My Twitter Feed

25 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Αναθεώρηση χωρίς σκευωρούς

Του Τάσου Παππά.


Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος ξεκίνησε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και τυμπανοκρουσίες.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα με ομιλία του στον αύλιο χώρο της Βουλής. Οργανώθηκε δημόσια διαβούλευση στην οποία πήραν μέρος φορείς, ειδικοί επιστήμονες και πολίτες.

Οι μήνες πέρασαν, σοβαρά γεγονότα μεσολάβησαν, το θέμα έπεσε σε κατάσταση ύπνωσης. Πριν από λίγες μέρες το Κίνημα Αλλαγής έδωσε στη δημοσιότητα τις προτάσεις του για την αναθεώρηση και προχτές η Φώφη Γεννηματά με επιστολή της στον πρωθυπουργό (απάντησε χτες) και τους αρχηγούς των κομμάτων (πλην Χ.Α.) ζήτησε να αρχίσει η διαδικασία από την παρούσα Βουλή με συναινετικό τρόπο και επίκεντρο κάποιες διατάξεις όπου μπορεί να υπάρξει κοινός τόπος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Την κίνηση έσπευσε να χαιρετίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προφανώς για να κρατήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με το Κίνημα Αλλαγής, δεν υπολόγισε όμως τον ξενοδόχο, δηλαδή τον Αδωνη Γεωργιάδη.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος μιλώντας χτες στον ρ/σ «Αθήνα 9,84» είπε ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες, οι αναθεωρήσεις πρέπει να γίνονται συναινετικά και σήμερα το κλίμα είναι τοξικό με αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού (ποιος μιλάει), οπότε δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουμε.

Ο κ. Γεωργιάδης δεν πρωτοτύπησε. Απλώς ακολούθησε. Είχε προηγηθεί με ανάλογο σκεπτικό ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ (και συνταγματολόγος) Ευάγγ. Βενιζέλος, ο οποίος με άρθρο του στα «Νέα» (26-3-2018) επισήμανε ότι δεν είναι λύση μια mini αναθεώρηση για λίγα αλλά maxi θέματα που βρίσκονται στην καρδιά του πολιτεύματος: «Λύση είναι να διαμορφωθούν πρώτα οι πολιτικές προϋποθέσεις μιας σοβαρής αναθεωρητικής διαδικασίας».

Οι πολιτικές προϋποθέσεις λοιπόν. Ποιες είναι αυτές; Το είπε ο κ. Γεωργιάδης: να εξουδετερωθεί το τοξικό κλίμα.

Το είπε και ο κ. Βενιζέλος (στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής): να συγκροτηθεί ένα δημοκρατικό μέτωπο για να αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη σκευωρία των τελευταίων πενήντα ετών (στο σκάνδαλο Novartis αναφερόταν).

Ποιος είναι υπεύθυνος για το τοξικό κλίμα – πλευρά του οποίου είναι η σκευωρία; Μα –ποιος άλλος;– ο Τσίπρας.

Πώς θα τον βγάλουμε από τη μέση; Επειδή δεν μπορούμε με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, όπως παλιά (π.χ. αποστασίες, παρακράτος) και επειδή δεν λέει να ξεκολλήσει από την καρέκλα του, να περιμένουμε τις εκλογές. Συνεπώς τι να συζητήσουμε με τον Τσίπρα τώρα;

Αυτό που προέχει είναι η συγκρότηση του δημοκρατικού μετώπου για να συντριβούν οι ολετήρες.

Μετά την ταπείνωσή τους στις κάλπες, θα είναι ανίσχυροι, θα μπουν σίγουρα σε κύκλο εσωστρέφειας (έχουν παράδοση στους εμφυλίους οι αριστεροί), και τότε εμείς οι φιλελεύθεροι αστοί, γενναιόδωροι από κούνια, θα τους επιτρέψουμε να πουν τη γνώμη τους και θα τη λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας. Κατευθείαν στον κάλαθο των αχρήστων, εκεί όπου αξίζει να βρίσκεται.

Η συνταγματική αναθεώρηση θα γίνει χωρίς την ενοχλητική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς εξωθεσμικούς και παρακοινοβουλευτικούς πειραματισμούς.

Στην αντίληψη της Δεξιάς και του ρεύματος της Κεντροαντιαριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στο συνταγματικό τόξο. Οσο για το ΚΚΕ; Δεν τους απασχολεί. Το σέβονται όσο είναι μικρό. Αν κάνει πως μεγαλώνει και αρχίσει να επηρεάζει κόσμο με τα «κομμουνισμένα» του, θα βρουν ράμματα για τη γούνα του. Αλλωστε, την πρόσφατη ιστορία του τόπου την παίζει στα δάχτυλα ο Αδωνης.

Ανάγωγα

Σκληρή και η Γερμανία με τη Ρωσία. Απέλασε κι αυτή Ρώσους διπλωμάτες. Για τα μάτια του κόσμου, αφού οι δουλειές που έχει με τη Ρωσία είναι πολλές και φέρνουν τεράστια ποσά στη χώρα.

Αλλωστε, όταν ρωτήθηκε η Καγκελαρία μήπως πρέπει κάτι να γίνει με τον Σρέντερ (πρώην καγκελάριος) που εδώ και μερικά χρόνια είναι περίπου υπάλληλος του Πούτιν, η απάντηση σε ελεύθερη απόδοση ήταν: «Μα, τι είναι αυτά που λέτε, δεν τρέχει τίποτε».

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε