My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Αγαπώντας και πάλι…

floridis-panagiotis…“τα δελτία των 8”.

Του Παναγιώτη Φλωρίδη.


Το 1981 η ηλεκτρονική ενημέρωση είχε μόνο ένα όνομα: Εθνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΙΡΤ). Η από τηλεοράσεως ενημέρωση περνούσε μέσα από την ΕΡΤ και την ΥΕΝΕΔ ακόμη. Η σημερινή ακραιφνής, συντρόφισσα Λιάνα Κανέλλη δήλωνε «παιδί του Καραμανλή» και εκφωνούσε το κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ.

Τα τότε δελτία ειδήσεων είχαν καταντήσει εντελώς ανυπόληπτα και στην ουσία ήταν αφορμή για άμεσο ζάπινγκ. Όλα τα δελτία, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά, θύμιζαν την Βόρεια Κορέα. Ξεκινούσαν και τελείωναν με την ημερήσια δραστηριότητα του Πρωθυπουργού. Όπως σήμερα με τον Κιμ. Όπως χθες με τον πατέρα του Κιμ και όπως προχθές με τον παππού του Κιμ.

Η πολιτική αλλαγή του ’81 κατέστησε ξαφνικά τα δελτία της τηλεόρασης την πλέον δημοφιλή τηλεοπτική ζώνη. Νέα πρόσωπα, άλλος λόγος, άλλες προτεραιότητες, πρωτόγνωρες εξαγγελίες, πρωτοφανείς πρωτοβουλίες. Οι πολίτες διψούσαν για άλλη εικόνα, για άλλες ειδήσεις. Ηθελαν μια ανάσα φρέσκου αέρα, ύστερα από μια διακυβέρνηση ετών από τους ίδιους και τους ίδιους. Οι “άνθρωποι με τα ζιβάγκο”, τα μούσια και τα μουστάκια μπήκαν ορμητικά στο τηλεοπτικό προσκήνιο, παραμερίζοντας με μεγάλη ευκολία τους κουρασμένος, ακίνητους αδιάφορους γραβατοφορεμένους.

Μέχρι κάποια χρόνια όλα αυτά. Μέχρι δηλαδή που το κρατικό μονοπώλιο της ραδιοτηλεόρασης, κατακλύσθηκε από τους “άλλους”, που και αυτοί με τη σειρά τους έγιναν καθεστώς της εικόνας και των ερατζιανών. Και τότε τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, έπεσαν εκ νέου σε ανυποληψία και έγιναν ξανά αφορμή για ζάπινγκ.

Ωσπου μαζί με το ταραγμένο ’89 ανέτειλε η ιδιωτική τηλεόραση. Ξανά τα δελτία απέκτησαν αίγλη και θεαματικότητα. Από τα νέα τηλεοπτικά πρόσωπα, των παρουσιαστών αυτήν τη φορά. Από τον πολιτικό-θρύλο, περάσαμε στον παρουσιαστή-θρύλο. Οι τηλεοπτικοί αστέρες διαμόρφωναν με χαρακτηριστική και επικίνδυνη φυσικά ευκολία, την “κοινή γνώμη”, μετατρέποντας τα δελτία σε σόου με τη γκλαμουριά και το λάιφ στάιλ. “Αρρώστια” από την οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν ούτε σήμερα: κανείς δεν ασχολείται με την οικονομική κοσμοθεωρία του Βαρουφάκη, αλλά ασχολούνται οι πάντες με το ντύσιμο του και το διάσημο πλέον μπλε ελεκτρίκ πουκάμισο.

Την ίδια ώρα ωστόσο τα “δελτία των 8” έγιναν και πάλι δημοφιλή. Τους “ανθρώπους με τα ζιβάγκο” του ’81, από τις 26 Ιανουαρίου αντικατέστησαν “οι αγραβάτωτοι του 2015”. Μια φρέσκια ομάδα ανθρώπων, που τους είχαμε συνηθίσει μεν στα τηλεοπτικά πάνελ, αλλά μας εντυπωσιάζουν ως υπουργοί. Ανθρωποι όχι απλά “γραμματιζούμενοι”, αλλά μορφωμένοι, σαγηνεύουν και εντυπωσιάζουν  με τα “άλλα”, όμορφα ελληνικά τους. Τα πολλά πολιτικά-τηλεοπτικά νούμερα της “ύστερης κυβέρνησης” Σαμαρά αντικατέστησαν προσωπικότητες με καλλιέργεια και νηφαλιότητα.

Πρόσωπα όπως ο Γ. Δραγασάκης, ο Γ. Πανούσης, ο Ν. Παρασκευόπουλος, η Ν. Βαλαβάνη, ο Αλ. Μπαλτάς, από πλευράς ποιότητας τουλάχιστον, είναι αναπάντεχα ευχάριστα κοσμήματα του δημοσίου βίου. Και επί τέλους, στο καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού πήγε ένας άνθρωπος με πολιτισμό. Η επιλογή του Ν.Ξυδάκη, του εξαίρετου αρθρογράφου-λογοτέχνη της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, είναι ό,τι επιτυχέστερο για μια χώρα που θέλει τον Πολιτισμό ως τη “βαριά της βιομηχανία”. Ένα Υπουργείο που μέχρι τώρα χρησίμευε για να βολεύονται στο απυρόβλητο οι ατάλαντοι “ημέτεροι” του Πρωθυπουργού, αποκτά περιεχόμενο, νόημα και φιλοσοφία.

Είναι σίγουρο ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει διαφορετικούς βηματισμούς των στελεχών της. Το  “αρχή ανδρά δείκνυσι” είναι απαράβατο στους αιώνες. Ας ελπίσουμε ότι οι παραφωνίες θα είναι λίγες, αισθητικά τουλάχιστον. Και ότι θ’ αργήσει η ώρα που θα εκδηλωθούν.

Μέχρι τότε ας απολαμβάνουμε ξανά τα δελτία  ειδήσεων. Ευχόμενοι βεβαίως, την γρήγορη επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Ως δημόσιας Ραδιοτηλεοπτικής και όχι ως κρατικής-κομματικής. Μας είναι δύσκολο να φαντασθούμε τον Τσίπρα ως έναν ακόμη Κιμ!

Άρθρο στη ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε