My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ένα γαλάζιο καζάνι που βράζει! 

H Κεντρική Μακεδονία  είναι πλέον ένα γαλάζιο καζάνι που βράζει  ένεκα του προσφυγικού, γράφει ο δημοσιογράφος Απόστολος Λυκεσάς στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη Νέα Καβάλα και στις Σέρρες, ο κ. Λυκεσάς σημειώνει:

Το ερώτημα για πόσο καιρό ακόμη θα συγκρατεί η κυβέρνηση τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κεντρική Μακεδονία –που όλοι τους προέρχονται από τη Ν.Δ. ή είναι φιλικοί προς αυτήν– τείνει μέρα με τη μέρα να πάρει απάντηση.

Τα αποθέματα αυτοσυγκράτησης και υπομονής φαίνεται να εξαντλούνται, ενώ τα φιλικά μέσα ενημέρωσης μετά δυσκολίας συγκρατούν τα σχόλιά τους. Τα πράγματα χειροτερεύουν, φυσικά, με την επιλογή για τις αιφνιδιαστικές αφίξεις εκατοντάδων προσφύγων σε υφιστάμενες δομές.

Στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, μετά τις πρώτες δηλώσεις και προειδοποιήσεις του Δήμου Παιονίας, φαίνεται ότι το θέμα της έλλειψης νερού λύθηκε με τη μεταφορά… της έλλειψης στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Οπότε η τοπική κοινωνία σιώπησε προσωρινά.

Ομως η τρομακτική έλλειψη προσωπικού δεν μπορεί να καλυφθεί από τη φιλότιμη αλλά άνιση μάχη που δίνουν εργαζόμενοι των κοινωνικών προγραμμάτων και μια δεκάδα άνθρωποι του Δανέζικου Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες. Και τι να πει κανείς για τη μία (!!!) γιατρό που εξυπηρετεί κοντά δυόμισι χιλιάδες κακοπαθημένους ανθρώπους; Ολα αυτά φαίνεται να εξαφανίζονται ή να λειαίνονται από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά για πόσο ακόμη;

Στις Σέρρες, αντιθέτως, δήμαρχος και αντιπεριφερειάρχης «πήραν τ’ όπλο τους» και έβαλαν κατά της κυβέρνησης για τη μεταφορά στο Κέντρο Φιλοξενίας στις εγκαταστάσεις του πρώην ΚΕΓΕ, όπου φιλοξενούνται αποκλειστικά και μόνο πρόσφυγες Γεζίντι, επιπλέον 330 Γεζίντι από την «Αετόπετρα» και περιοχές του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης. Απειλήθηκαν όμως επεισόδια όταν έγινε απόπειρα να τοποθετηθούν εκεί και 80 Σομαλοί, οι οποίοι τελικά μεταφέρθηκαν στην «Αετόπετρα».

Ο τηλεοπτικός σταθμός «Δίκτυο» –συμφερόντων της οικογένειας της βουλευτού της Ν.Δ. Φωτεινής Αραμπατζή– φιλοξένησε τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σπυρόπουλο και τον δήμαρχο Αλέξανδρο Χρυσάφη, με τον πρώτο να δηλώνει «δεν το περίμενα να μην έχουμε ενημέρωση από αυτή την κυβέρνηση», ενώ ο δεύτερος εξέφρασε «όχι μόνο ενόχληση αλλά αγανάκτηση για την απαξίωση που δείχνουν στον σερραϊκό λαό και τους εκπροσώπους του. […] Εντονη αγανάκτηση σε όλα τα επίπεδα», διότι, όπως τόνισε, «καταλαβαίνουμε το εθνικό πρόβλημα αλλά δεν είμαστε υποτελείς».

Αντιθέτως, στον Δήμο Βόλβης, ο δήμαρχος Διαμαντής Λιάμας φαίνεται να ήλεγξε προσωρινά την… αντιπολίτευση που ήθελε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Σταυρό το σαββατοκύριακο διότι, κατά τα λεχθέντα, οι περίπου 300 πρόσφυγες που μένουν σε διαμερίσματα είναι εμπόδιο… στον τουρισμό.

Μάλιστα, υπήρξε δημοτικός σύμβουλος (Ι. Βαλερής) που πρότεινε να στοχοποιηθούν όσοι νοικιάζουν καταλύματα σε πρόσφυγες. Φυσικά, κανένας δεν είπε κουβέντα για τα δεκάδες σχεδόν εγκαταλειμμένα διαμερίσματα στα λουτρά της Νέας Απολλωνίας που έχουν νοικιαστεί για πρόσφυγες, προσφέροντας ένα πολύ καλό εισόδημα στους ιδιοκτήτες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα που με αποχρώσεις υπάρχει σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, έχει ενδιαφέρον, και ερμηνεύει εν πολλοίς τις μέχρι τώρα στάσεις, η τοποθέτηση της ίδιας της Περιφέρειας.

Η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αθηνά Αηδονά, ενημερώνοντας χθες την Οικονομική Επιτροπή για τα αποτελέσματα της σύσκεψης των 13 περιφερειαρχών με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργο Κουμουτσάκο, είπε ότι ζητήθηκε η συμβολή τους «ώστε να μην είμαστε αρνητικοί σε αυτό το θέμα και να το αντιμετωπίσουμε θετικά. Οπως και να λέμε στον κόσμο πως όσοι πάρουν άσυλο πρέπει και μπορούν να ενσωματωθούν στην κοινωνία».

Ωστόσο, σίγουρα στην Περιφέρεια θα έρθουν κι άλλοι πρόσφυγες, αλλά «δεν ξέρουμε πόσοι και πού θα εγκατασταθούν». Πάντως η κατανόηση είναι δεδομένη, παρότι υπάρχουν ήδη αποκλίσεις στην εικόνα που δίνει ο καθένας, αφού κατά την Περιφέρεια οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Κεντρική Μακεδονία είναι σήμερα 8.000, ενώ κατά το υπουργείο 6.000 άτομα.

Σχολιάστε