My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Ανεξάρτητη ή ελεγχόμενη;

Του Τάσου Παππά.


Στην επίσκεψη που πραγματοποίησε πριν από λίγες μέρες στο Μάτι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο ξανά για ποινικές ευθύνες και δήλωσε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Προχτές, με αφορμή την αποφυλάκιση του καταδικασμένου για το σκάνδαλο της Energa, το κόμμα του κ. Μητσοτάκη εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Αποφυλακίστηκε και είναι πλέον ελεύθερος με τις κατάπτυστες νομοθετικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ.

»Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες πώς επί των ημερών της οι ισχυροί του χρήματος που καταδικάζονται από τη Δικαιοσύνη, βγαίνουν ο ένας μετά τον άλλον από τις φυλακές. Το κράτος δικαίου δεν είναι παιχνίδι στα χέρια της. Συνιστά πρωτοφανή πρόκληση για τους πολίτες να ελευθερώνονται εγκληματίες με υπόγειες μεθοδεύσεις».

Ο συγκεκριμένος κατάδικος αποφυλακίστηκε με βούλευμα. Στις αστικές δημοκρατίες τα βουλεύματα δεν εκδίδονται από τις κυβερνήσεις, αλλά από δικαστικά όργανα. Συνεπώς, η εμπιστοσύνη του κ. Μητσοτάκη στην ελληνική Δικαιοσύνη πάει περίπατο;

Οταν το ΣτΕ ακύρωσε τον πρώτο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες η Ν.Δ. πανηγύρισε και χαρακτήρισε την απόφαση «χαστούκι της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης στην αυταρχική κυβέρνηση». Οταν τα παλικάρια που διοικούσαν μέχρι το 2015 το ΚΕΕΛΠΝΟ «με τον σταυρό στο ένα χέρι και την κουτάλα στο άλλο» παραπέμφθηκαν για κακουργηματικές πράξεις, η Ν.Δ. φώναζε για ωμές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, σ’ αυτήν τη Δικαιοσύνη στην οποία ο αρχηγός της υποτίθεται πως έχει τυφλή εμπιστοσύνη.

Οταν η αρμόδια εισαγγελέας αξιοποίησε τις καταθέσεις μαρτύρων που τα ονόματά τους δεν έχουν γίνει γνωστά (τα ξέρει πάντως η ίδια και οι συνεργάτες της ανακριτές) για το σκάνδαλο της Novartis έγινε ο κακός χαμός. Κορυφαίοι παράγοντες της συντηρητικής παράταξης, μηδέ του κ. Μητσοτάκη εξαιρουμένου, μίλησαν για κουκουλοφόρους εγκάθετους του Μαξίμου, για σκευωρία της σπείρας που έχει επικεφαλής τον αρχισυμμορίτη Τσίπρα και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι χειραγωγεί τη Δικαιοσύνη, την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη (για να μην ξεχνιόμαστε), τις κρίσεις της οποίας εμπιστεύεται ο κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα ο κ. Σαμαράς μήνυσε τους εισαγγελικούς λειτουργούς.

Η Δικαιοσύνη, λοιπόν, για τη Νέα Δημοκρατία είναι ανεξάρτητη όποτε βγάζει αποφάσεις βολικές και είναι ύποπτη όποτε βγάζει αποφάσεις που δεν της αρέσουν.

Μπερδευτήκατε; Λογικό. Πάντως αν μετρήσουμε τις αποφάσεις που εξέδωσαν δικαστήρια κόντρα στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης (πρώτος νόμος Παππά, νόμος Φίλη, διοικήσεις νοσοκομείων, εργολαβίες για την καθαριότητα στα νοσηλευτικά ιδρύματα, εισαγωγή στα ΑΕΙ με μοριοδότηση των αθλητών που συμμετέχουν στις εθνικές ομάδες) κάθε άλλο παρά στέκει η κατηγορία ότι η κυβέρνηση ελέγχει τη Δικαιοσύνη. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Απλώς η Δεξιά θεωρεί ότι ο χώρος της Δικαιοσύνης είναι φέουδό της και εξεγείρεται κάθε φορά που ορισμένοι δικαστές και εισαγγελείς «κάνουν του κεφαλιού τους». Η ηγεσία της ακολουθεί με συνέπεια τη γραμμή «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Για παράδειγμα: Για τις δικαστικές περιπέτειες Καλογρίτσα μπαράζ ανακοινώσεων. Για τις δικαστικές περιπέτειες Μαρινάκη άχνα. Για τις προκλητικές αποφάσεις υπέρ του άπορου εκδότη και υπέρ του θεομπαίχτη Αμβρόσιου ούτε κιχ.

Τέλος, ας ρίξουν μια ματιά οι σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη στον κατάλογο που περιλαμβάνει τους κατάδικους που έχουν αποφυλακιστεί για λόγους υγείας. Θα διαπιστώσουν ότι φιγουράρουν σε περίοπτες θέσεις μερικά δικά τους καλόπαιδα και κάποιοι που είχαν συνηγόρους στελέχη του κόμματος.

Ανάγωγα

«Θα το ξαναπούμε: Ανίκανους πολιτικούς έχουμε ξαναδεί σε αυτήν τη χώρα. Τόσο κυνικούς, αδίστακτους, ανεύθυνους και χωρίς ίχνος ντροπής, ποτέ» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι γνώριζε πως υπήρχαν νεκροί στο Μάτι από νωρίς και το έκρυβε. Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν να κρύψεις ένα τέτοιο τραγικό γεγονός; Και να θέλεις, δεν μπορείς.

Τι θα κερδίσεις πολιτικά αν το ανακοινώσεις μερικές ώρες αργότερα; Είπαμε, αντιπολίτευση εφ’ όλης της ύλης, αλλά πρέπει να υπάρχει και μια στοιχειώδης σοβαρότητα. Διαφορετικά είσαι ύποπτος για αυτά που κατηγορείς τους αντιπάλους σου (κυνικός, αδίστακτος, ανεύθυνος, χωρίς ίχνος ντροπής).

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε