My Twitter Feed

26 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Ένας χρόνος χωρίς τον Π. Εμμανουηλίδη

emmanouilidis-panagiotisΕνας χρόνος πέρασε από τότε που έφυγε ένα επιφανές τέκνο του Κιλκίς, ο Παναγιώτης Εμμανουηλίδης (1942-2013), εκπαιδευτικός και συγγραφέας, μελετητής της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Στη μνήμη του, οι εκδόσεις “Μεταίχμιο” διοργάνωσαν εσπερίδα σε συνεργασία με την Επιστημονική Ενωση Νέα Παιδεία, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον πολύτιμο συνεργάτη τους, την περασμένη Δευτέρα, στον Πολυχώρο Μεταίχμιο, στην Αθήνα.

 Στην εκδήλωση μίλησαν οι πανεπιστημιακοί Κώστας Αγγελάκος και Αννα Ιορδανίδου, ο φιλόλογος-συγγραφέας Δημήτρης Λάππας, οι εκδότες Νώντας και Βάσω Παπαγεωργίου, η Ντόρα Τσακνάκη και η Ειρήνη Χριστοπούλου, επιμελήτριες των εκδόσεων, και οι κόρες του Ρίτα και Καλλιόπη Εμμανουηλίδου.

Μεταξύ των άλλων τονίστηκε ότι παρά τα δύσκολα παιδικά χρόνια που ο Π. Εμμανουηλίδης πέρασε στο Κιλκίς, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, το πείσμα και η αγάπη του για τη ζωή δεν τον εγκατέλειψαν ποτέ. Αφού αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, όπου είχε την τύχη να διδαχτεί από σπουδαίους φιλολόγους, όπως τον Ιωάννη Κακριδή και τον Εμμανουήλ Κριαρά, πρωτοδιορίστηκε ως φιλόλογος στο Αμύνταιο Φλώρινας και υπηρέτησε 32 χρόνια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ως δάσκαλο τον γνώρισε και η μετέπειτα σύζυγός του Ελλη Πετρίδου (η οποία πέθανε το 2008), με την οποία συνέγραψε δεκάδες βοηθήματα για φιλολόγους και μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εκτός από τα δεκάδες εκπαιδευτικά βοηθήματα για το Γυμνάσιο και το Λύκειο, ο Παναγιώτης Εμμανουηλίδης πήρε μέρος στη συγγραφή σχολικών βιβλίων του ΥΠΕΠΘ.

Το 2011 κυκλοφόρησαν επίσης δύο πρωτότυπα λεξικά του (έργο ζωής για εκείνον) για την ορθή χρήση της Νεοελληνικής Γλώσσας: 1. Βρίσκω τον τύπο που θέλω, 2. Ψάχνω την κατάλληλη λέξη. Τελευταίο του εγχείρημα το ιστολόγιο «Γλωσσικά Ολισθήματα», όπου παρουσίαζε και σχολίαζε γλωσσικά ολισθήματα, τα οποία σταχυολογούσε από το δημόσιο λόγο.

Σχολιάστε