My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

“Αποζημιώστε τους αγρότες μας”

Η Ειρήνη Αγαθοπούλου αναρωτιέται αν έχει σκοπό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αποζημιώσει τους αγρότες του Κιλκίς για τις ζημιές στις καλλιέργειες τους κατά το τελευταίο έτος.

Συγκεκριμένα, η βουλεύτρια Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ρωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ζημιές που προκλήθηκαν με τον παγετό της άνοιξης του 2021, τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε επίπεδα καύσωνα του καλοκαιριού και τις άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις του φθινοπώρου.

Η κ. Αγαθοπούλου χαρακτηρίζει ως εμπαιγμό την μη καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες “που είδαν το προϊόν τους να καταστρέφεται, καθώς σε συνδυασμό με την οικονομική συγκυρία, την ακρίβεια και τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής οδηγούν τους αγρότες στα όρια της οικονομικής ασφυξίας”.

Έτσι, ερωτάται ο υπουργός αν προτίθεται να αποζημιώσει τους αγρότες του Κιλκίς και της Παιονίας, όπως συνέβη ή έχει εξαγγελθεί ότι θα συμβεί σε άλλες περιοχές της χώρας μας, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι για το Υπουργείο και τον ΕΛΓΑ οι παραγωγοί του νομού Κιλκίς είναι «αόρατοι», όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

Η ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ειρήνη Αγαθοπούλου και Σταύρος Αραχωβίτης, έχει ως εξής:

“Τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα την άνοιξη του 2021 και κυρίως ο παγετός προκάλεσαν ζημιές σε πολλούς παραγωγούς και σε πολλές καλλιέργειες, όπως το επιτραπέζιο σταφύλι ποικιλίας Crimson, το οποίο εκείνη την περίοδο βρισκόταν στο ευαίσθητο στάδιο της ανάπτυξης του, και συγκεκριμένα το προανθικό.

Ακολούθησε το καλοκαίρι με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε επίπεδα καύσωνα που προκάλεσαν νέες ζημιές, με περαιτέρω μείωση του συνολικού παραγόμενου προϊόντος, και κατά συνέπεια μείωση του προσδοκώμενου εισοδήματος, κυρίως για τις καλλιέργειες που βρίσκονται σε υψόμετρο όπως οι οινοποιήσιμοι αμπελώνες της Γουμένισσας και τα καστανοδάση στο Πάικο.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου με τις άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις οι παραγωγοί είδαν το προϊόν τους να καταστρέφεται πριν την συγκομιδή του, καθώς οι τεράστιες ποσότητες νερού είτε κατέστρεψαν εντελώς την παραγωγή είτε μείωσαν δραματικά την ποιότητα της, συμπαρασύροντας έτσι τους αγρότες στα όρια της οικονομικής τους ασφυξίας.

Ενδεικτικό της αδιαφορίας και του εμπαιγμού της Κυβέρνησης είναι ότι ενώ βάσει του άρθρου 209 «Ρυθμίσεις θεμάτων του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν λόγω παγετού» στον ν.4820/2021 καθορίζεται ως ημερομηνία καταβολής προκαταβολής των αποζημιώσεων η 31η του Οκτώβρη για τις ζημιές του ανοιξιάτικου παγετού, οι παραγωγοί δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ στην τσέπη τους. Παράλληλα, το Υπουργείο κυνικά παραδέχτηκε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των επίκαιρων ερωτήσεων στις 18/10/2021, ότι δεν έχει κατατεθεί ακόμα φάκελος για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τις υποσχέσεις προς τους πληγέντες, δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιες αποζημιώσεις και για ποιες καλλιέργειες θα καλυφθούν από το adhoc πρόγραμμα που ανακοίνωσε το Υπουργείο, ποιο θα είναι το ύψος των αποζημιώσεων και το χρονοδιάγραμμα όλων αυτών, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε η καταβολή τους μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2021.

Η παραπάνω καθυστέρηση του Υπουργείου, οδηγεί στο εύλογο συμπέρασμα ότι τόσο το Υπουργείο όσο και ο ΕΛΓΑ θα καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο όσον αφορά τις αποζημιώσεις λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού και των ακραίων βροχοπτώσεων του φθινοπώρου.

Επειδή, η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα σε κάθε εποχή του χρόνου επηρεάζοντας σχεδόν όλες τις καλλιέργειες.

Επειδή, οι παραγωγοί βλέπουν το εισόδημα τους να μειώνεται δραματικά.

Επειδή, οι αγρότες θα πρέπει να εξασφαλίσουν τόσο τους πόρους για την διαβίωση τους όσο και για την έναρξη της παραγωγής κατά τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Επειδή, ειδικά για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις στα επιτραπέζια σταφύλια, οι οποίες στο μεγαλύτερο ποσοστό καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, υπάρχουν και μερικές μη ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημιές.

Επειδή, η πολιτεία οφείλει να σταθεί δίπλα στους αγρότες και να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να αποζημιώσει τους παραγωγούς της ΠΕ Κιλκίς για τις ζημιές στην παραγωγή τους λόγω του παγετού της άνοιξης του 2021; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων και ποιες καλλιέργειες θα αφορά;

Προτίθεται να αποζημιώσει τους παραγωγούς της ΠΕ Κιλκίς για τις ζημιές στην παραγωγή τους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού του 2021; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων και ποιες καλλιέργειες θα αφορά; Έχει προχωρήσει σε εκτιμήσεις της ζημιάς ο ΕΛΓΑ και πότε θα ολοκληρωθούν αυτές;

Προτίθεται να αποζημιώσει τους παραγωγούς της ΠΕ Κιλκίς για τις ζημιές στην παραγωγή τους λόγω των άκαιρων και υπερβολικών βροχοπτώσεων του φθινοπώρου του 2021; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων και ποιες καλλιέργειες θα αφορά; Έχει προχωρήσει σε εκτιμήσεις της ζημιάς ο ΕΛΓΑ και πότε θα ολοκληρωθούν αυτές;

Για τις όποιες μη ασφαλιστικά καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές, προτίθεται να ενεργοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προβλέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς (πχ deminimis), ώστε να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των παραγωγών της ΠΕ Κιλκίς, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί ότι θα γίνει σε άλλες περιοχές της χώρας;

Σχολιάστε