My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Απολογισμός δράσης ΟΠΑΚ

Το ΔΣ της Ομάδας Παρέμβασης Κιλκίς προσκαλεί τα μέλη της σε ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, που θα γίνει την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019, στην αίθουσα του ισογείου της ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΚΙΛΚΙΣ (Δοϊράνης 56 Κιλκίς) και ώρα έναρξης: 11:00 π.μ.

Τα θέματα της Ημερησίας Διάταξης:

  • Παρουσίαση έκθεσης πεπραγμένων 2019
  • Παρουσίαση οικονομικού απολογισμού και έκθεσης Εξελεγκτικής Επιτροπής για την χρήση οικονομικού έτους 2019.
  • Τροποποίηση Καταστατικού.
  • Συμπλήρωση κενής θέσης του ΔΣ
  • Προγραμματισμός δράσης για το 2020

Η Γενική Συνέλευση θα βρίσκεται σε απαρτία εφόσον παρίστανται τα ½ πλέον ενός των ταμειακά εντάξει (μέχρι την ημερομηνία της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης) μελών της ΟΠΑΚ, σύμφωνα με το καταστατικό.

Σε περίπτωση μη επιτεύξεως απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την 03 / 11 / 2019, στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ για το έτος 2019

Μετά από ένα σχεδόν χρόνο λειτουργίας, ήρθε η ώρα για τον πρώτο απολογισμό δράσης της Ομάδας μας, με βάση τους καταστατικούς μας στόχους, που εν συντομία είναι:

– να εντοπίσουμε και να μελετήσουμε τα προβλήματα μικρά και μεγάλα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα στην πόλη μας και εμποδίζουν το Δήμο να προχωρήσει μπροστά
– να ενημερώσουμε και να εμπνεύσουμε τους συμπολίτες μας,
– να βοηθήσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες,
– να συνδέσουμε και να υποκινήσουμε όλες τις δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας (πολίτες, δημοτικές και περιφερειακές αρχές, πολιτικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς φορείς), με στόχο την βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της ανάπτυξης του Δήμου Κιλκίς.

Η πρώτη περίοδος της λειτουργίας μας συνέπεσε με την προεκλογική περίοδο και μετά με τις εκλογές σε αυτοδιοικητικό, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Η ΟΠΑΚ θέλοντας να συμβάλλει στην ενημέρωση των πολιτών για τις θέσεις των υποψήφιων δημοτικών συνδυασμών, συνέταξε, με τη συμμετοχή όλων των Ομάδων Εργασίας, ένα ερωτηματολόγιο, που περιλάμβανε τα σημαντικότερα κατά την άποψή μας θέματα, που απασχολούν τον Δήμο Κιλκίς και το έστειλε στους υποψήφιους Δημάρχους.

Στο ερωτηματολόγιο αυτό απάντησε ο συνδυασμός «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ» με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Δημήτριο Αγαθόπουλο, ο συνδυασμός «ΚΙΛΚΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ» με υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Δημήτριο Κυριακίδη αποστέλλοντας μας το πρόγραμμά του, ενώ ο συνδυασμός «ΔΗΜΟΣ ΑΞΙΩΝ» με υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Πάυλο Τονικίδη μας ενημέρωσε προφορικά ότι στο πρόγραμμά του περιέλαβε τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα του ερωτηματολογίου μας.

Εκτιμούμε ότι με τον τρόπο αυτό, συμβάλλαμε σε μια πιο ουσιαστική προεκλογική συζήτηση και κυρίως στη δέσμευση για συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα του Δήμου.

Για τη χωροθέτηση του Δικαστικού Μεγάρου στο Κιλκίς η θέση μας, με απόφαση του ΔΣ ήταν η ακόλουθη:

Η επιλογή του χώρου θα πρέπει να γίνει με βάση:

α. Την αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών (άρα θα πρέπει να διερευνηθεί πια λύση έχει τα λιγότερα νομικά, διοικητικά ή τεχνικά εμπόδια)

β. Το συνυπολογισμό των τυχόν επιπτώσεων από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στη γύρω περιοχή και στην πόλη γενικότερα (θέσεις στάθμευσης, κυκλοφοριακά προβλήματα, όχληση, κλπ).

Τη θέση αυτή δημοσιοποιήσαμε στον τύπο, αλλά παράλληλα ξεκινήσαμε μια σειρά επαφών με τις δημοτικές παρατάξεις ώστε να διαμορφωθεί μια κοινά αποδεκτή θέση και κυρίως να παρακαμφθούν εμπόδια σχετικά με μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες.

Στο πλαίσιο διαμόρφωσης της θέσης μας για τη χωροθέτηση του Δικαστικού Μεγάρου, εντοπίσαμε το σοβαρό θέμα της αξιοποίησης των χώρων των στρατοπέδων Καραγιαννοπούλου (Μεραρχία) και Δογάνης, αξιοποίηση που δεν προχώρησε λόγω αδράνειας και μικροπολιτικών υπολογισμών των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου. Ερευνήσαμε το θέμα και κατόπιν το θέσαμε σε δημοτικές παρατάξεις και βουλευτές του Νομού. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει κάποια κινητικότητα και πιθανόν κάποιες εξελίξεις για το ζήτημα αυτό.

Για το ΤΕΙ Κιλκίς: Μέλη του ΔΣ της ΟΠΑΚ επισκέφθηκαν το ΤΕΙ Κιλκίς και συζήτησαν με την υπεύθυνη το θέμα της ανάπτυξής του, και γενικότερα τα προβλήματα λειτουργίας του. Σε συνεδρίαση ΤΟΥ ΔΣ της ΟΠΑΚ αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί μια σειρά επαφών με θεσμικούς παράγοντες του Νομού, με στόχο την διοργάνωση μιας ανοικτής συζήτησης που θα περιλάμβανε τόσο το θέμα της ενίσχυσης του ΤΕΙ με δεύτερο Τμήμα, όσο και το ζήτημα της ένταξης των φοιτητών στη ζωή της πόλης. Ήδη συζητήσαμε με τους δύο από τους τρεις βουλευτές, τον Δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη. Οι επαφές θα συνεχισθούν, με την ανοικτή συζήτηση να προγραμματίζεται σε περίπου δύο μήνες.

Για το Νοσοκομείο Κιλκίς: Ζητήσαμε συνάντηση με τον Διοικητή του Νοσοκομείο τόσο με επιστολή τον Φεβρουάριο του 2019, αλλά και με επίσκεψη στο γραφείο του, προκειμένου να συζητήσουμε τα προβλήματα κυρίως των υποδομών του Νοσοκομείου και τον τρόπο που μπορούμε να βοηθήσουμε. Δυστυχώς δεν είχαμε ανταπόκριση (βγάλαμε σχετικό Δελτίο Τύπου). Παρόλα αυτά παρεμβήκαμε στην Περιφερειακή Ενότητα για την ολοκλήρωση της μελέτης του έργου συντήρησης των εξωτερικών ιατρείων, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο, αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Στο πλαίσιο της δήλωσης του υφυπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης κ. Γεωργαντά για τη δημιουργία νέου Νοσοκομείου, δηλώσαμε τη διάθεσή μας για την ενεργοποίηση όλων των τοπικών φορέων, ώστε να υπάρξει ομόθυμη διεκδίκησή του.

Σε ότι αφορά στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων: Συνεργασθήκαμε με το Φιλοζωικό Σύλλογο Κιλκίς, την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας. Από τις συναντήσεις αυτές και μετά από συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας – Πρόνοιας της ΟΠΑΚ διαμορφώσαμε κατ΄αρχήν απόψεις για την αντιμετώπιση του θέματος. Τις απόψεις αυτές δημοσιοποιήσαμε στον τύπο, αλλά και τις εκθέσαμε τόσο σε συνεδρίαση της πενταμελούς Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων του Δήμου, όσο και στην ανοικτή συζήτηση που διοργάνωσε ο Δήμος για το θέμα. Προτείναμε και περιμένουμε να συμμετάσχουμε στην Επιτροπή που θα συστήσει ο Δήμος για την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

Για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού Νόμου συνεργασθήκαμε με τον Ιατρικό Σύλλογο Κιλκίς και θέσαμε το θέμα τόσο γραπτά (με επιστολή) όσο και με επί τόπου επισκέψεις στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Κιλκίς και στην Αστυνομική Δ/νση Κιλκίς.

Υποβάλλαμε αίτηση και ήδη συμμετέχουμε στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, η οποία:

α) Γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.

β) Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο.

γ) Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.

δ) Μπορεί να διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κ.Δ.Κ..

ε) Μπορεί να εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο τη διεξαγωγή δημοτικού δημοψηφίσματος.

στ) Διατυπώνει απλή γνώμη επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή μας στην Επιτροπή Διαβούλευσης, θα αποτελέσει σημαντική ευκαιρία για να προωθήσουμε τις θέσεις της ΟΠΑΚ.

Μετά από επί τόπου επίσκεψη στο πηλοθεραπευτήριο Πικρολίμνης και συζήτηση με τον ιδιοκτήτη του, προτείναμε στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού τη διοργάνωση μιας σύσκεψης στο πηλοθεραπευτήριο, όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Δήμος, Αντιπεριφέρεια, Επιμελητήριο, Φορέας Διαχείρισης Θερμαϊκού (στον οποίο ανήκει και η Πικρολίμνη), ΑΝ.ΚΙ.) ώστε να υπάρξει συντονισμός δράσεων για την ανάπτυξη της περιοχής. Δεν έχουμε ακόμα απάντηση, θα επανέλθουμε στο θέμα.

Η Ομάδα Πολιτισμού – Εκπαίδευσης ετοιμάζει παρέμβαση για τη λειτουργία των Μουσείων (Λαογραφικό, λίμνης Δοϊράνης του Δήμου) του σπηλαίου και του Βοτανικού Κήπου.

Όπως τονίσαμε και στην αρχή, η πρώτη περίοδος της λειτουργίας της ΟΠΑΚ συνέπεσε με συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα θα έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε ουσιαστικά στα τεκταινόμενα του Δήμου μας, με βάση τις προτεραιότητες που έθεσαν οι ομάδες εργασίας και στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της ανάπτυξης της περιοχής μας.

Σχολιάστε