My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Άρση αδικιών με «μίνι» φορολογικό

Στη Βουλή κατατέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έρχεται να ρυθμίσει αδικίες σε ζητήματα φορολόγησης περιστασιακά απασχολούμενων με πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα, αγροτών και κατοίκων της ομογένειας.

eforia-doyΣυγκεκριμένα, το νομοσχέδιο έρχεται να μεταβάλλει μείζονα ζητήματα που προκάλεσε ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, ο οποίος ψηφίστηκε το 2013, αλλά μετέθετε την εφαρμογή του για ένα χρόνο.

Ειδικότερα, οι κύριοι άξονες του νέου νομοσχεδίου έχουν ως εξής:

  1. Αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης στην προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων

Η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων του φορολογούμενου που έχει εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (π.χ. τόκοι/μερίσματα/εκμίσθωση ακινήτων) ή/και υπεραξία κεφαλαίου (π.χ. μετοχές), φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών/συνταξιούχων (προσκόμιση αποδείξεων για απαλλαγή) και όχι με συντελεστή 26%+προκαταβολή επομένου έτους, εφόσον το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.

  1. Καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης κατοίκων εξωτερικού

Ουσιαστικά, επανέρχεται το φορολογικό καθεστώς του ν. 2238.1994 για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και αποτρέπεται η άδικη φορολόγηση Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού και ομογενών (δευτερεύουσα κατοικία κλπ.)

  1. Τακτοποιούνται φορολογικές αδικίες για άνεργους, φοιτητές και περιστασιακά απασχολούμενους

Εισοδήματα έως 6.000 ευρώ και τεκμαρτά εισοδήματα έως 9.500 ευρώ ανέργων, φοιτητών, νοικοκυρών και συμμετεχόντων σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας και εφόσον αυτοί δεν είναι επιτηδευματίες αντιμετωπίζονται φορολογικά, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης, ως εισόδημα από μισθούς-συντάξεις υπολογιζόμενου του ποσού της μείωσης φόρου των 2.100 ευρώ (προσκόμιση αποδείξεων) και χωρίς να βεβαιώνεται προκαταβολή επόμενου έτους.

  1. Iδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων

Δεν υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων προς ανιόντες/κατιόντες/συζύγους.

  1. Εισάγονται ρυθμίσεις για τροποποίηση του Κώδικα ΦΠΑ, με στόχο οι ελληνικές επιχειρήσεις να αντιμετωπιστούν ως τις ομοειδείς κοινοτικές και να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής με ίσους όρους στους διαγωνισμούς για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών για την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου (ΤΑΠ) και
  1. Θεσπίζεται απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στην ελληνική βιομηχανία, απαλλαγή που εφαρμόζεται ήδη από την πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ.

Πηγή: tvxs.gr

Σχολιάστε