My Twitter Feed

18 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Αποχη δικηγορων απο Δευτερα ως Τεταρτη

Η Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς, σε χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή της, συντασσόμενη με σχετική απόφαση (9 Φεβρουαρίου)  της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος, αποφάσισε την αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, από τη Δευτέρα 13 μέχρι και την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου. Στη σχετική ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρονται τα εξής:

Είμαστε αντίθετοι στην προσπάθεια επιβολής από εξωθεσμικούς παράγοντες (Τρόϊκα κ.λ.π.) ρυθμίσεων, με τις οποίες : α) ικανοποιούνται τα συμφέροντα των ολίγων και οικονομικά ισχυρών, β) απαξιώνεται πλήρως ο θεσμός της Δικαιοσύνης, γ) απαξιώνεται πλήρως ο ρόλος του δικηγόρου ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης και δ) ουσιαστικά καταργείται το δικηγορικό λειτούργημα. 
Είμαστε αντίθετοι στην τροποποίηση των διατάξεων του Π.Δ. 81/2005, όπως αυτό ισχύει μετά την τροποποίησή του με τον Ν. 3919/2011, σύμφωνα με την οποία, αφ ενός μεν επιτρέπεται η ίδρυση δικηγορικής εταιρίας και μεταξύ δικηγόρων – μελών διαφορετικών δικηγορικών συλλόγων (μέχρι σήμερα επιτρέπονταν η σύσταση δικηγορικών εταιριών μόνο μεταξύ δικηγόρων – μελών του ιδίου δικηγορικού συλλόγου), αφ ετέρου επιτρέπεται η ίδρυση υποκαταστημάτων και στην ημεδαπή (μέχρι σήμερα επιτρέπονταν η ίδρυση υποκαταστημάτων μόνο στην αλλοδαπή, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας της Ε.Ε. και της νομοθεσίας του εκάστοτε κράτους υποδοχής). 
Η απαγόρευση σύστασης δικηγορικών εταιριών μεταξύ δικηγόρων – μελών διαφορετικών δικηγορικών συλλόγων, αλλά και η απαγόρευση ίδρυσης υποκαταστημάτων των δικηγορικών εταιριών και στην ημεδαπή, δεν έρχεται σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. 
Αντίθετα η ήδη ψηφισθείσα ρύθμιση τυγχάνει πλήρως ασύμβατη με τη φύση του δικηγορικού λειτουργήματος και υποβαθμίζει την ιδιότητα του Δικηγόρου, ως συλλειτουργού στην απονομή της Δικαιοσύνης. 
Δεν είναι τυχαίο το ότι η συγκεκριμένη τροποποίηση συμπεριλαμβάνει ρυθμίσεις, τόσο για τις δικηγορικές εταιρίες, όσο και για την διαφήμιση των δικηγόρων και των δικηγορικών εταιριών.
Η δυνατότητα ίδρυσης εταιριών μεταξύ δικηγόρων διαφορετικών Δικηγορικών Συλλόγων (εταιρίες «χταπόδια») και η δυνατότητα ίδρυσης υποκαταστημάτων, σε συνδυασμό : α) με την δυνατότητα διαφήμισης σε εφημερίδες και περιοδικά και β) με την δυνατότητα αναφοράς στη διαφήμιση των στοιχείων των πελατών, είναι προφανές ότι : 
· Δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών. 
· Δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικηγόρων. 
· Εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των μεγάλων και οικονομικά ισχυρών. 
· Δεν επιτυγχάνεται το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα του υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού. Αντίθετα θα οδηγηθούμε σε μονοπωλιακές καταστάσεις – καρτέλ, αφού το μεγαλύτερο μέρος της δικηγορικής ύλης θα συγκεντρωθεί στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία, τα οποία θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαφημίζονται. 
· Θα επιτευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός, αφού η διαφήμιση θα αποτελεί κύριο μέσο προσέλκυσης πελατείας. 
· Θα οδηγήσει στην υπαλληλοποίηση των δικηγόρων, στον αφανισμό του ελεύθερου, ανεξάρτητου και μαχόμενου δικηγόρου, στον ευτελισμό του λειτουργήματος του δικηγόρου και στην απαξίωση του ίδιου του Θεσμού της Δικαιοσύνης. 
· Δεν θα συντελέσει στην πολυδιαφημισμένη προσπάθεια «απελευθέρωσης» του δικηγορικού επαγγέλματος. Θα διαμορφωθούν ανισότητες, αποκλειστικά και μόνο υπέρ των ολίγων και οικονομικά ισχυρών, σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικηγόρων – κυρίως των νέων δικηγόρων – τους οποίους θα οδηγήσει στην υπαλληλοποίηση, προς όφελος των συμφερόντων των μεγάλων και ισχυρών. 
Είμαστε αντίθετοι στην ψηφισθείσα ρύθμιση για την διαφήμιση των δικηγόρων και των δικηγορικών εταιριών. 
Η διαφήμιση των Δικηγόρων και των Δικηγορικών Εταιριών θα πρέπει να συνάδει με το κύρος και την αξιοπρέπεια του δικηγορικού λειτουργήματος και να διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες. 
Η διαφήμιση των δικηγόρων και των δικηγορικών εταιριών σε εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και η ονομαστική αναφορά των πελατών των δικηγόρων και των δικηγορικών εταιριών :
· Έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ιστορία και τις παραδόσεις του δικηγορικού λειτουργήματος στη χώρα μας, αλλά και με την ισχύουσα νομοθεσία περί διαφύλαξης του δικηγορικού απορρήτου και των ισχυόντων κωδίκων δεοντολογίας. 
· Θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων – καρτέλ, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό της δικηγορικής ύλης θα συγκεντρωθεί στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία, τα οποία θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαφημίζονται. 
· Θα επιτευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός, αφού η διαφήμιση θα αποτελεί κύριο μέσο προσέλκυσης πελατείας. 
Είμαστε αντίθετοι στις νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τις οποίες : α) παραγράφονται και δεν εκτελούνται ποινές που έχουν επιβληθεί από τα Δικαστήρια και β) παραγράφεται και παύει η ποινική δίωξη συγκεκριμένων αδικημάτων. 
Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε, στο όνομα της αποσυμφόρησης των φυλακών, την παραγραφή και την μη εκτέλεση των ποινών που επιβλήθηκαν από τα δικαστήρια. 
Είμαστε αντίθετοι στην επιχειρούμενη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης μετατροπή πολλών πλημμελημάτων σε πταίσματα, τη μεταφορά υποθέσεων στα Ειρηνοδικεία, την αναπροσαρμογή των ποσών με βάση τα οποία η πράξη προσλαμβάνει κακουργηματική μορφή, την εκδίκαση κακουργημάτων από Μονομελή σύνθεση, την αύξηση των δικαστικών εξόδων και παραβόλων κ.λ.π., που οδηγούν στην απαξίωση του θεσμού της Δικαιοσύνης. 
Στόχος θα πρέπει να είναι η απονομή του δικαίου, ο σύντομος προσδιορισμός των υποθέσεων και η έκδοση δίκαιων αποφάσεων. 
Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις τροποποιήσεις αυτές. Άλλωστε, οι πολλές τροποποιήσεις των νόμων που έγιναν μέχρι σήμερα δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. 
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, πρέπει να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης (νέος χωροταξικός σχεδιασμός, διορισμός του απαιτούμενου αριθμού δικαστών, στελέχωση των γραμματειών των δικαστηρίων με Γραμματείς, υλικοτεχνική υποδομή των δικαστηρίων κ.λ.π.) και όχι να παράγει για μία ακόμη φορά νομοθετικό έργο, με τρόπο αποσπασματικό και πρόχειρο, χωρίς να λαμβάνει υπ όψη του τις απόψεις των ενδιαφερόμενων κλάδων (νομικές σχολές, δικαστές, δικηγόρους, γραμματείς).
Είμαστε αντίθετοι στην καθημερινή καταστρατήγηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών. 
Είμαστε αντίθετοι στην επιχειρούμενη υποβάθμιση του θεσμού της δικαιοσύνης. 
Είμαστε αντίθετοι στη συνεχιζόμενη φοροεπιδρομή και την επιβολή έκτακτων φόρων, ειδικών τελών και τεκμηρίων. 
Είμαστε αντίθετοι στην αιφνιδιαστική ψήφιση νέων φορολογικών διατάξεων, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση. 
Διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ασφαλιστικός μας οργανισμός (ΤΥΔΕ), ο οποίος από διετίας έπαυσε να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του έναντι των ασφαλισμένων. Στην πραγματικότητα είμαστε ανασφάλιστοι. 
Διαμαρτυρόμαστε για τις ήδη επελθούσες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, κατά τρόπο που πλήττει σημαντικά τους συναδέλφους (κυρίως τους νέους, οι οποίοι πρέπει να εξαιρεθούν από τις αυξήσεις), ειδικά σε μια περίοδο που η δικηγορική ύλη συρρικνώνεται και τα εισοδήματα μειώνονται. 
Διαμαρτυρόμαστε για την επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες και την αύξηση των δικαστικών εξόδων και παραβόλων, που επιβαρύνουν οικονομικά τον πολίτη, με αποτέλεσμα η προσφυγή του στην δικαιοσύνη, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και η ΕΣΔΑ, να καθίσταται αδύνατη.” 

Σχολιάστε