My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Έχασαν τη μπάλα

Του Γιάννη Μυλόπουλου.


Η διαπίστωση είναι κοινή και γενικευμένη. Έχασαν τη μπάλα!

‘Όχι ότι την είχαν δηλαδή και ποτέ. Αλλά όσο ήταν ακόμη καινούργιοι στην κυβέρνηση και πολλά υποσχόμενοι και όσο δεν είχαν μπει στα βαθιά, επέδειξαν μεγάλη επιδεξιότητα να κρατηθούν στον αφρό της επικοινωνίας, του αυτοθαυμασμού και της προπαγάνδας.

Λίγο το επιτελικό κράτος που ισχυρίζονταν ότι το είχαν σκεφτεί και το είχαν οργανώσει στην εντέλεια.

Λίγο οι άριστοι από τα Χάρβαρντ και τα Κολάμπια που ήρθαν για να αντικαταστήσουν τους… άχρηστους ΣΥΡΙΖΑίους των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων.

Λίγο οι μεγαλόστομες υποσχέσεις για οικονομική ανάπτυξη και για φροντίδα για τη μεσαία τάξη.

Όλα αυτά, μαζί με ολίγη από… πατριδοκαπηλία και εθνικισμό, σε αντίθεση με τους αριστερούς που… ξεπούλησαν τη Μακεδονία στους Σκοπιανούς.

Ε, δεν θέλει και πολύ για να πιστέψει ο κόσμος ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αν μη τι άλλο, ήταν μια σοβαρή κυβέρνηση που ήξερε τι ήθελε και είχε τον τρόπο να το επιτύχει.

Το πρώτο κύμα της πανδημίας πέρσι την άνοιξη ήταν ο μήνας του μέλιτος.

Αντιμέτωποι με έναν κίνδυνο ανύπαρκτο ακόμη για την Ελλάδα και όπως αποδείχθηκε και για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, αφού η πανδημία σε πρώτη προτεραιότητα έπληξε τις βιομηχανικές χώρες της Κεντρικής, Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, με τη μεγάλη διασύνδεση με την Κίνα και την Ασία, έδρεψαν εύκολα δάφνες. Με 50 κρούσματα ημερήσια και με μικρή, σχετικά, κινητικότητα διεθνών αεροδρομίων, τα πράγματα για την Ελλάδα ήταν εύκολα διαχειρίσιμα.

Ήταν τότε που ο Μωυσής – πρωθυπουργός έκανε περίπατο με τις επιτυχίες του.

Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν από το καλοκαίρι του 2020.

Τα δειλινά της Σαντορίνης και η πρόσκληση του διεθνούς τουρισμού στην… πιο ασφαλή χώρα του κόσμου, βγήκαν ξινά στον κομψό πρωθυπουργό με την υπέρκομψη σύζυγο που ακκίζονταν με θέα την καλντέρα.

Άνοιξαν ανοήτως χωρίς ελέγχους τα σύνορα και επέτρεψαν μεγάλη πληρότητα σε αεροπλάνα και βαπόρια, δίνοντας μια ευκαιρία στους… κουτόφραγκους να κάνουν στην Ελλάδα τις διακοπές των ονείρων τους. Υπολόγισαν όμως χωρίς τον… κορωνοϊό κι έτσι έφεραν στη χώρα χιλιάδες τουρίστες φορείς ή κρούσματα του ιού που τον μετέδωσαν γρήγορα στο εσωτερικό της χώρας.
Μα καλά, στο Κολάμπια δεν τους εξήγησαν για τους νόμους της διασποράς ενός ισχυρά μεταδιδόμενου ιού;

Για να φτάσει το τέλος του καλοκαιριού και να βρει τον ιό να έχει ισχυρή μετάδοση σε όλη τη χώρα και την ίδια στιγμή και τον τουρισμό κατεστραμμένο. Τελικά οι… κουτόφραγκοι των διεθνών τουριστικών πρακτορείων δεν ήταν και τόσο κουτοί.

Από τότε άρχισε η κατηφόρα.

Η νεοφιλελεύθερη προσήλωσή τους στην αυτορρύθμιση της αγοράς
Η χαμηλή εμπιστοσύνη τους στο παρεμβατικό ρόλο του κράτους
Η εμμονή τους στη θεωρία της ατομικής ευθύνης και
Η διαχειριστική ανικανότητα των… αρίστων και του… επιτελικού κράτους, τους οδήγησαν να κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο.

Δεν ενίσχυσαν το ΕΣΥ και δεν επένδυσαν σε νέες κλίνες ΜΕΘ, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πέτσας προδίδοντας τις προθέσεις τους, θα πετούσαν δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ αν άκουγαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε το σχέδιο ήταν να ιδιωτικοποιηθεί το ΕΣΥ μέσω ΣΔΙΤ. Και ένας κανόνας του νεοφιλελευθερισμού είναι ότι δεν επενδύσεις σε κάτι που θέλεις να πουλήσεις. Κι έτσι φτάσαμε σήμερα με 630 ΜΕΘ κατειλημμένες σε όλη τη χώρα, το σύστημα να έχει φτάσει στα όριά του, ενώ τα κρούσματα αυξάνουν καθημερινά επικίνδυνα.

Η πίστη τους στην αγορά και τις μαγικές ικανότητές της να επουλώνει από μόνη της τα τραύματά της δεν τους επέτρεψε να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Με αποτέλεσμα σήμερα, μετά από 1 χρόνο πανδημίας και μετά από 5 σχεδόν μήνες συνεχούς lockdown χωρίς αποτέλεσμα, η Ελλάδα να είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ύφεση και τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη.

Η προσήλωσή τους στη θεωρία της ατομικής ευθύνης δεν τους επέτρεψε να πάρουν δραστικά μέτρα στις εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Έτσι ανέπτυξαν και διέδιδαν αντιεπιστημονικές έως και ανόητες θεωρίες, ότι δήθεν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με τους μεγάλους συνωστισμούς στο Μετρό και στα λεωφορεία, στα σχολεία, με αίθουσες των 25 και βάλε μαθητών, όπως και στις εκκλησίες, αλλά και στα σύνορα, τα οποία έμειναν ανοικτά μέχρι τα μέσα του δεύτερου κύματος το Νοέμβριο, η πανδημία δεν μεταδίδεται. Ενώ αντίθετα, μεταδίδεται πολύ ισχυρά όταν περπατά κανείς μόνος τη νύχτα ή όταν βγαίνει από το σπίτι χωρίς να στείλει το σωστό sms.

Οδηγήθηκαν έτσι στη λήψη αυστηρών μεν, άχρηστων όμως όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα μέτρων. Το καθολικό lockdown για το σύνολο του πληθυσμού από το Νοέμβριο ακόμη, οι οριζόντιες απαγορεύσεις κυκλοφορίας τις νύχτες για τις καθημερινές και τα απογεύματα για τα Σαββατοκύριακα, τα άχρηστα sms με τα μεγάλα, αλλά απολύτως αναποτελεσματικά πρόστιμα και ο φόβος της αστυνομίας που χρησιμοποιήθηκε σαν το απόλυτο μέτρο στην προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης της πανδημίας, ως εάν ο ιός να ήταν κακοποιός, κούρασαν τον πληθυσμό και το χειρότερο, δεν απέδωσαν τίποτε.

Φτάσαμε λοιπόν σήμερα, μετά από 5 μήνες αυστηρού lockdown να έχουμε έκρηξη της πανδημίας, με 3.500 κρούσματα καθημερινά, με περισσότερους από 50 – 60 θανάτους ημερήσια και χωρίς κανένα κρεβάτι σε ΜΕΘ διαθέσιμο για να φροντίσει τους νέους ασθενείς.

Ο απόλυτος εφιάλτης.

Οπότε μη έχοντας τι άλλο μέτρο να πάρουν, αποφάσισαν εν μέσω τρίτου και χειρότερου κύματος πανδημίας να διακόψουν το lockdown.

Μας έκλεισαν μέσα με 50 κρούσματα ημερησίως, αυτοθαυμαζόμενοι για την επιτυχία τους και μας βγάζουν με 3.500. Θα πεθαίνουν που θα πεθαίνουν, σκέφτηκαν, τουλάχιστον ας μην μας κατηγορούν ότι τους κρατάμε μέσα.

Άλλωστε οι εκλογές πρέπει να γίνουν όσο πιο νωρίς γίνεται, γιατί από τον Σεπτέμβριο και μετά θα έρθει και ο λογαριασμός της αφροσύνης με την οποία διαχειρίστηκαν την υγειονομική κρίση. Χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις και εκατομμύρια άνεργοι στους δρόμους.

Έχασαν τη μπάλα. Τους έμεινε η αστυνομοκρατία και ο φόβος της αστυνομικής βίας σαν η τελευταία απόδειξη ότι υπάρχει κράτος.

Μόνο που κι εδώ έχασαν τη μπάλα. Γιατί στους Έλληνες των αγώνων για τη δημοκρατία και την ελευθερία ο φόβος του αστυνομικού δεν θυμίζει κράτος, αλλά χούντα και παρακράτος.

Άρθρο στο tvsx.gr

Σχολιάστε