My Twitter Feed

18 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Ανάχωμα στη βία κατά των γυναικών

Η ημερίδα της Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Κιλκίς με την υποστήριξη των κοινωνικών δομών του, της Αστυνομικής Διεύθυνσης και του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς, την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου παγκόσμια ημέρα κατά της εξάλειψης της βίας των γυναικών, προκάλεσε βαθύ προβληματισμό για την επιθετική αύξηση των κρουσμάτων βίας, την ‘’σκιώδη πανδημία’’ που ενέσκηψε στο σπίτι  ταυτόχρονα με την υγειονομική κρίση, την ακραία μορφή έμφυλης βίας με την εκδήλωση εγκλημάτων κατά των γυναικών που συνεχίζουν να συνταράσσουν την ελληνική κοινωνία.

Πέρα από τις ανησυχητικές καταγραφές και τα στατιστικά στοιχεία που υπογραμμίζουν πόσο ευάλωτη είναι η θέση της γυναίκας και πόσο τρωτή η ισότητα των φύλων, η περιεκτική εκδήλωση ανέδειξε την ευαισθητοποίηση του Δήμου στο ακανθώδες ζήτημα της βίας των γυναικών, αχρήστευσε την παγίδα των μεταμφιέσεων της βίας σε συναίσθημα αγάπης και ενδιαφέροντος και έστειλε μήνυμα ενθάρρυνσης στις γυναίκες που υποφέρουν από κάθε σημάδι βίας να σπάσουν τη σιωπή τους και να ζητήσουν βοήθεια από τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες ώστε να βγουν από το βασανιστικό τους αδιέξοδο.

Τα πολλά πρόσωπα της βίας, ως σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, οικονομική, διαδικτυακή βία και ως εξακολουθητική παρενόχληση, εμφάνισε η ψυχολόγος Msc και κοινωνική λειτουργός του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας Βασιλική Μπογιατζάκη μένοντας στο προφίλ της γυναίκας – θύματος ενδοοικογενειακής βίας (χαμηλή αυτοεκτίμηση, στερεοτυπική συμπεριφορά για να ευχαριστήσει τον βασανιστή της, αίσθημα αυτοενοχοποίησης, παθητικότητα, απομόνωση και αδυναμία αντίδρασης) αλλά και του θύτη (χαμηλή αυτοεκτίμηση, παθολογική ζήλεια, πίστη στην παραδοσιακή αντίληψη για υπεροχή των ανδρών).

Παρουσίασε στοιχεία δημοσκοπικής έρευνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων σύμφωνα με τα οποία  13 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας,  3,7 περίπου εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική βία ενώ μία στις 20 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Στην Ελλάδα, όπως ανέφερε η ομιλήτρια, συνολικά 4.872 γυναίκες θύματα βίας και πολλαπλών διακρίσεων υποστηρίχθηκαν από τα Συμβουλευτικά Κέντρα του δικτύου της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Η Πολυξένη Τσιτιρίδου ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου επισήμανε ότι η βία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ανοχή καθώς η τελευταία την διαιωνίζει ενώ επικεντρώθηκε στη συνέχεια στις υποστηρικτικές δομές και στα δίκτυα που παρέχουν βοήθεια στις γυναίκες που υφίστανται βία. Η γραμμή SOS 15900, τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας, διαρθρωμένα σε πόλεις της επικράτειας, προσφέρουν δωρεάν εξειδικευμένη ενημέρωση, ψυχοκοινωνική στήριξη, εργασιακή και νομική συμβουλευτική ενώ διατίθενται και ξενώνες για τη φιλοξενία των γυναικών και των παιδιών τους που υφίστανται έμφυλη βία.

Σε τοπικό επίπεδο η κα Τσιτιρίδου σημείωσε ότι η διαχείριση των περιστατικών βίας γίνεται από την αστυνομία, την κοινωνική υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Κιλκίς, το Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. Οι  ως άνω κοινωνικές δομές του Δήμου Κιλκίς παρέχουν δωρεάν συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για θέματα ενδοοικογενειακής και κάθε άλλου είδους βίας και έχουν τη δυνατότητα να διασυνδεθούν με ξενώνες και με άλλες υπηρεσίες για να βοηθήσουν τις γυναίκες.

Η Χαρίκλεια Μεζαρλή υπαστυνόμος Β’ της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς ενθάρρυνε τις γυναίκες που κακοποιούνται να μιλήσουν για να προχωρήσουν τη ζωή τους δηλώνοντας ότι η αστυνομία βρίσκεται κοντά τους για να τις στηρίξει. Κάθε ομολογία πράξης βίας απελευθερώνει και δυναμώνει κάθε θύμα κακοποίησης.

Τέλος, η δικηγόρος Ελένη Ξανθοπούλου αποκωδικοποίησε το νομικό πλαίσιο για την υποστήριξη των γυναικών – θυμάτων της βίας  με κυριότερους σταθμούς το Ν.3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία, την επίθεση εφήβων κατά των γονέων τους, την ποινικοποίηση του βιασμού στο γάμο, το θεσμό της ποινικής διαμεσολάβησης, τις αστικές και ποινικές προβλέψεις σε περιπτώσεις παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο (Ν.3896/2010) τον Π.Κ. 312 βάσει του οποίου διευρύνθηκε ο κύκλος των προστατευομένων μελών. Η εισηγήτρια τόνισε ότι οι δικηγόροι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της βίας κατά των γυναικών και είναι πρόθυμοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και να υπερασπιστούν τις γυναίκες και κάθε κακοποιημένο άτομο.

 Σύντομο χαιρετισμό στις εργασίες της ημερίδας απηύθυναν ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η βία κατά των γυναικών, όπως και γενικότερα κάθε εκδήλωση βίας, δεν είναι ανεκτή από κανέναν δεν δικαιολογείται και δεν συγχωρείται. Στο οπλοστάσιο της δική μας αντίστασης οφείλουμε να βάλουμε την πρόληψη,  την ευαισθητοποίηση και αφύπνιση της κοινωνίας μας στο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών και να γίνουμε ο καθοριστικός παράγοντας ανάσχεσής της  και η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Δήμου Κιλκίς Μαρία Μασμανίδου – Τσάβαλου  η οποία αναφέρθηκε στο ξέσπασμα της τυφλής βίας με τις δεκατρείς γυναίκες που δολοφονήθηκαν φέτος εξαιτίας του φύλου τους και τόνισε ότι η Πολιτεία και ο Δήμος έχουν τη διάθεση και τις δυνάμεις να βοηθήσουν τις  γυναίκες – θύματα βίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς,  προβλήθηκαν βίντεο με μηνύματα κατά της βίας των γυναικών ενώ παρόντες ήταν και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Παύλος Θωμαϊδης, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Μπαλάσκας, ο Διοικητής Τροχαίας Ευστάθιος Κουρτίδης, ο Πρόεδρος του παραρτήματος του ΤΕΕ Κιλκίς Τραϊανός Τρέγκας και πολίτες.

Σχολιάστε