My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Ανασφάλιστος ένας στους δύο εμπόρους

– Από την αρχή της χρονιάς έχουν ζητήσει επίδομα ανεργίας πάνω από 46.000 άτομα που προέρχονται από τον κλάδο, τονίζουν οι έμποροι, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Ένας στους δύο εμπόρους έχει μετατραπεί σε οφειλέτη του ΟΑΕΕ και είναι χωρίς ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη εξαιτίας της μη θεώρησης του βιβλιαρίου ασθενείας, κάτι που απαιτεί άμεση λύση. Αυτό σημειώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου για την ανεργία και υπογραμμίζει ότι το ελάχιστο μετρήσιμο «κόστος ανεργίας» του εμπορίου στο ποσό των 907.782.000 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας της συνομοσπονδίας οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων με βάση το νέο κατώτατο μισθό ξεπερνούν τα 3,8 δισ. ευρώ.

Τα επιδόματα ανεργίας από την απώλεια θέσεων εργασίας, από την αρχή του 2012, στον κλάδο του εμπορίου υπολογίζονται σε 46.522. Άρα το κόστος από την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας από τον ΟΑΕΔ είναι κατ’ ελάχιστο 201.000.000 ευρώ.

Κατά συνέπεια η ΕΣΕΕ προσδιορίζει το ελάχιστο μετρήσιμο «κόστος ανεργίας» του εμπορίου στο ποσό των 907.782.000 ευρώ. Από τα 4 δισ.ευρώ, λοιπόν, του συνολικού κόστους της ανεργίας, σχεδόν το 1 δισ. ευρώ ετησίως, αφορά στο εμπόριο, επιβεβαιώνοντας έτσι το ποσοστό 25% της συμμετοχής του κλάδου του εμπορίου στην απασχόληση.

Σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΣΕΕ το ελάχιστο ετήσιο κόστος για την ελληνική οικονομία ξεπερνά τα 3,95 δισ. ευρώ. Τα 3,14 δισ. ευρώ είναι η εκτίμηση της ελάχιστης απώλειας των ασφαλιστικών ταμείων που οφείλεται στην οικονομική κρίση, συν τα 0,809 δισ. ευρώ από την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, ισούνται με τα 3,95 δισ. ευρώ του ετήσιου ελάχιστου κόστους ανεργίας. Σημειώνεται δε, πως ο υπολογισμός αυτού του κόστους έχει βασιστεί στο νέο χαμηλότερο κατά 22% κατώτατο μισθό καθώς και στο χαμηλότερο επίδομα ανεργίας, χωρίς να προσμετράται το κοινωνικό και ψυχολογικό κόστος της ανεργίας, αλλά ούτε τα λουκέτα που πολλαπλασιάζονται στην αγορά εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης.

Αντίστοιχα, το ελάχιστο κόστος της ανεργίας για το εμπόριο υπολογίζεται από την απώλεια εισφορών στον ΟΑΕΕ και το ποσό καταβολής των επιδομάτων ανεργίας σε άνεργους αυτοαπασχολούμενους και πρώην εργοδότες. Οι απώλειες των εισφορών από τις 68.000 επιχειρήσεις που έχουν ήδη κλείσει ετησίως ανέρχεται σε 706.782.000 ευρώ, ενώ το ποσό αυτό αυξάνεται λόγω του ρυθμού αύξησης των λουκέτων και φυσικά δεν περιλαμβάνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των εμπόρων που έχουν κλείσει τα καταστήματα τους.

Με δεδομένη την παραπάνω δυσμενή κατάσταση και την νέα σκληρή οικονομική πραγματικότητα, η ΕΣΕΕ ξεκίνησε και ολοκληρώνει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα αποτύπωσης της κατάστασης, της εξέλιξης και των επιπτώσεων της ανεργίας ειδικότερα για τους εμπόρους που αναγκάστηκαν να κλείσουν την επιχείρησή τους ή αναμένεται να την κλείσουν εντός των επόμενων μηνών λόγω κρίσης, με σκοπό οι μεν να επανέλθουν στην αγορά και οι δε να μην την εγκαταλείψουν.

Η ΕΣΕΕ θεωρεί αναπόσπαστο μέρος των εμπόρων που εκπροσωπεί και όλους εκείνους που αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά εξακολουθούν να ενδιαφέρονται να συνεχίσουν την εμπορική δραστηριότητα.

Μέσω της έρευνας της απασχόλησης του εμπορικού κόσμου, προκύπτουν εξαιρετικά ανησυχητικά συμπεράσματα για τη δυναμική της ανεργίας στο χώρο του εμπορίου, αλλά και συγκεκριμένες χρήσιμες προτάσεις για δραστικό περιορισμό των «εμπόρων σε ανεργία».

Πηγή: ΑΠΕ

Σχολιάστε