My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Έφυγε από τη ζωή, η Ζωή

Πέθανε σε ηλικία 73 ετών, η Ζωή Λάσκαρη. Η γνωστή ηθοποιός, βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, στο Πόρτο Ράφτη.

Είχε πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες κινηματογραφικές ταινίες, κυρίως στην άνθηση του ελληνικού σινεμά στη δεκαετία του 1960, με συμπρωταγωνιστές όλους τους σημαντικούς ηθοποιούς της γενιάς της.

Επίσης είχε παίξει σε πολλά θεατρικά έργα.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 12 Δεκεμβρίου 1944. Ξεκίνησε την καριέρα της κερδίζοντας τον τίτλο της «Σταρ Ελλάς», το 1959. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 θεωρείται –μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη– μια από τις εμπορικότερες σταρ του ελληνικού κινηματογράφου.

Τα πρώτα βήματα στον κινηματογράφο

Ο Γιάννη Δαλιανίδη την επέλεξε για πρωταγωνίστρια της ταινίας «Ο Κατήφορος» το 1961. Η τεράστια επιτυχία της ταινίας την έχρησε μόνιμη πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου, υπογράφoντας αποκλειστικό συμβόλαιο με τη σημαντικότερη ελληνική εταιρία παραγωγής, τη Φίνος Φιλμ.

Από τότε πρωταγωνίστησε σε πολύ μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες και στα περισσότερα είδη ταινιών της εποχής (κωμωδία, κοινωνικό δράμα, μιούζικαλ) κατά την χρυσή περίοδο του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο Φιλοποίμην Φίνος επέλεξε να μην κρατήσει το πραγματικό της επίθετο, προκειμένου να μη γίνεται σύγχυση με την πρώτη της εξαδέλφη Ζωή Κουρούκλη, η οποία ήταν ήδη γνωστή τραγουδίστρια.

Το επίθετο Λάσκαρη επέλεξε ο Γιάννης Δαλιανίδης από την ονομασία ενός Ιταλού.

Η εικόνα που διαμόρφωσε μέσα από τις ταινίες της ήταν αυτή μιας δυναμικής και μοιραίας γυναίκας.

Πολλές οι επιτυχίες στις οποίες πρωταγωνίστησε όπως: Μερικοί το προτιμούν κρύο, Νόμος 4000, Κορίτσια για φίλημα, Στεφανία, Μια κυρία στα μπουζούκια, Οι θαλασσιές οι χάντρες και πολλές άλλες.

Συνεργάστηκε με άλλα μεγάλα και αγαπημένα ονόματα, όπως Ρένα Βλαχοπούλου, Ντίνος Ηλιόπουλος, Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Μαίρη Χρονοπούλου, Αλέκος Αλεξανδράκης, Φαίδων Γεωργίτσης, Νίκος Κούρκουλος κ.ά.

Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο

Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο της αγαπημένης ηθοποιού απέστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπή του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, η Ένωση Κεντρώων, ο Έλληνας επίτροπος στην Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

• Η κηδεία της Ζωής Λάσκαρη θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 22 Αυγούστου από τον ιερό ναό Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην οδό Σκουφά. Θα ταφεί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Αφιέρωμα της ΕΡΤ

Το Aρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη της Ζωής Λάσκαρη, παρουσιάζοντας σπάνιο φωτογραφικό υλικό της αγαπημένης ηθοποιού, στην ιστοσελίδα του.

Ειδικότερα, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει:

Τη Ζωή Λάσκαρη στο εξώφυλλο του «Ραδιοπρογράμματος» (29 Δεκεμβρίου 1963 – 4 Ιανουαρίου 1964), με ιδιόχειρη αφιέρωση στους ακροατές του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ).

Επιπλέον, φωτογραφικό υλικό από τη σειρά μυθοπλασίας «Μαρία Πάρνη», όπου η Ζωή Λάσκαρη πρωταγωνιστούσε στον ομώνυμο ρόλο. Η σειρά, σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη, προβλήθηκε στην ΕΡΤ το 1981 και ήταν βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του ακαδημαϊκού Θ. Πετσάλη-Διομήδη.

efsyn.gr

Σχολιάστε