My Twitter Feed

24 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Βόζενμπεργκ σε Κιλκίς -

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ανατροπή και σε πρόσωπα

Του Γιάννη Καραγιαννίδη (ΚΙΛΚΙΣ24)

———————————————————————————————————————————————————————————————————Δυο νέα πρόσωπα, ο Γιώργος Γεωργαντάς της ΝΔ κι η Ειρήνη Αγαθοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κι ένα σχετικά “φρέσκο” στο Κοινοβούλιο, αφού πρωτοεκλέχτηκε το 2009, δηλαδή ο Θόδωρος Παραστατίδης του ΠΑΣΟΚ, θα είναι οι εκπρόσωποι του νομού στη Βουλή, όταν αυτή συγκροτηθεί και για όσο χρονικό διάστημα θα υφίσταται.

Οι εκλογές της μεγάλης ανατροπής, λοιπόν, έφεραν κι αυτό το ανατρεπτικό αποτέλεσμα και σ` επίπεδο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του νομού μας. Με το “βαρύ χαρτί” αυτής της εκλογικής μάχης, τον πρώην υπουργό Σάββα Τσιτουρίδη, να μην εκλέγεται, και με τα άλλα δυο κυρίαρχα πολιτικά πρόσωπα σε τοπικό επίπεδο την τελευταία 15ετία, τον Γιώργο Φλωρίδη και τον Κώστα Κιλτίδη, εκτός του εκλογικού παιχνιδιού του νομού μας, μπορούμε να μιλάμε πλέον για μια άλλη εποχή και στα πολιτικά πράγματα του νομού, όσον αφορά πάντα την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση.

Ο Γ. Γεωργαντάς εκμεταλλεύτηκε πλήρως το γεγονός ότι είχε το χρόνο να προετοιμαστεί γι` αυτές τις εκλογές απ` την επομένη κιόλας μέρα των προηγούμενων. Ήταν απ` την αρχή το μόνο πρόσωπο που όλοι θεωρούσαν σίγουρη τη συμμετοχή του στον συνδυασμό, συντάχθηκε με την υποψηφιότητα του Αντ. Σαμαρά για τη θέση του πρόεδρου του κόμματος, επένδυσε στον κομματικό πατριωτισμό σε μια εποχή που δεν ευνοούσε τέτοιες στάσεις και είχε μια έντονη παρουσία σε κοινωνικό επίπεδο σ` ολόκληρο το νομό. Στα υπέρ του και το “άφθαρτον” του προσώπου του όσον αφορά τον κοινοβουλευτικό βίο.

Απ` την άλλη, ο Σ. Τσιτουρίδης φαίνεται ότι πλήρωσε το …2009. Το κόψιμό του απ` τις λίστες τότε, προκάλεσε ένα βαρύ τραύμα στην

εικόνα του, το οποίο δεν μπόρεσε να επουλώσει. Θα μπορούσε, ίσως, να το κάνει υπό διαφορετικές συνθήκες κι όχι σε μιά περίοδο έντονου θυμού και αμφισβήτησης του κυρίαρχου ως χθες πολιτικού σκηνικού. Ενδεχομένως να πλήρωσε και τις συμμαχίες σε βάρος του ή και αυτές υπέρ του, και ο γνωρίζων καλά τα τοπικά δρώμενα και ισορροπίες, κατανοεί την αναφορά μας. Σαφώς δε, έπαιξε ρόλο και η κατά καιρούς αποστασιοποίησή του απ` τα του νομού, καθώς και κάποια στρατηγικά λάθη στην προεκλογική τακτική του, τα οποία πάντως δεν νομίζουμε ότι ήταν αποφασιστικά για το τελικό αποτέλεσμα.

Στο ΠΑΣΟΚ, η επανεκλογή του Θ. Παραστατίδη δεν μπορεί παρά να οφείλεται στις στενές προσωπικές σχέσεις που οικοδόμησε εδώ και πολλά χρόνια με μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Και, μάλιστα, μερίδα που κατά το μάλλον ανήκει στο λεγόμενο “βαθύ ΠΑΣΟΚ”, το μεγαλύτερο κομμάτι της οποίας παρέμεινε στην κάλπη του κόμματος, κι αυτό βέβαια ήταν ευνοϊκό για τον ίδιο. Έτσι, λοιπόν, κατάφερε να ξεπεράσει την επαμφοτερίζουσα στάση που επέδειξε το τελευταίο διάστημα, μετά την καταψήφιση του δεύτερου μνημονίου. Πολλές φορές οι προσωπικές σχέσεις κυριαρχούν επί των πολιτικών θέσεων.

Ο Γ. Φραγγίδης, πάλι, φαίνεται ότι πλήρωσε την απόλυτη ταύτισή του με τις επιλογές της ηγεσίας του κόμματός του, αντικαθιστώντας έναν βουλευτή, τον Γ. Φλωρίδη, ο οποίος παραιτήθηκε ακριβώς γι` αυτές τις επιλογές. Τις δύσκολες όντως αποφάσεις που πήρε, φαίνεται πως δεν μπόρεσε να τις αιτιολογήσει επαρκώς, ενώ σίγουρα δεν τον ευνόησε η μαζική αποχώρηση της πιο προβληματισμένης μερίδας των πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς άλλες κάλπες. Πάντως, ήταν ο μόνος απ` τους υποψήφιους που είχαν κατέβει και στις προηγούμενες εκλογές και είδε τον αριθμό των ψήφων του ν` αυξάνεται, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο.

Η μεγάλη έκπληξη των εκλογών ήταν σίγουρα η 27χρονη Ειρ. Αγαθοπούλου, η οποία εκλέχτηκε με την πρώτη, όντας άγνωστη στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του νομού. Εκλογή που την οφείλει ασφαλώς στην εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ, που του επέτρεψε να βγάλει έδρα στο νομό μας, αλλά βέβαια και στην δικά της αδιαμφισβήτητη πρωτιά αφού έλαβε υπερδιπλάσιους ψήφους απ` τους πολύ πιο αναγνωρίσιμους συνυποψηφίους της, Τ. Κουλίνα, Λ. Λαζαρίδη και Χρ. Μπίμπαση.

Στα υπόλοιπα κόμματα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στη ΔΗΜΑΡ παίρνει την πρώτη θέση ο “μεταγραφείς” απ` το ΠΑΣΟΚ, Σπ. Θεοφανίδης, ξεπερνώντας υποψήφιους όπως ο Χρ, Σπίγκος, η Αν. Κωνσταντινίδου κι ο Ιωσ. Παυλίδης. Όσο για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, την πρωτιά παίρνει η “ωραία”, δηλαδή η Άννα Μαρία Γιάντση, με τριπλάσιο αριθμό ψήφων απ` τους υπόλοιπους! Κάτι ανάλογο συνέβει και στο ΚΚΕ, με την Σ. Καλαντίδου να λαμβάνει επίσης τριπλάσιο αριθμό ψήφων απ` τους Γ. Φαχουρίδη και Κ. Χαλίτσιο, που ακολουθούν.

Σχολιάστε