My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

“Αγ. Τρύφων” Κιλκίς με γουρουνοχαρές

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στενημαχιτών «ο Άγιος Τρύφων» Κιλκίς συμμετείχε για άλλη μια χρονιά στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Κιλκίς με το έθιμο της Γουρουνοχαράς, τιμώντας τις θρακιώτικες ρίζες των προγόνων μας.

Το έθιμο αυτό συναντάται από την εποχή της τουρκοκρατίας, ίσως και παλαιότερα, κυρίως στις περιοχές της Θράκης και της Αν. Ρωμυλίας και είχε ιδιαίτερη σημασία διότι τις εποχές εκείνες το κρέας αποτελούσε πολυτέλεια και έκανε του Έλληνες να νιώθουν ελεύθεροι καθώς οι Οθωμανοί δεν το έτρωγαν.

Η όλη ιστορία άρχιζε μέσα στον Αύγουστο που κάθε θρακιώτικη οικογένεια έπαιρνε ένα γουρουνάκι 2-3 μηνών με σκοπό να το εκθρέψει μέχρι τα Χριστούγεννα. Αφού το ζώο έπαιρνε το επιθυμητό μέγεθος είχε πλέον έρθει η στιγμή της Γουρουνοχαράς, μιας διαδικασίας στην οποία συμμετείχε όλη η οικογένεια. Το σφάξιμο και το τεμάχισμα ήταν δουλειά των αρσενικών, ενώ στο βράσιμο συμμετείχαν τα θηλυκά μέλη της οικογένειας. Κανένα μέρος του ζώου δεν πήγαινε χαμένο, καθώς χρησιμοποιούσαν όλα τα κομμάτια του για φαγητό, για ένδυση, ακόμα και για το παιχνίδι των παιδιών.

Στην εκδήλωση τα παιδικά τμήματα του συλλόγου μας εντυπωσίασαν παρουσιάζοντας χορούς από την περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας, ενώ το τμήμα παραστάσεων χόρεψε χορούς από την περιοχή της Μακεδονίας, τιμώντας την ελληνικότητά της. Επιπλέον, με την παρουσία τους μας τίμησαν, και τους ευχαριστούμε πολύ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μουριών αλλά και το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς, οι οποίοι παρουσίασαν επίσης χορούς από την περιοχή της Βόρειας Θράκης.

Η εκδήλωσε έκλεισε με τα παιδιά του συλλόγου μας να μας τραγουδάνε τα θρακιώτικα κάλαντα, ενώ στον κόσμο που παρευρέθηκε στην Πλατεία Ειρήνης για να παρακολουθήσει την εκδήλωση μοιράστηκε ζεστό χοιρινό κρέας αλλά και κρασί, τιμώντας το έθιμο της Γουρουνοχαράς. Ιδιαίτερο ευχαριστώ οφείλουμε να πούμε στους κ. Νικολαΐδη, Κωφίδη και Βούτσκογλου, που πρόσφεραν το κρέας για την εκδήλωση και στο αρτοπαρακευαστήριο Τσαχουρίδη για την προσφορά του ψωμιού και να ευχηθούμε σε όλο τον κόσμο ένα ευτυχισμένο νέο έτος γεμάτο με υγεία και αγάπη.

Δελτίο τύπου Πολιτιστικού Συλλόγου Στενημαχιτών Κιλκίς «ο Άγιος Τρύφων» 

Σχολιάστε