πολίτης δεν θα λαμβάνει υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά τον προσωπικό γιατρό, πρέπει σοβαρά να σκύψουμε πάνω σε αυτό και να δώσουμε προτάσεις για το πώς θα εφαρμοστεί επιτέλους και στην Ελλάδα αυτό που εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Σχολιάστε