My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ανικανοποίητοι οι παραγωγοί

Το παζάρι του Κιλκίς μεταξύ παραγωγών και εμπόρων, που κρίνει κατά πολύ κάθε χρόνο τις τιμές των αμνοεριφίων για τους παραγωγούς αλλά και για τους καταναλωτές ενόψει Πάσχα, άφησε τους κτηνοτρόφους ανικανοποίητους καθότι η τιμή που τους προσφέρθηκε δεν ξεπερνούσε τα 5,5 ευρώ ανά κιλό.

arnia-001Τώρα οι παραγωγοί ελπίζουν μονάχα στο ανάλογο παζάρι που θα γίνει την Μ. Τρίτη στον Λαγκαδά, πιστεύοντας ότι μπορούν να εξασφαλίσουν τιμές υψηλότερες μέχρι και 0,70 ευρώ απ` ότι δόθηκαν χθες Σάββατο στο Κιλκίς.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι δεν έμειναν ικανοποιημένοι, αρκετοί απ` αυτούς προχώρησαν σε συμφωνίες με τους εμπόρους προκειμένου να διαθέσουν τη παραγωγή τους, έπειτα κι απ` τις δυσμενείς γι` αυτούς διεθνείς εξελίξεις στην αγορά των αμνοεριφίων (βλέπε πχ απελευθερώσεις τιμών σε Ουκρανία).

Στο μεταξύ, κρεοπώλες και κτηνοτρόφοι, στην πρώτη κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν προχθές Παρασκευή, δήλωσαν ότι επιθυμούν να διατηρήσουν τις τιμές των αμνοεριφίων, ενόψει Πάσχα, στα περσινά επίπεδα (5,50-6 ευρώ/κιλό στον παραγωγό και μεταξύ 7 και 9 ευρώ/κιλό για τους καταναλωτές). Κατήγγειλαν δε ως αθέμιτο ανταγωνισμό την πρακτική πολυεθνικών και μεγάλων σούπερ μάρκετ. «Δεν είναι δυνατόν να πουλάνε κάτω του κόστους, πρέπει να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί», είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Γκαρμπούνης.

Απ` τη πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Θωμάς Χαρίσης, τόνισε ότι η πολιτεία δεν προβαίνει σε εντατικούς ελέγχους, ενώ σημείωσε ότι «παραμονές του Πάσχα πρέπει να υπάρχει έλεγχος στις τιμές, να πληροφορείται ο καταναλωτής για την προέλευση, τις ποσότητες, τα κόστη που διαμορφώνουν την τιμή».

Όσο για τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρη Καμπούρη, υπογράμμισε ότι οι κτηνοτρόφοι θέλουν βελτιωμένες τιμές φέτος, γιατί η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, αλλά και επειδή η προσφορά από τις γειτονικές χώρες, κατευθύνεται με συμφωνίες προς άλλες αγορές (π.χ. Ιταλία). Τόνισε δε ότι στο παζάρι του Κιλκίς μάλλον θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα οριστικοποιηθούν και οι τιμές με τους εμπόρους.

Σχολιάστε