My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Σκουπίδια Παιονίας: Πρόταση εθελοντών και υλοποίηση

Την κομποστοποίηση των απορριμμάτων προτείνει η Εθελοντική Ομάδα Παιονίας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το κόστος αποκομιδής και μεταφοράς τους. Μάλιστα, προτίθεται τις επόμενες ημέρες να τοποθετήσει η ίδια, τους πρώτους κάδους κομποστοποίησης στην πόλη του Πολυκάστρου! Κι όλα αυτά, μ` αφορμή την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 36,4% στις οικίες και κατά 18,8% στα καταστήματα, που επέβαλε φέτος ο Δήμος Παιονίας.

Σχετικά, η Εθελοντική Ομάδα Παιονίας γράφει:

Στις 30 Οκτωβρίου 2012, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας προτάθηκε και ψηφίστηκε από την Δημοτική Αρχή η αύξηση των δημοτικών τελών κατά 36,4% στις οικίες και κατά 18,8% στα καταστήματα. Η δικαιολογία για την αύξηση αυτή, ήταν: «ότι πρόσφατα άρχισε η μεταφορά των σκουπιδιών του Δήμου μας στο ΧΥΤΑ Γιαννιτσών, όπου το ετήσιο κόστος για το 2013 ανέρχεται στις 500.000 Ευρώ. Αυτό σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος από 01-01-2013, την ανάγκη για προμήθεια κάδων απορριμμάτων και εξοπλισμού για την αποκομιδή αδρανών υλικών αυξάνει τον προϋπολογισμό του 2013 κατά 30% σε σχέση με το 2012 για την καθαριότητα και τον φωτισμό, το οποίο ανεβάζει το συνολικό ετήσιο κόστος στα 800.000 Ευρώ». Δείτε στο 58΄30΄΄ το σχετικό απόσπασμα  http://www.kilkisorama.gr/video/synedriaseis-dhmotikoy-symvoylioy-dhmoy-paionias/1830-synedriash-ths-30hs-oktwbrioy-2012-toy-dhmotikoy-symboylioy-toy-dhmoy-paionias.html

Στη συνέχεια του παραπάνω αποσπάσματος μπορείτε όλοι να παρακολουθήσετε την συζήτηση που ακολούθησε. Η Αντιπολίτευση έλαβε τον λόγο και τοποθετήθηκε για την προτεινόμενη αύξηση των δημοτικών τελών. Κατ’ επανάληψη ο κ. Δήμαρχος ζήτησε από όλους τους παρευρισκόμενους προτάσεις και λύσεις. Φυσικά δεν βρέθηκε διαφορετική λύση από την αύξηση των Δημοτικά Τελών.

Αυτό που όμως δεν συζητήθηκε, δεν τέθηκε ούτε ως προβληματισμός από κανέναν, είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τις ποσότητες των σκουπιδιών. Αν μπορούμε να τις μειώσουμε, τότε θα έχουμε λιγότερα σκουπίδια να μεταφέρουμε στη χωματερή και άρα λιγότερο κόστος.

Πώς γίνεται κάτι τέτοιο? Η απάντηση είναι με την διαδικασία της ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ.

Στη Βικιπέδεια διαβάζουμε «Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν».

Επίσης η ανακύκλωση πλαστικών, μπουκαλιών, χαρτιών, σε συνδυασμό με την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, μικρών και μεγάλων(αλήθεια τι απέγιναν τα κοντέινερ που είχαν τοποθετηθεί σε Πολύκαστρο και Αξιούπολη;),  μπαταρίες, λαμπτήρες, φάρμακα κ.λπ. θα οδηγήσει στην μείωση των σκουπιδιών κατά 90%. Μόνο 10% θα χρειάζεται να μεταφερθεί την χωματερή.

Πώς γίνονται όλα τα παραπάνω, έχουν κόστος; Ναι, έχει και λέγεται ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ των ΠΟΛΙΤΩΝ προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι αγρότες αγοράζουν τεράστιες ποσότητες λιπασμάτων για τον εμπλουτισμό τους εδάφους των χωραφιών τους. Την ίδια ώρα διαθέτουν την καλύτερη πρώτη ύλη, την οποία κανείς δεν την εκμεταλλεύεται. Είναι τα κλαδιά που στην καλύτερη περίπτωση πετάγονται στα σκουπίδια και στη χειρότερη καίγονται.

Ο Δήμος απ’ την άλλη δαπανά ανθρώπινο δυναμικό και μέσα για το κλάδεμα των δημοτικών δέντρων, θάμνων. Και αυτά πετάγονται στα σκουπίδια, όπως πετάγεται και το χορτάρι από το κούρεμα του γκαζόν. Στη συνέχεια βέβαια, δαπανάμε χρήματα για να αγοράσουμε λίπασμα για την ενίσχυση του γκαζόν γιατί και οι γεωπόνοι πρέπει να πουλήσουν το εμπόρευμά τους.

Θα μπορούσε ο Δήμος λοιπόν, να αγοράσει ένα μηχάνημα που λέγεται θρυμματιστής κλαδιών και το κόστος του δεν ξεπερνάει τα 5-6 χιλιάδες Ευρώ, δείτε σχετικά (http://www.youtube.com/watch?v=JF9hX1F63ls), όπου το θρυμματισμένο ξύλο στη συνέχεια διασκορπίζεται στο χωράφι και αποτελεί άριστο εδαφοβελτιωτικό.

Στην συνεδρίαση της 30ης Οκτωβρίου, προτάθηκε από την Αντιπολίτευση να γίνουν περικοπές στους συμβούλους που έχει ο κ. Δήμαρχος, θεωρώντας ότι είναι πολυτέλεια να πληρώνονται τέσσερις(4) σύμβουλοι, στην παρούσα περίοδο και έτσι θα εξοικονομηθούν χρήματα.

Εμείς αντίθετα πιστεύουμε οι σύμβουλοι είναι απαραίτητοι αρκεί να κάνουν την δουλειά τους. Προτείνουμε όπως να μιμηθούν τις δράσεις του Δήμου Κηφισιάς, http://www.kala-nea.gr/archives/35865. Στη σχετική ανακοίνωση διαβάζουμε: «Η συμμετοχή του δήμου μας σε αυτό το πρόγραμμα ξεκινά καταρχήν για να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών που μένουν τελικά για ταφή. Εάν ένα νοικοκυριό κάνει σωστή ανακύκλωση και κομποστοποίηση, μόνο το 5% των απορριμμάτων καταλήγει στον ΧΥΤΑ.

Επίσης, με αυτόν τον τρόπο μειώνεται πολύ και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ΧΥΤΑ, οι εκπομπές μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Ακόμα, ο δήμος που θα πετύχει μεγάλη μείωση των απορριμμάτων που πηγαίνουν για υγειονομική ταφή θα έχει μελλοντικά σημαντικό οικονομικό όφελος, καθώς η τάση είναι να επιβαρύνεται κάθε δήμος (άρα και τα δημοτικά τέλη) ανάλογα με την ποσότητα των σκουπιδιών που παραδίδει για ταφή», υπογραμμίζει ο κ. Ξυπολυτάς.

Περίπου το 37% της πρωτοβουλίας αυτής χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους και το υπόλοιπο από τον δήμο.

Διαβάστε και το σχετικό πρόγραμμα κομποστοποίησης Δήμου Καλαμαριάς, http://www.kala-nea.gr/archives/35415.  

Να λοιπόν, όταν οι σύμβουλοι κάνουν την δουλειά τους, κανείς δεν θα έχει λόγο να αντιδρά και να σκέφτεται για ημετέρους, κ.λ.π.

Εμείς απ’ την άλλη, ως Εθελοντική Ομάδα Παιονίας τις επόμενες ημέρες θα τοποθετήσουμε τους πρώτους κάδους κομποστοποίησης στην πόλη του Πολυκάστρου, αποδεικνύοντας για ακόμη φορά ότι όλα είναι θέμα θέλησης και όχι χρημάτων!!!

Και έπεται συνέχεια…

Σχόλια
One Response to “Σκουπίδια Παιονίας: Πρόταση εθελοντών και υλοποίηση”
  1. Ο/Η Παράνομος λέει:

    Και οι κολλητοί τους οι εργολάβοι τι θα κονομάνε αν μόνο το 5% των απορριμμάτων μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ?

Σχολιάστε