My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Απάντηση Θωμαΐδη σε μειοψηφία

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, Παύλος Θωμαΐδης, εξέδωσε μια απαντητική ανακοίνωση στην “ανακοίνωση του επικεφαλής της ήσσονος αντιπολίτευσης Δημήτρη Αγαθόπουλου”, όπως ο ίδιος αναφέρει, αν και την τελευταία αυτή ανακοίνωση την υπογράφουν κι οι επικεφαλής παρατάξεων, Π. Τονικίδης και Γ. Φαχουρίσης, καθώς και δημ. σύμβουλοι της μειοψηφίας.

Η απάντηση του κ. Θωμαΐδη έχει ως εξής:

“Με αφορμή τη γραπτή δήλωση διαμαρτυρίας του επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού ‘’Συμμετέχω – Ο Δήμος στα χέρια του Πολίτη’’ περί υποτιθέμενης άρνησης του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Παύλου Θωμαϊδη να θέσει σε ψηφοφορία σχέδιο ψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ο κ. Θωμαϊδης αναφέρει σε απαντητική δήλωσή του τα εξής:

Για την αντικειμενική ενημέρωση των συμπολιτών μας και την προάσπιση του κύρους του θεσμού του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και της προσωπικής μου αξιοπρέπειας οφείλω να διευκρινίσω σημεία που αφήνονται εσκεμμένα σκοτεινά με σκοπό να με βλάψουν και να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις.

Το σχέδιο ψηφίσματος για τη ΔΕΗ κατατέθηκε από τον επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού ‘’Συμμετέχω – Ο Δήμος στα χέρια του Πολίτη’’ ελάχιστες ώρες πριν από την έναρξη της διά τηλεδιασκέψεως τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 13.10.2021. Επειδή δεν μπορούσε να συμπεριληφθεί στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία στηριζόμενη στο άρθρο 67, παρ. 7 του Ν. 3852/2010 και στον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου όπως τροποποιήθηκε και ισχύει για τη συζήτηση των θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης. Το νομικό πλαίσιο είναι σαφές και ορίζει ότι ‘’Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει, μετά από σχετική πρόταση – εισήγηση του Προέδρου ή του Δημάρχου ή συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης και χωρίς συζήτηση με την πλειοψηφία των παρόντων μελών του, ότι ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη και είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι’ αυτό πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης’’.

Η παραπάνω περιγραφείσα διαδικασία τηρήθηκε στο ακέραιο και στην συγκεκριμένη περίπτωση επί του προταθέντος σχεδίου ψηφίσματος το περιεχόμενο του οποίου αναγνώσθηκε από τον Πρόεδρο, κάτι που αποσιωπάται από τη δήλωση διαμαρτυρίας του κ. Δημήτρη Αγαθόπουλου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία, με παριστάντα 26 μέλη έναντι 4 να μη συζητηθεί το σχέδιο ψηφίσματος.

Επομένως, δεν προκύπτει, όπως ψευδώς αναφέρεται από τον κ. Αγαθόπουλο, άρνηση του Προέδρου να θέσει σε ψηφοφορία το σχέδιο ψηφίσματος παρά μόνο άρνηση του σώματος να συζητηθεί το θέμα στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση.

Η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου διέπεται από κανόνες και συγκεκριμένες διαδικασίες, αποτυπωμένες στον οικείο κανονισμό που τηρούνται πιστά και με ίσους όρους για όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Η διάρκεια του χρόνου ομιλίας των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων είναι καθορισμένη. Η υπέρβαση του δικαιούμενου χρόνου ομιλίας, φαινόμενο που έχει διαπιστωθεί πολλάκις στις δημοτικές συνεδριάσεις, αντιμετωπίζεται με ευγενικές παρατηρήσεις και συστάσεις του Προέδρου για την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των δημοτικών συμβούλων. Η κατάχρηση του χρόνου με συστηματικό και σκόπιμο κάποιες φορές τρόπο από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους, οι διαρκείς όσο και αυθαίρετες παρεμβολές, η συχνή διακοπή του λόγου ενός μέλους από κάποιο άλλο, δείχνουν ως συμπεριφορά και νοοτροπία φθίνοντα σεβασμό στους κανόνες του Δημοτικού Συμβουλίου και στο Προεδρείο και έλλειψη εκτίμησης στους συναδέλφους τους και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να γίνονται ανεκτά.

Οι ισχυρισμοί του κ. Αγαθόπουλου για αντιδεοντολογική συμπεριφορά εκ μέρους του Προέδρου και για αφαίρεση του δικαιώματος έκφρασης δεν ευσταθούν, χώρια που δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική, Πλανάται ο επικεφαλής του ‘’Συμμετέχω – Ο Δήμος στα χέρια του Πολίτη’’ εάν θεωρεί ότι με τις προσωπικές αιχμές κατά του Προέδρου και την παρουσίασή του ως θιγόμενου και ως θύματος άνισης μεταχείρισης θα έχει ευνοϊκότερη αντιμετώπιση έναντι των συναδέλφων δημοτικών συμβούλων.

Ας αποδεχθεί επιτέλους ο κ. Αγαθόπουλος ότι η δημοκρατία και οι θεσμοί της λειτουργούν με κανόνες που πρέπει να ακολουθούν και να εφαρμόζουν όσοι τους πιστεύουν και τους υπηρετούν. Ας κατανοήσει ότι στη δημοκρατία αποφασίζουν οι πλειοψηφίες και ότι δεν μπορεί να επιβάλλουν τη γνώμη τους οι μειοψηφίες.

Υ.Γ.

Προσωπικά μου προξενεί εντύπωση ότι αφιερώθηκε τόση μεγάλη έκταση στο κατηγορητήριο εναντίον μου σε τέτοιο σημείο μάλιστα που να επισκιάσει τον λόγο της πρόκλησής του δηλ. το σχέδιο ψηφίσματος για τη ΔΕΗ. Διερωτώμαι εάν το ψήφισμα λειτούργησε τελικά ως προπέτασμα καπνού για να εξυπηρετήσει την στοχοποίησή μου.

Δέχομαι και υπερθεματίζω της θεσμικής λειτουργίας του Προέδρου ως θεματοφύλακα της εύρυθμης λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Υποστηρικτές του όμως οφείλουν να είναι και οι αρχηγοί των δημοτικών παρατάξεων και όλοι ανεξαιρέτως οι δημοτικοί σύμβουλοι. Ας σκεφτούν με ειλικρίνεια – η ανάγνωση των πρακτικών των προηγούμενων συνεδριάσεων είναι χρήσιμος βοηθός τους για αυτό – πόσες φορές στάθηκαν οι ίδιοι στο ύψος των περιστάσεων.

Εκτιμώ πως πρέπει ο συντάξας ή οι συντάξαντες της γραπτής διαμαρτυρίας εναντίον μου να εξηγήσουν στους πολίτες του Δήμου Κιλκίς τη θεωρία τους περί σεβασμού στους δημοκρατικούς κανόνες του Δημοτικού Συμβουλίου. Πως δηλ. συμβιβάζεται ένα κείμενο – σχέδιο ψηφίσματος που παραδίδεται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή στο Δημοτικό Συμβούλιο με λάθος ονόματα και μικρότερο αριθμό ψηφισάντων να διευρύνεται στη συνέχεια με νέα ονόματα και να δημοσιοποιείται αποκλειστικά στα τοπικά ΜΜΕ χωρίς να κοινοποιείται με την κανονιστική του μορφή πρωθύστερα στον θεσμικό του αποδέκτη δηλ. στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν νομίζω ότι ο συντάξας ή οι συντάξαντες του κειμένου διαμαρτυρίας μπορούν να επαίρονται ότι η συγκεκριμένη ενέργεια είναι δεοντολογικά ορθή και ηθικά σωστή….

Η αποσιώπηση της αλήθειας, η στρέβλωση των γεγονότων και η θεσμική αταξία δεν συνιστούν αρετές αλλά αμαρτήματα της δημοκρατίας.

Η δημοκρατία δεν είναι μια γενική και αφηρημένη έννοια. Θέλει ωριμότητα και αντοχές, σέβεται την αντίθετη θέση και υπερασπίζεται το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης. Συντίθεται από ένα σύνολο κανόνων, από δικαιώματα και από υποχρεώσεις και δοκιμάζεται στην πράξη από όλους μας με το δημόσιο λόγο μας, με τη στάση ζωής μας, με το προσωπικό μας παράδειγμα.

Ας μην επιτρέπουμε και ας μην την αφήνουμε να ξεπέσει.”

Σχολιάστε