My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Αίτημα από ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ

Απ` το πρόεδρο της Επιτροπής Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας της ethniki-antistasiΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ, Κώστα Σαπρανίδη, λάβαμε την ακόλουθη αποστολή:
                                                           
“Στις 20-12-2013 υποβλήθηκε το παρακάτω συνημμένο αίτημα από την οικογένεια (Ηλία Σαπρανίδη, Κώστα Σαπρανίδη και Χριστίνα Ζλήκα) του σφαγιασθέντος πατέρα τους, αντιστασιακού δάσκαλου Ευσέβιου Σαπρανίδη, στον οικισμό του δήμου Κιλκίς Περιστέρι, στις 4-4-1944 από τους συνεργάτες των κατακτητών της ΠΑΟ.
Μέχρι σήμερα δεν έγινε δυνατή η επικοινωνία τους τηλεφωνικά με τον δήμαρχο (δεν βγαίνει στο τηλέφωνα παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειές τους).
Έτσι  αναγκαζόμαστε να παρέμβουμε, καθώς  και να δημοσιοποιήσουμε το αίτημα –  για να κριθεί από την κοινή γνώμη, αν θεωρεί ο δήμαρχος ότι πρέπει να τιμώνται αυτοί που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της πατρίδας ή αν πρέπει να αποφεύγεται αυτό, για να μην ενοχλούνται οι σφαγιαστές  (ή οι απόγονοί τους, φυσικοί και ιδεολογικοί).  Οι οποίοι συνέχισαν βέβαια να είναι σφαγιαστές και μετά την απελευθέρωση (σφαγή 47  γυναικόπαιδων στο χωριό Ξηρόβρυση,  από τους  ίδιους,, στις  20-11-46).
Να επισημάνουμε ότι, με το ουσιαστικά νέο κατοχικό καθεστώς που στήθηκε τότε με την επέμβαση των «άσπονδων» συμμάχων μας αγγλοαμερικάνων, κορμός της αστυνομίας και της δικαιοσύνης ήταν οι ίδιοι οι συνεργάτες των κατακτητών.   Στους οποίους βέβαια αν προσέφευγε η οικογένεια , όπως και όλοι οι συγγενείς των θυμάτων των φονιάδων της ΠΑΟ, θα είχε την ίδια τύχη με τους σφαγιασθέντες της Ξηρόβρυσης….
Και τώρα ύστερα από εβδομήντα χρόνια,, όπου δεν είχαν καμιά δικαίωση από την αγνωμονούσα πολιτεία, όπως άλλωστε και οι σφαγιασθέντες της Ξηρόβρυσης, ένας δήμαρχος αρνείται και το ελάχιστο. Μία πλακέτα τιμής και μνήμης για ένα δάσκαλο, που ενταγμένος στον απελευθερωτικό αγώνα, άνοιξε το κλειστό σχολείο κατά την κατοχή και δίδασκε (αμισθί φυσικά) μέχρι την ημέρα που σφαγιάσθηκε από τους συνεργάτες των γερμανοβουλγάρων.
 Ούτε και αυτό!!!
       Ζητάμε:
1ο – Να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα της οικογένειας ο δήμαρχος.
2ο.- Να συναινέσει και να συμβάλει οικονομικά ο δήμος , για να κατασκευαστεί στην πλατεία του χωριού ένα μνημείο τιμής και μνήμης  των νεκρών του Αλβανικού μετώπου, της Εθνικής Αντίστασης κατά των γερμανοφασιστών κατακτητών, των συνεργατών τους και  των άλλων δυναστών του λαού μας..
   Παραθέτουμε το αίτημα:
Θέμα:  Εντοιχισμός πλακέτας για τον  δάσκαλο Ευσέβιο Σαπρανίδη στο υπάρχον κτίριο του δημοτικού σχολείου του οικισμού Περιστερίου του δήμου Κιλκίς, που εκτελέστηκε στις 4-4-1944 από τους συνεργάτες των κατακτητών.
     «Ο πατέρας μας Ευσέβιος Σαπρανίδης ήταν δάσκαλος στο σχολείο του χωριού μας, στο Περιστέρι Κιλκίς , το οποίο βρίσκεται απέναντι από το πατρικό μας σπίτι, μέχρι την κήρυξη της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου,.   Μετατέθηκε σε ένα σχολείο του χωριού Σωτηρίτσα της Αγιάς Λαρίσης, στον Κίσαβο. Τότε αυτός ήταν ο τρόπος εξόρισης των ανεπιθύμητων της δικτατορίας, δασκάλων και άλλων υπαλλήλων
Με την κατάληψη της χώρας από τους γερμανούς και όταν κλείστηκαν τα δημόσια σχολεία, ο πατέρας μας επέστρεψε αναγκαστικά (από την ιδιόμορφη εξορία) στο σπίτι, στην οικογένειά του.
Ο πενηντάχρονος τότε πατέρας μας εντάχθηκε στις απελευθερωτικές οργανώσεις, στο ΕΑΜ και το ΚΚΕ και  ανέπτυξε σημαντική πολιτική αντιστασιακή δραστηριότητα ,  με κύριο καθήκον να ανοίξει το σχολείο και να το λειτουργήσει άτυπα και φυσικά αμισθί μέχρι την ημέρα του σφαγιασμού του, στις 4/4/1944 από του συνεργάτες των κατακτητών της ΠΑΟ, με επικεφαλής τον Μπουντουβάκη (τον, αργότερα,  επικεφαλής-σφαγέα των 47 γυναικόπαιδων της Ξηρόβρυσης, στις 20-11-1946)., καθώς  και τον Δημητριάδη.(Ντιμήτ)
   Θεωρούμε ότι είναι χρέος δικό μας αλλά και του χωριού καθώς και του δήμου Κιλκίς να τιμηθεί ο Ευσέβιος Σαπρανίδης με εντοιχισμό μίας τιμητικής πλακέτας στο υπάρχον (μη λειτουργούν πλέον ) κτίριο του μονοτάξιου σχολείου του χωριού – πράγμα που θα αποτελέσει τιμή και για το χωριό, για τη συνεισφορά του στον απελευθερωτικό αγώνα του ελληνικού λαού.
Εμείς θα ετοιμάσουμε την πλακέτα για να την εντοιχίσουμε τον ερχόμενο χρόνο, που κλείνουν 70 χρόνια από την εκτέλεσή του πατέρα μας. Με το παρόν σας ενημερώνουμε, με τη βεβαιότητα ότι θα έχουμε, αυτονόητα, και τη δική σας σύμφωνη γνώμη και συναίνεση».                                                                                 
 20-12-2013 (και  13-1-2014)
Θεσσαλονίκη 8/4/2014
Για το παρ/μα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κιλκίς                        Για την Επιτροπή Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας
Ο πρόεδρος                                                                           Ο πρόεδρος
Ηλίας  Τασουλίδης                                                              Κώστας Σαπρανίδης   
 
                        
Σχολιάστε