My Twitter Feed

26 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Έσβυσε η γραφή του Ν. Μακρίδη

Ένας Κιλκισιώτης δημοσιογράφος με πανελλήνια διάκριση, ο Νίκος Μακρίδης, «έφυγε» την περασμένη Κυριακή 16 Μαρτίου από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 87 ετών. Και από χθες Τετάρτη αναπαύεται στο γενέθλιο τόπο του Κιλκίς, κάτι που ήταν προσωπική του επιθυμία.

makridis_nikosΒιογραφικό

Ο δημοσιογράφος με την αιχμηρή και γλαφυρή πέννα γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1927. Ηταν το δεύτερο παιδί της οικογένειας του δασκάλου Ανδρέα Μακρίδη. Μεγαλώνοντας στα χρόνια της Κατοχής, οργανώνεται στην ΕΠΟΝ του Γυμνασίου Κιλκίς.

Ως το τέλος της θητείας του εργάστηκε ως χρονογράφος στις εφημερίδες “Ακρόπολη, “Ελευθεροτυπία”, “Νίκη”, “Δημοκρατικός Λόγος”, στο περιοδικό “Πολιτικά Θέματα” καθώς και στην ΕΡΤ, γράφοντας καθημερινά ένα ραδιοχρονογράφημα το οποίο διάβαζε ο ίδιος. Ηταν μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

 Ως μαθητής Γυμνασίου, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ. Μετά την απελευθέρωση γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα ανέλαβε διευθυντής τυπογραφείου της ημιπαράνομης εφημερίδας «Ενότητα» του ΚΚΕ, με συνέπεια να εξοριστεί το 1947 στον Άι Στράτη και στη συνέχεια στη Μακρόνησο.

Μετά την απόλυσή του, προσλήφθηκε το 1952 στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, στο οποίο έδινε χρονογραφήματα μέχρι το 1958 με το ψευδώνυμο Μάριος Σταθάκης. Το ψευδώνυμο αυτό χρησιμοποιεί και αργότερα παράλληλα με το πραγματικό του όνομα, μέχρι την συνταξιοδότησή του. Λίγο αργότερα προσλήφθηκε στη «Μεσημβρινή», για να ακολουθήσει η εξέλιξή του ως πολιτικού χρονογράφου στις εφημερίδες «Νίκη», «Αθηναϊκή» και «Νέος Ανένδοτος».

Τον Αύγουστο του 1967 τον συνέλαβε η Ασφάλεια της χούντας γιατί παρείχε φιλοξενία στον Μίκη Θεοδωράκη και μαζί με άλλα 31 άτομα, τα οποία θεωρήθηκαν κλιμάκιο του “Πατριωτικού Μετώπου”, παραπέμφθηκε στο “Εκτακτο Στρατοδικείο”. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριάμισι ετών με τριετή αναστολή.

Κατά τη διάρκεια της επταετίας, εργάστηκε για ορισμένο χρονικό διάστημα στην εφημερίδα «Ακρόπολη», ενώ μετά τη μεταπολίτευση χρονογράφησε διαδοχικά στις εφημερίδες «Ριζοσπάστης», «Ελευθεροτυπία», «Ελεύθερη Γνώμη», «Πρώτη», «Νίκη», και «Δημοκρατικός Λόγος». Επίσης συνεργάστηκε με το περιοδικό «Πολιτικά Θέματα» (1975-1982), την εφημερίδα «Ευθύνη» στον Πύργο της Ηλείας (1975-1985), την Ελληνική Ραδιοφωνία (1985), κ.ά.

Ο Νίκος ήταν αδελφός του Στάθη Μακρίδη, νυν προέδρου της δημοτικής επιχείρησης των σφαγείων του Κιλκίς.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του…

Σχολιάστε