My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Απογοητεύτηκαν; Εμείς να δεις!

Του Τάσου Παππά.


Η πρόθεση του Γιάνη Βαρουφάκη να αποκαλύψει μέχρι το τέλος του μήνα τις ηχογραφήσεις από τα κρίσιμα Eurogroup του 2015 έφτασε και εκτός συνόρων και δεν ήχησε καλά στα αυτιά κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, απάντησε: «Ουδέν σχόλιον, αλλά πολιτικά είναι απογοητευτική η κίνηση». Με τη σειρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε: «Μας απογοητεύει η παραβίαση της εμπιστευτικότητας, αλλά έτσι κι αλλιώς ό,τι βρήκε ενδιαφέρον το έβαλε σε εκείνο το βιβλίο που εξέδωσε».

Απογοητευμένοι δηλώνουν λοιπόν οι δύο κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι -ο επικεφαλής του ESM έχει λόγους και να φοβάται. Μάλιστα. Απογοητευμένος όμως ένιωσε και ο ελληνικός λαός με τη συμπεριφορά των δανειστών, των δήθεν σωτήρων μας, των υποτίθεται αλληλέγγυων την περίοδο της κρίσης. Για παράδειγμα δεν μπορεί να ξεχάσει τη δήλωση του Ντάισελμπλουμ (τον θυμάστε;), ότι το πρώτο μέλημα των δανειστών μας την εποχή που ξέσπαγε η οικονομική κρίση δεν ήταν να σώσουν την Ελλάδα, αλλά να απαλλάξουν τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν φορτωθεί.

Δεν μπορεί να ξεχάσει τη μελέτη του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, όπου αναφέρει ότι το Ταμείο (ναι, αυτός ο παντογνώστης) χρησιμοποίησε λανθασμένους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές στην Ελλάδα και την Πορτογαλία επιβάλλοντας πολύ μεγαλύτερη λιτότητα και προκαλώντας μεγαλύτερη κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης. Η απόκλιση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ από τα πραγματικά μεγέθη υπερέβη τις 15 ποσοστιαίες μονάδες.

Δεν μπορεί να ξεχάσει τη δήλωση του μετέπειτα φιλέλληνα Γιούνκερ, ότι οι εκλογές δεν μπορούν να ανατρέψουν συμφωνίες. Δεν μπορεί να ξεχάσει το περιεχόμενο της συνομιλίας -το αποκάλυψαν τα WikiLeaks- ανάμεσα στον Τόμσεν και τη Βελκουλέσκου, όπου ο Τόμσεν διατυπώνει τη σκέψη ότι μπορεί το Ταμείο να τρενάρει όσο χρειάζεται τη διαπραγμάτευση για να απειληθεί ένα πιστωτικό γεγονός ώστε η ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί σκληρά μέτρα και οι δανειστές να δεχθούν πιο γενναιόδωρα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Δεν μπορεί να ξεχάσει τις πιέσεις και τους εκβιασμούς της Γερμανίας και των πρόθυμων συμμάχων της κάθε φορά που μια ελληνική κυβέρνηση επιχειρούσε να λειάνει τις πιο επαχθείς πλευρές των μνημονίων. Βρόχος στον λαιμό μας η φράση τους «οι συμφωνίες είναι ιερές».

Δεν μπορεί να ξεχάσει την απειλή που εκτόξευαν κάθε τρεις και λίγο οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, ότι, αν δεν συμμορφωθούμε προς τας υποδείξεις τους, θα έρθει η αποβολή της χώρας από την ευρωζώνη. Δεν μπορεί, τέλος, να ξεχάσει ότι ο καθοριστικός μηχανισμός που αποφάσιζε για την τύχη της Ελλάδας, το Eurogoup, ήταν (και παραμένει) ένα άτυπο όργανο, το οποίο λειτουργούσε χωρίς πρακτικά (για να ξέρουμε και εμείς οι κοινοί θνητοί τι έλεγαν οι αρμόδιοι υπουργοί) και δεν λογοδοτούσε πουθενά.

Αυτόν τον γελοίο… κανόνα θέλουν να προστατεύσουν πάση θυσία και για προφανείς λόγους οι ηγέτες της ευρωζώνης. Αν από την επιλογή Βαρουφάκη να δημοσιοποιήσει τις συνομιλίες (όλες όμως και όχι επιλεκτικά) βγούμε σοφότεροι και για τη γραμμή τής τότε κυβέρνησης και για τη στάση των εταίρων μας, δεν βλέπω πού υπάρχει το πρόβλημα. Ο,τι μαθαίνουμε καλό είναι, έστω κι αν το μαθαίνουμε με μεγάλη καθυστέρηση και με ανορθόδοξο τρόπο. Αλλά γιατί να περιμένεις καθωσπρεπισμούς και αυτοκριτική από τους… ορθόδοξους θεσμούς που χρησιμοποίησαν μια χώρα σαν πειραματόζωο;

Ανάγωγα

Από τα πιο σύντομα και ξεκαρδιστικά ανέκδοτα της περιόδου θα μπορούσε να είναι η άποψη ότι τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου είναι ανεξάρτητοι, ανιδιοτελείς και υπεράνω υποψίας εισαγγελείς, ότι θα πράξουν το καθήκον τους ανεπηρέαστοι από πολιτικές σκοπιμότητες και, αν χρειαστεί, δεν θα διστάσουν να πάνε κόντρα στη γραμμή των κομμάτων τους. Αμασκάρευτη δολιοφθορά της λογικής.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε