My Twitter Feed

18 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Αθήνα: Αντάμωσαν για το Κιλκίς

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε   το 12ο « Κιλκισιώτικο Αντάμωμα», αφού παρά τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες οι κιλκισιώτες και οι φίλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου και έδωσαν το παρόν τους στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013 στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του δήμου Αγίου Δημητρίου.

2013-12-01    12 ΚΙΛΚΙΣΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ κολαζ

Σε μια ατμόσφαιρα γιορταστική πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής για τα εκατό χρόνια του Κιλκίς. Την εκδήλωση παρουσίασε με τον δικό της μοναδικό τρόπο το μέλος του συλλόγου μας Χαρά Καραπιπερίδου. Αφού καλωσόρισε το κοινό παρουσίασε το πρόγραμμα και τους συντελεστές της εκδήλωσης με την χρονική σειρά που θα παρουσιασθούν. Στη συνέχεια κάλεσε τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Βασίλη Κωνσταντινίδη στο βήμα.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του Δ.Σ. ευχαρίστησε τους καλεσμένους για την συμμετοχή τους αναφέρθηκε στον Θανάση Βαφειάδη και υπενθύμισε πως ο σύλλογος έχει στενούς δεσμούς με τον ομιλητή. Το 2002 πρωτοπαρουσίασε το βιβλίο του «Κιλκίς 1914 – 1934» και την χρονιά αυτή ήταν από τους συνδιοργανωτές παρουσίασης του δίτομου βιβλίου του «Το χρονικό του Κιλκίς» στην πόλη του Κιλκίς. Στην συνέχεια  έκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία  του νομού μας. Χαρακτηριστικά είπε:

«Την χρονιά που  διανύουμε κλείνουν 100 χρόνια από τους βαλκανικούς πολέμους και την απελευθέρωση του Κιλκίς. Ωστόσο δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας πως η ιστορία του νομού μας πάει πολύ πίσω, πως το Κιλκίς στην αρχαιότητα  αποτελούσε  τμήμα της αρχαίας Αμφαξίτιδας, όπως ονομαζόταν η κοιλάδα του Αξιού, της Παιονίας στα ΒΔ και της Κρηστωνίας στα ανατολικά, στην περιοχή της λίμνης της Δοϊράνης, του Μπέλες και στην κοιλάδα του Γαλλικού.

Στην σημερινή επικράτεια του νομού έχουν εντοπισθεί προϊστορικοί οικισμοί (Λιμνότοπος, Αξιοχώρι κλπ), της εποχής του χαλκού, 3η και4η προχριστιανική χιλιετία και της πρώιμης εποχής του σιδήρου.

Αξίζει να παρατηρήσει κανείς πως η οικονομία της περιοχής βασιζόταν στην αγροτική, στην γεωργία και την κτηνοτροφία, κάτι που ισχύει και σήμερα τηρουμένων βέβαια των αναλογιών.

Στα χρόνια του Φιλίππου προσαρτάται στο Μακεδονικό βασίλειο.

Στο μεσαίωνα ακολουθεί την τύχη της υπόλοιπης Μακεδονίας. Με την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους το 1430 περνά στην κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας αναπτύχθηκαν σημαντικά επαναστατικά κινήματα στη περιοχή για την αποτίναξη του τούρκικου ζυγού. Οι τούρκικες αρχές ενοχλημένες προχωρούν στην αντικατάσταση των Ελλήνων με Τούρκους.

Μετά την επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωση της Νότιας Ελλάδας, οργανώνεται ο Μακεδονικός αγώνας με αποκορύφωμα τους δυο βαλκανικούς πολέμους.

Στο Β. Βαλκανικό πόλεμο, Ιούνιος – Ιούλιος 1913, αντιμέτωποι βρέθηκαν από την μια η Βουλγαρία και από την άλλη η Ελλάδα, Σερβία, Τουρκία και αργότερα και η Ρουμανία.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου διεξήχθησαν σκληρές μάχες με πολλούς νεκρούς και τραυματίες και από τις δύο πλευρές. Στις 21 Ιουνίου 1913 οι Βούλγαροι, που είχαν οχυρωθεί στο Κιλκίς, αναγκάζονται να υποχωρήσουν και να εγκαταλείψουν το Κιλκίς.   Η Βουλγαρία   αναγκάζεται στις 18 Ιουλίου να ζητήσει ανακωχή και στις 28 του ίδιου μήνα στο Βουκουρέστι υπογράφει τη συνθήκη ειρήνης, με την οποία τερματιζόταν και ο Β. Βαλκανικός πόλεμος.

Στο απελευθερωμένο Κιλκίς φθάνουν οι πρώτοι πρόσφυγες από τη Στρώμνιτσα, τη Γευγελή, την Δοϊράνη και την Στενήμαχο.

Ακολουθεί ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος (1914-1918). Η ευρύτερη περιοχή του Νομού μας βρέθηκε στο κέντρο έντονων δραστηριοτήτων των συμμαχικών δυνάμεων αλλά και μαχών.

Η πληθυσμιακή σύνθεση του Νομού διαμορφώνεται οριστικά μετά την Μικρασιατική καταστροφή (Συνθήκη Λωζάννης) όταν εγκαθίστανται στο Κιλκίς πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, τον Πόντο, τον Καύκασο και την Ανατολική Θράκη. Σύμφωνα με τα παραπάνω και με όλα τα στοιχεία που είναι στη διάθεση μας ο Νομός κατοικείται στην απόλυτη πλειοψηφία από πρόσφυγες της περιόδου 1912 – 1928.

Οι νέοι κάτοικοι μαζί με τα λίγα πράγματα φέρνουν μαζί τους τον πολιτισμό, την ιστορία τους, τα ήθη και έθιμα, τις γλωσσικές ιδιαιτερότητες, την διατροφή, τα τραγούδια τους και γενικότερα τον τρόπο ζωής τους από τις αλησμόνητες πατρίδες. Καθημερινά αγωνίζονται σκληρά και μέσα από άθλιες συνθήκες να επιβιώσουν. Τα καταφέρνουν μέσα από έναν συνεχή και δύσκολο αγώνα ζωής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρά τα πολλά προβλήματα επιβίωσης και τις κακουχίες που αντιμετωπίζουν όχι μόνο δεν παραμελούν αλλά και η πρώτη φροντίδα τους είναι η ύπαρξη σχολείου και εκκλησίας.

Η κατοπινή ιστορία και εξέλιξη του Νομού επηρεάστηκε καθοριστικά από τον
Β. Παγκόσμιο και τον Εμφύλιο Πόλεμο που ακολούθησε. Στην περιοχή του Κιλκίς δόθηκαν μερικές από τις πιο σημαντικές μάχες. Αμέσως με την είσοδο των γερμανών στον Νομό Κιλκίς οι κάτοικοι άρχισαν να οργανώνουν την αντίσταση τους. Στη αρχή με μεμονωμένες ενέργειες και σύντομα οργανωμένα και συντονισμένα με το αντιστασιακό κίνημα της χώρας. Οι γερμανοί και οι βούλγαροι σύμμαχοί τους για να χτυπήσουν, να αποδυναμώσουν και να αποθαρρύνουν την αντίσταση των πατριωτών προέβησαν σε θηριωδίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καταστροφή των τριών χωριών Αμπελόφυτο, Κυδωνιά και Κλειστό και η εκτέλεση όλου του ανδρικού πληθυσμού και των τριών χωριών. Οι Κιλκισιώτες πατριώτες αντιστάθηκαν σθεναρά με κάθε μέσο και πολέμησαν τον κατακτητή μέχρι της τελικής νίκης και της εκδίωξής τους από τα πάτρια εδάφη.

 Μετά την γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο ακολουθούν δύσκολα χρόνια για τους Κιλκισιώτες. Οι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι νέοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με σημαντικότερα την ανεργία και την φτώχια. Σαν μοναδική διέξοδο βλέπουν την μετανάστευση, την εσωτερική και την εξωτερική. Κύριοι τόποι προορισμού ήταν η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα στο εσωτερικό και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, η Σουηδία και το Βέλγιο στο εξωτερικό. Όλα αυτά είχαν σαν φυσική συνέπεια ο τόπος να μαραζωθεί οικονομικά και πολιτιστικά μια και οι πιο ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις εγκατέλειψαν τον Νομό για να εξασφαλίσουν τον επιούσιο για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Παράλληλα οι μετανάστες με την αποστολή των οικονομιών τους στις οικογένειες τους εξασφάλιζαν σοβαρά συναλλαγματικά αποθέματα στο Ελληνικό κράτος. Το πρόβλημα γινότανε πιο έντονο και επώδυνο από την κρατική αδιαφορία και μάλιστα η επίσημη Ελληνική Πολιτεία το θεωρούσε λύση για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας ανεργίας και σαν ενίσχυση της οικονομίας της, παραβλέποντας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τις πολύ αρνητικές επιπτώσεις.

Στο τέλος της δεκαετίας του 1970, με την επιστροφή των μεταναστών και την αλλαγή της περιφερειακής πολιτικής του κράτους δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια σταθερή και ανοδική πορεία του Νομού. Δημιουργούνται Βιομηχανικές περιοχές, δίνονται κίνητρα και παίρνονται μια σειρά μέτρων για την περιφέρεια.

Τα τελευταία 4 χρόνια οι κιλκισιώτες δοκιμάζονται σκληρά με τα μέτρα λιτότητας και φτώχειας των κυβερνήσεων. Δίνουν και πάλι σκληρό αγώνα επιβίωσης, πληρώνοντας τιμήματα για τα οποία άλλοι δημιούργησαν. Παρ όλα αυτά είμαστε αισιόδοξοι πως θα τα καταφέρουμε.»

Αμέσως μετά παρουσιάσθηκε η βιντεοταινία «Το χρονικό του Κιλκίς». Μια πολύ καλή δουλειά του Θανάση Βαφειάδη. Μια σπουδαία και αντικειμενική καταγραφή των γεγονότων που διαδραματίσθηκαν στο Κιλκίς από τους Βαλκανικούς πολέμους μέχρι και τον Β. Παγκόσμιο πόλεμο. Εντυπωσίασε σε τέτοιο βαθμό το κοινό που ζητούσαν να προμηθευτούν το DVD.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης Χαρά Καραπιπερίδου αμέσως μετά έδωσε τον λόγο στον Χρήστο Σαμουηλίδη. Ο συμπατριώτης μας συγγραφέας προλόγισε τον Θ. Βαφειάδη. Αναφέρθηκε στο συγγραφικό – ερευνητικό και επιστημονικό του έργο, τονίζοντας με έμφαση πως   το Κιλκίς απέκτησε τον συγγραφέα του.

Στο βήμα τον διαδέχθηκε ο Θ. Βαφειάδης, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.  Μεθοδικά και με διαλεκτικό τρόπο άρχισε να ξετυλίγει τα γεγονότα από το 1912 μέχρι σήμερα. Με έναν μοναδικό τρόπο και με πολλά στοιχεία παρουσίαζε τα γεγονότα, ενώ δεν παρέλειψε να συγκρίνει εκείνες τις εποχές με τις σημερινές τηρουμένων των αναλογιών. Εξηγούσε πειστικά και με επιχειρήματα τις θέσεις και εκτιμήσεις του. Το κοινό με πολύ σεβασμό παρακολουθούσε τον ομιλητή. Μέσα σε μισή ώρα ομιλίας έδωσε όλα τα ιστορικά γεγονότα από το 1912. Το Κιλκίς πράγματι στο πρόσωπο του Θ. Βαφειάδη βρήκε τον συγγραφέα του, όπως πολύ σωστά είπε ο Χρ. Σαμουηλίδης.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από την εμφάνιση της έξοχης κας Ρέας Χουσερίδου – Ισταμπούλογλου στο πιάνο και της Δέσποινας Ισταμπούλογλου στο τραγούδι που κράτησε καθηλωμένο το κοινό στις θέσεις του με        τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκι , Μάνου Χατζηδάκη και με τραγούδια επετειακά και της προσφυγιάς.  Χειροκροτήθηκαν θερμά από το κοινό και απέσπασαν τα καλύτερα σχόλια.

 Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης το Διοικητικό Συμβούλιο παρέθεσε γεύμα στους  προσκεκλημένους, προσφορά των καταστημάτων «Γαλαξίας» και της κας. Νίκης Χειμωνίδου

Η συνέχεια ήταν πρωτόγνωρη, Κιλκισιώτες όλων των ηλικιών δημιούργησαν μικρές ομάδες και συζητούσαν για το Κιλκίς φρεσκάροντας την μνήμη τους με τις θύμισες από τον γενέθλιο τόπο. Πολλοί δεν έχασαν την ευκαιρία να ζητήσουν διευκρινήσεις, να ρωτήσουν και να συζητήσουν με τον Θ. Βαφειάδη, απολαμβάνοντας παράλληλα τα πλούσια και γευστικά εδέσματα ενώ δεν ξεχνούσαν να συγχαρούν το Διοικητικό Συμβούλιο για την επιτυχημένη εκδήλωση και την επιλογή του ομιλητή. Το κέφι και η χαρά κυριάρχησαν στην εκδήλωση που έκλεισε με επιτυχία αργά το μεσημέρι.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: Η βουλευτίνα του νομού μας Ε. Αγαθοπούλου, η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μ. Ανδρούτσου, η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου,  ο συμπατριώτης μας μαέστρος Θ. Ορφανίδης, ο Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας

Ι. Αθανασιάδης, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κεντρικής Μακεδονίας,  η  πρόεδρος της Ποντιακής Ένωσης «Μαύρη Θάλασσα» Ράνια Χρυσοχοϊδου,  ο πρόεδρος του συλλόγου Βεροιέων Αθήνας Όμηρος Κλήμης, ο πρόεδρος του συντοπιτών Αλμωπίας Αθήνας Γ. Παπαδόπουλος, η πρόεδρος του συλλόγου Παιόνων Αττικής Ν. Σαμαρά, ο συγγραφέας Χρ. Σαμουηλίδης, ο καθηγητής καρδιολογίας Σ. Τουμανίδης και ο επιχειρηματίας Α. Μουρατίδης. Μηνύμα στην εκδήλωση έστειλε ο βουλευτής του Νομού μας   Θ. Παραστατίδης . 

Σχολιάστε