My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ανεργία: Ελαφρά πτώση τον Γενάρη

anergia-ergasia-001Εβδομαδιαία οικονομική ανασκόπηση από την ZOTOS ΑΕΠΕΥ – 27/04-03/05/2015.

Ελαφρά πτώση κατέγραψε η ανεργία τον Ιανουάριο του 2015 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014 και ανήλθε στο 25,7% σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Πάντως η Ελλάδα διατηρεί την «πρωτιά» στην ανεργία καθώς και την ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών.

Μείωση 3,3% παρουσίασε ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο, τον Φεβρουάριο του 2015, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2014, ενώ συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2015 υποχώρησε κατά 1,0%.

Την Τετάρτη 6 Μαΐου 2015 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 875 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 6 Νοεμβρίου 2015.

Την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων μέσα από μια νέα συμφωνία με τους εταίρους που θα επιβεβαιώσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, υπογραμμίζουν  οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ελπίζοντας πως  μια ταχεία συμφωνία μακράς πνοής που θα απομακρύνει οριστικά κάθε αμφισβήτηση της συμμετοχής μας στην Ευρωζώνη.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης το ορίου στην έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας, σε περίπτωση που «υπάρχει στον ορίζοντα μια συμφωνία» μεταξύ της χώρας και των διεθνών πιστωτών της, άφησε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Πάντως  γερμανικές εφημερίδες κάνουν λόγο για «κινητικότητα» στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς, για «επιπλέον προσέγγιση» και για «εποικοδομητικές» και «ενθαρρυντικές» συνομιλίες. Σε ανταπόκριση της κυριακάτικης Welt από τις Βρυξέλλες αναφέρεται μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει «για πρώτη φορά ένα κανονικό σχέδιο εργασίας».

zotos-eeΣτα 326 εκατ. ευρώ θα ανέλθει το συνολικό ποσό των τελών που θα εισπράξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προκειμένου να καλύψει το κόστος της προληπτικής εποπτείας που ασκεί στον τραπεζικό τομέα της ζώνης του ευρώ για την περίοδο 2014-2015. Σε επίπεδο τραπεζών, τα εποπτικά τέλη υπολογίζονται ανάλογα με τη σημασία και το προφίλ κινδύνου της τράπεζας. Όλες οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ υποχρεούνται να υποβάλουν τα στοιχεία που απαιτούνται για τον υπολογισμό των αντίστοιχων εποπτικών τελών μέχρι την 1η Ιουλίου 2015.

Στο 13% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στην Ιταλία τον Μάρτιο, καταγράφοντας αύξηση 0,2 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Η ανεργία των νέων μέχρι 25 ετών άγγιξε το ποσοστό του 43,1%, το οποίο είναι και το υψηλότερο των τελευταίων επτά μηνών.

Με τον υψηλότερο ρυθμό από το 2007 «έτρεξε» η ισπανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2015, χάρη στις αυξημένες δαπάνες των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9% – περισσότερο από το αναμενόμενο

 Απρόσμενη πτώση εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Μάρτιο, διευρύνοντας τις απώλειες του Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.7% που είχε σημειώσει το προηγούμενο τρίμηνο.

zotos-usaΑπομακρύνεται σταδιακά το ενδεχόμενο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) να προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου τον Ιούνιο, με την αγορά να εκτιμά ότι πιθανότατα να γίνει αυτό τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ανοδικά κινήθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, καθώς τα νοικοκυριά προχώρησαν σε περισσότερες αγορές διαρκών αγαθών, κάτι που υποδηλώνει ότι η αμερικανική οικονομία ανακτά μέρος της δυναμικής της ύστερα από τις αναιμικές επιδόσεις του πρώτου τριμήνου. Παρά το ενισχυμένο αγοραστικό ενδιαφέρον των νοικοκυριών για διαρκή αγαθά όπως τα αυτοκίνητα, οι καλές καιρικές συνθήκες μείωσαν τις δαπάνες για ενέργεια και άλλες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Σημειώνεται ότι το δολάριο έχει εκτιναχθεί σχεδόν 10% το τελευταίο 12μηνο, πλήττοντας τις εξαγωγές της χώρας, οι οποίες μειώθηκαν κατά 7,2% το πρώτο τρίμηνο. Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 1,8%.

. Ζημίες – ρεκόρ ύψους 30 δισ. ελβετικών φράγκων (32 δισ. δολ.) εμφάνισε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, η SNB, στο πρώτο τρίμηνο. Η απόφαση της SNB, στις 15 Ιανουαρίου, να εγκαταλείψει την ελάχιστη ισοτιμία των 1,20 φράγκων ανά ευρώ, οδήγησε σε ράλι το ελβετικό φράγκο που επιβάρυνε την τράπεζα με συναλλαγματικές ζημιές ύψους 41,1 δισ. Φράγκωνί Η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των 18,5 δισ. φράγκων που είχε καταγραφεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2013, όταν κατέρρευσε η τιμή του χρυσού.

zotos-rosiaΣε μείωση των επιτοκίων της προέβη, για τρίτη φορά φέτος, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, μετά το ράλι του εθνικού νομίσματος και τις ενδείξεις για άνοδο του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα μείωσε σήμερα το βασικό της επιτόκιο κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα στο 12,5%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις που οικονομολόγων που ανέμεναν μείωση μίας μονάδας.

Μεγάλη μείωση της τάξεως του 86% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Gazprom το 2014, λόγω της αποδυνάμωσης του ρωσικού νομίσματος, της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της διαμάχης της Ρωσίας με την Ουκρανία.Η κρατική εταιρεία – η μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου παγκοσμίως – που συνεισφέρει περίπου 8% στο ρωσικό ΑΕΠ, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της υποχώρησαν στα 159 δισ. ρούβλια (3,1 δισ. δολάρια).

Με κέρδη έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες  περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες τους. Στήριξη έλαβαν από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία που ανακοινώθηκαν , τα οποία υπερκέρασαν τις ρευστοποιήσεις .  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones  έκλεισε με μικρές απώλειες, ενώ ο Nasdaq  υποχώρησε κατά 1,7% και ο S&P 500 κατά 0,5%.

zotos003Με κέρδη τελικά κατάφερε να κλείσει ο FTSE 100  στο Λονδίνο, μετά από συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, καθώς έλαβε ώθηση από την άνοδο του κλάδου των σιδηρομεταλλευμάτων και της Lloyds.

Διορθωτικά κινήθηκε σήμερα το πετρέλαιο, ξεκινώντας το νέο μήνα με απώλειες, ενώ περιόρισε και τα κέρδη της εβδομάδας στο 3,5%. Πτωτικά κινήθηκε και ο χρυσός, ο οποίος έχασε τα επίπεδα των 1.180 δολαρίων.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών κινείται το ευρώ, συνεχίζοντας το ανοδικό του σερί, το οποίο αυτήν την εβδομάδα φτάνει σε κέρδη 3%. Η άνοδος του ευρώ στηρίζεται από την αύξηση των αποδόσεων στα γερμανικά ομόλογα, η οποία σε συνδυασμό με τα μέτρια επίπεδα του συντελεστή βήτα, βελτιώνουν την ελκυστικότητα του ευρωπαϊκού νομίσματος.

MAY_FIRST-page0003-001

zotos-1

Σχολιάστε