My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Ανακοίνωση Δήμου Κιλκίς γι` αδέσποτα

Με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Κιλκίς επανέρχεται στο θέμα των 1ο κατοικίδιων που δηλητηριάστηκαν πρόσφατα στο Κιλκίς, για ν` αναφερθεί στις ενέργειές του προς αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων. Στην ανακοίνωση, ο δήμος δηλώνει ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσει έκταση στον Λόφο Αγ. Γεωργίου για φιλοξενία κυνοκομείου, σημειώνοντας ότι αυτοί που πρότειναν τη λύση  “είτε σκέπτονται με προχειρότητα, είτε λαϊκίζουν” (σ.σ. αναφορά και στην εκλεγμένη στις τελευταίες εκλογές βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρ. Αγαθοπούλου). Επίσης γίνεται λόγος για “κρούσματα επίθεσης αδέσποτων ζώων σε δημότες”.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Κρίνοντας ότι στην δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες γύρω από το θέμα των αδέσποτων ζώων κυριαρχούν ο ανεύθυνος, ακραίος και καταγγελτικός λόγος και η κακόβουλη κριτική, η δημοτική αρχή Κιλκίς προς αποκατάσταση της αλήθειας διευκρινίζει τα εξής:

Πρώτα όμως, και με αφορμή το θλιβερό περιστατικό δηλητηρίασης και εξόντωσης αδέσποτων ζώων που έλαβε χώρα πρόσφατα στην πόλη του Κιλκίς και σε διπλανούς οικισμούς, ο Δήμος Κιλκίς εκφράζει τον αποτροπιασμό του. Τέτοιου είδους ενέργειες που προέρχονται από ασυνείδητους πολίτες και μάλιστα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών, είναι  καταδικαστέες και ταυτόχρονα απαράδεκτες.

Υπενθυμίζεται ότι για το συμβάν η νομική υπηρεσία του Δήμου Κιλκίς συντάσσει και καταθέτει μήνυση κατ’ αγνώστων, έτσι ώστε να εντοπιστούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι ανεύθυνοι δράστες.

Θέτοντας τώρα το ζήτημα στις σωστές του βάσεις επισημαίνονται τα εξής: Το πρόβλημα των αδέσποτων δεν ταλανίζει μόνο την τοπική κοινωνία του Κιλκίς. Είναι πανελλαδικό, πολύχρονο και δυσεπίλυτο για το λόγο ότι μέχρι σήμερα η σχετική νομοθεσία παραμένει ανεφάρμοστη. Ξεκινά δε από τους δήθεν φιλόζωους και τους ανεύθυνους όπως αποδεικνύεται κατόχους ζώων, οι οποίοι δεν τηρούν το νομό και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτόν: Δεν μεριμνούν για τη σήμανση των κατοικίδιων τους με εμφύτευση μικροτσίπ και τη στείρωσή τους ώστε να μην αναπαράγονται, και όταν επέλθει η κούραση από την φροντίδα τους τα εγκαταλείπουν στο δρόμο αδιαφορώντας για την επιβίωσή τους. Τα ζώα από “καλοί και πιστοί φίλοι” του ανθρώπου μετατρέπονται στα γνωστά σε όλους αδέσποτα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ίδια και για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία

Το μείζον αυτό πρόβλημα που ανακυκλώνεται συνεχώς, έρχεται να διαχειριστεί η Τοπική αυτοδιοίκηση με τις διευρυμένες πλέον αρμοδιότητες και τα περιορισμένα κονδύλια. Και μάλιστα μέσα στο γενικευμένο κλίμα οικονομικής ασφυξίας που επικρατεί σε όλους τους τομείς και με ένα κράτος που δηλώνει ανήμπορο να προσφέρει την αρωγή του. Αρκεί να αναφερθεί ότι σε επικοινωνία που είχαν κατά καιρούς στελέχη της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Κιλκίς με το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα την επιχορήγηση χρημάτων για τις στειρώσεις των ζώων, οι υπεύθυνοι απάντησαν αρνητικά επικαλούμενοι λόγους περικοπών.

Παρόλες τις δυσκολίες όμως, η νέα διοίκηση του δήμου μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της στις αρχές του 2011 και µε στόχο την προστασία της δηµόσιας υγείας και των ζώων, προέβη στις ακόλουθες ενέργειες:

-Το 2011 υπέγραψε σύμβαση με ιδιώτη κτηνίατρο ύψους 85.000 ευρώ για στειρώσεις, εμβολιασμούς και αποπαρασιτώσεις για αδέσποτα ζώα, ενώ για το 2012 αντίστοιχα το ποσό των 82.000 ευρώ.

-Διέθεσε 2.500 ευρώ για αγορά υλικών, προκειμένου σε συνεργασία με τον Φιλοζωϊκό Σύλλογο και την εθελοντική εργασία του τελευταίου να επεκταθεί το κυνοκομείο.

-Διατηρεί υπάλληλο με σύμβαση ο οποίος φροντίζει το χώρο του κυνοκομείου  και περιποιείται τα ζώα.

-Διαθέτει περίπου 1.000 ευρώ το μήνα για αγορά τροφών, που αντιστοιχούν σε 15 τσουβάλια την εβδομάδα.

-Συνεργεία του δήμου έχουν προχωρήσει στον ευπρεπισμό του χώρου με τον καθαρισμό του και την κοπή χόρτων.

-Από το 2011 έως σήμερα έχουν γίνει 100 περίπου στειρώσεις ζώων στο κυνοκοµείο, µε τη συνεργασία του ∆ήµου και του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Κιλκίς.

Αναφορικά τώρα με την…  πρωτάκουστη πρόταση που προέκυψε το τελευταίο διάστημα για αξιοποίηση του Λόφου του Κιλκίς προκειμένου εκεί να φιλοξενηθεί νέο κυνοκομείο, η δημοτική αρχή Κιλκίς δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν προτίθεται να δεσμεύσει καμία δασική ή μη έκταση σε έναν από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου της πόλης για δημιουργία κυνοκομείου. Ο λόφος και το δασάκι του Αϊ Γιώργη με τη μακραίωνη ιστορία του αποτελεί σημείο αναφοράς και σήμα κατατεθέν για την πόλη αλλά και για ολόκληρο το δήμο, παρουσιάζει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον και ανήκει αποκειστικά στους Κιλκισιώτες και στις επόμενες γενιές.

Και όσοι υποστηρίζουν δημόσια ότι μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να τελεσφορήσει με… κάποιες καλές προθέσεις από πλευράς του δήμου, είτε σκέπτονται με προχειρότητα, είτε λαϊκίζουν.

Όπως λαϊκίζουν και εκείνοι που διατείνονται ότι δεν υπάρχουν κρούσματα επίθεσης αδέσποτων ζώων σε δημότες. Οι εν λόγω ισχυρισμοί βρίσκονται μάλιστα σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα και τις καταγγελίες δημοτών που κατατίθενται σε εισαγγελία, αστυνομία και δήμο. Πρόκειται για πολίτες που διαμαρτύρονται και κάνουν λόγο για επιθετική συμπεριφορά αδέσποτων απέναντι σε πεζούς  και πολύ συχνά σε μικρά παιδιά, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα. Αρκετά μάλιστα από αυτά τα περιστατικά έχουν καταλήξει και στο Νοσοκομείο Κιλκίς.

Σχετικά με τα όσα ψευδή έχουν ακουστεί στον δημόσιο διάλογο για το ότι “έχουν φαγωθεί χρήματα για τα αδέσποτα”, η δημοτική αρχή ξεκαθαρίζει προς πασα κατεύθυνση ότι στο διάστημα που βρίσκεται στη διοίκηση του δήμου, δεν έχει διαχειριστεί καμία επιδότηση ούτε από το κράτος, ούτε από κανένα επιδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Σε περίπτωση όμως που προκηρυχθεί κάποιο σχετικό πρόγραμμα από την Ε.Ε., ο δήμος Κιλκίς θα είναι από τους πρώτους που θα το εκμεταλλευτεί.

Υπενθυμίζεται ότι το 2008 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε εγκριθεί η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στον τότε Δήμο Κιλκίς για την ίδρυση καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε χώρο πίσω από το ηρώο της Μάχης του Κιλκίς, ύψους 120.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά όμως δεν απορροφήθηκαν ποτέ, καθώς για το έργο προέβαλλαν αντιρρήσεις και γνωμοδότησαν αρνητικά εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες.

Οι δημότες του Κιλκίς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Δημοτική Αρχή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Ενεργεί σύµφωνα µε όσα ορίζει ο νόµος, διαθέτοντας μάλιστα χρήματα από τα έσοδα του, χρήματα των δημοτών, την ίδια στιγμή που υπάρχουν οικογένειες που υποφέρουν στα όρια του δήμου με μικρά παιδιά στα όρια του υποσιτισμού.

Συνεπώς, όποιες αιτιάσεις περί μη ευαισθησίας απέναντι στα αδέσποτα από πλευράς της δημοτικής αρχής είναι το λιγότερο ανακριβείς.

Σε σχέση τέλος με το μοναδικό υφιστάμενο χώρο φιλοξενίας αδέσποτων ζώων του Δήμου Κιλκίς, σίγουρα όπως όλοι γνωρίζουμε δεν επαρκεί σήμερα, καθώς έχει αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός των αδέσποτων. Ενδεικτικό του προβλήματος που λαμβάνει πλέον ανησυχητικές διάστασεις είναι το γεγονός ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τα φιλοξενούμενα ζώα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί φτάνοντας από 100 τα 180. Δυστυχώς όμως, ιδίως μέσα στο γενικευμένο κλίμα οικονομικής δυστοκίας που επικρατεί στη χώρα μας, πολύ λίγα πράγματα μπορούν να αλλάξουν ως προς την αποτελεσματική διαχείρισή τους.

Πρωτίστως βέβαια, αυτό που απαιτείται για να ξεκινήσει να επιλύεται το πρόβλημα των αδέσποτων, είναι η υπευθυνότητα από τους κατόχους ζώων ως προς τις υποχρεώσεις τους, καθώς και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων χωρίς κορώνες και υπερβολές με σκοπό την από κοινού εξεύρεση λύσεων.

Σχολιάστε