My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Αίσθηση απ` τη πρόταση Φλωρίδη για “ελληνική Ελιά”

Αίσθηση προκάλεσε χθες το βράδυ η ομιλία του πρώην υπουργού Γιώργου Φλωρίδη σε εκδήλωση, στο Γκάζι. Ο Κιλκισιώτης πολιτικός κατέθεσε μια πρόταση με σκοπό την δημιουργία μια νέας σοσιαλιστικής κίνησης, μιας ένωσης κομμάτων τύπου ιταλικής ΕΛΙΑΣ ή ενός νέου σοσιαλδημοκρατικό κόμματος, μέσα ουσιαστικά από την συγχώνευση των κεντροαριστερών κομμάτων. 

Για την τοποθέτηση Φλωρίδη το ΒΗΜΑ γράφει:

Ο κ. Γ. Φλωρίδης (Κοινωνικός Σύνδεσμος) τάχτηκε υπέρ ενός συνεδρίου όπως αυτό που έγινε στο Επινέ και πρότεινε να φτιαχτεί μια ομάδα πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση του χώρου σε εθνικό επίπεδο, η οποία θα οργανώσει ένα συντακτικό συνέδριο για τη νέα Σοσιαλιστική παράταξη.  

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του επισήμανε ότι είναι αδιαπραγμάτευτο σημείο να σταθεί η χώρα όρθια παραμένοντας στην Ευρώπη, και ότι ο χώρος περνά μια βαθιά κρίση που έχει αφήσει πίσω της έναν μεγάλο ασθενή, τον ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό χώρο. Ο κ. Φλωρίδης,αναφέρθηκε σε έναν χώρο που βρίσκεται στο ναδίρ, κατακερματισμένος, με πληθωρισμό αρχηγών που κινδυνεύει να συνθλιβεί ανάμεσα στον δεξιό συντηρητισμό και στον αριστερό λαϊκισμό και να τεθεί στο περιθώριο. Κάλεσε όλες τις κινήσεις και τα δύο κόμματα να συνεννοηθούν στα βασικά, επισήμανε ότι χρειάζεται ένα νέο ηγετικό υπόδειγμα, το οποίο θα χτιστεί σε συλλογική βάση και δεν θα στηριχτεί όχι σε τοξικότατα στελέχη. 

Για τη δημιουργία ενός ενιαίου υποκειμένου, είπε, υπάρχουν τέσσερις εκδοχές: Να προχωρήσουν όλοι στη συγκρότηση ενός πόλου. Να υπάρξει ένα σχήμα τύπου «Ελιάς». Να γεννηθεί ένα νέο κόμμα γύρω από μια κυρίαρχη προσωπικότητα. Να εκδηλωθεί η πολιτική διάθεση των υπαρχόντων φορέων για να συνενωθούν σε έναν φορέα ή αλλιώς ένα ελληνικό Επινέ. 

Για την εκδήλωση, στην οποία παρών ήταν και ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου κα, το newsit.gr γράφει:

Με αρκετή δόση καχυποψίας οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των κεντροαριστερών κινήσεων(Π80, Πολιτεία, Μπροστά, Νέοι Μεταρρυθμιστές, Κοινωνικός Σύνδεσμος, Πρωτοβουλία Β….) κατάφεραν με τα πολλά να συναντηθούν απόψε στο Γκάζι σε μια πρώτη προσπάθεια αναζήτησης κοινής γλώσσας στην κατεύθυνση συγκρότησης ενός νέου κεντροαριστερού ρεύματος και σχήματος ίσως, από μηδενική βάση που θα απαντά στα νέα δεδομένα της χώρας και θα έχε σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Ο γραμματέας της ΚΟ ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης τόνισε ότι ζούσαμε σε ένα ανισόρροπο κόσμο, πάσχουμε από πολιτική εκπροσώπηση και πρέπει να υπάρξει σοσιαλδημοκρατία με καθαρούς όρους. «Ζούσαμε εμείς με δανεικά των παιδιών μας.  Η γενιά των 50αρηδων ζούσε με δανεικά από τη γενιά των αγέννητων» είπε χαρακτηριστικά

Παρόντες από τη ΔΗΜΑΡ ήταν ο βουλευτής και γραμματέας της ΚΕ Σπύρος Λυκούδης και ο Νίκος Μπίστης που έχει αναλάβει υπεύθυνος για το διάλογο με το ΠΑΣΟΚ, και ο οποίος υποστήριξε ότι όσοι έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ ήταν οι κεντροδεξιοί που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και γι αυτό πρέπει να υπάρξει μια νέα κίνηση, ένα νέο φόρουμ που θα κινείται στον κεντροαριστερό χώρο.

Σχόλια
4 Σχόλια to “Αίσθηση απ` τη πρόταση Φλωρίδη για “ελληνική Ελιά””
  1. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

    Το θέμα λοιπόν που πραγματεύτηκε η συγκέντρωση στο Γκάζι ήταν η προσπάθεια συγκρότησης ενός νέου κεντροαριστερού σχήματος τύπου Συμμαχίας της Ελιάς στην Ιταλία, δηλαδή της συγχώνευσης-συσπείρωσης των κεντροαριστερών δυνάμεων. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη μπορεί να ευδοκιμήσει μέσα απο ένα συνέδριο τύπου Επινέ, που σημειωτέον έγινε στην Γαλλία το 1971 υπο την ηγετική φυσιογμωμία του Φ. Μιτεράν, όπου ισοδυναμούσε με την ακύρωση των παρηκμασμένων πολιτικών της μεταπολεμικής αριστεράς και την επανεκίνηση ενός νέου πολιτικού φορέα απο μηδενική βάση. Το 1971 συνέβαινε επίσης το γεγονός οτι το Κ.Κ. Γαλλίας είχε ποσοστό 25% επι του εκλογικού σώματος και το συνέδριο του Επινέ εκπόνησε ένα κοινό πρόγραμμα με τους κομμουνιστές, το οποίο οδήγησε κατα τις εκλογές του 1981 την αριστερά σε θρίαμβο με ηγέτη τον Μιτεράν και με την πρώτη κυβέρνηση να περιλαμβάνει 5 υπουργούς του Κ.Κ.Γαλλίας. Ομως εδώ βέβαια μιλάμε για άλλες εποχές, άλλες αναλογίες, άλλους συσχετισμούς δυνάμεων, άλλους ηγέτες. Επομένως η ιδέα ενός ελληνικού συνεδρίου τύπου Επινέ θεωρητικά μπορεί να είναι για τον εμπνευτή(-ές) του ελκυστική, αλλά δεν έχει εκ των πραγμάτων τα ίδια συστατικά επιτυχίας όπως εκείνο της Γαλλίας. Εδώ εξ’ άλλου είναι Βαλκάνια δεν είναι…παίξε γέλασε.

  2. Ο/Η κιλκισιώτης λέει:

    Τι αίσθηση προκάλεσε?? αναβίωση του Σημιτέικου???Ο Φλωρίδης δείχνει ακριβώς αυτό που είναι. Είναι δεξιός με περιτύλιγμα κεντροαριστεράς

  3. Ο/Η αναπ-οδος λέει:

    Χρειάζεται αρχικά η σύσταση ενός enia;ioy πολιτικού φορέα που θα εκτείνεται σε όλο τον ευρωπαικό νότο ,θα αποτελείται από ανθρώπους που έχουν σπουδάσει πολιτικές οικονομικές και ανθρωπιστικές επιστήμες και παράλληλα θα είναι άφθαρτοι πολιτικά, αισιόδοξοι και φιλόδοξοι. Δεν χρειάζεται να το παίζουν ούτε και να είναι λαικιστές. Με βάση την κοινή δράση και τον προγραμματισμό να απαλλάξουν τους λαούς των μεσογειακών χωρών από το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης δεν είναι μόνο ελληνικό και δεν υπάρχει δυνατότητα να το αντιμετωπίσει η ελλάδα από μόνη της. Δεν χρειάζεται επίσης να κολλάμε στον Φλωρίδη καμία ταμπέλα κύριε κιλκισιώτη. Για όποιον μπορεί να διαβάσει λίγο την εξέλιξη του μέλλοντος με βάση τις ανάγκες που δημιουργεί το παρόν η ορολογία αριστερός και δεξιός είναι νεκρή. Οι πολιτικές είναι σαν το φαγητό. Χρειάζονται όλα τα συστατικά ώστε να δημιουργείται μία ισορροπία. Και προοδευτισμός και συντηρητισμός και ριζοσπαστισμός και σοσιαλισμός όλα μπορούν να εφαρμοστούν παράλληλα.. Φτάνει να βρεθεί ένα σωστό μέτρο εφαρμογής τους και προσαρμογής στις απαιτήσεις των καιρών και των κοινωνιών που μεταβάλλονται γοργά.

  4. Ο/Η Παράνομος λέει:

    Για όσους δεν το γνωρίζουν ο Κοινωνικός Σύνδεσμος ήδη συμμετέχει στην κυβέρνηση. Με έργα και όχι με γλυκά λόγια όπως ο κύριος Φλωρίδης. Αναφέρομαι φυσικά στο Γιαννάκη τον Στουρνάρα. Στα παρακάτω βίντεο μπορείτε να ακούσετε περισσότερα λόγια από τον Γιωργάκη τον Φλωρίδη. Στο πλευρό του ο Στουρνάρας.

    http://www.youtube.com/watch?v=2VRWbU4oRHU
    http://www.youtube.com/watch?v=_ceTkImcCnY
    http://www.youtube.com/watch?v=_fkIyTQcDZw

Σχολιάστε