My Twitter Feed

25 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Άμεση δημοκρατία στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

*Για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με την κοινωνία.

Του Λεωνίδα Δημητριάδη.


Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να είναι η κορύφωση μιας συλλογικής προσπάθειας για τη διεύρυνση, με βάση τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά, οργανωτικά δεδομένα, από την Αυτοδιοίκηση, τον Συνδικαλισμό, μέχρι την τελευταία κοινωνική οργάνωση , την νεολαία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από την κομματική βάση, (και όχι όπως στην εκλογή των οργάνων των Νομαρχιακών Επιτροπών το Φεβρουάριο του 2021 που ψήφιζε το μέλος μέσω αντιπροσώπου για να εκλέξει τον εκπρόσωπό του),και με ενίσχυση της παρουσίας της περιφέρειας, σημαίνουν Δημοκρατία στο κόμμα.

Επίσης η απλοποίηση της διαδικασίας ένταξης στο κόμμα είναι το πρώτο βήμα, όμως ο καταλύτης είναι η υιοθέτηση του μοντέλου συμμετοχικής άμεσης δημοκρατίας μέσω ψηφιακών εσωκομματικών δημοψηφισμάτων που αναδεικνύει το μέλος ως κέντρο της νέας εποχής .
Η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση θα προϋποθέτει πλέον τη διεξαγωγή καθολικών δημοψηφισμάτων, όπως και η συγκρότηση ψηφοδελτίων για εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές, προκριματικές διαδικασίες, στις οποίες θα συμμετέχει η βάση.

Καθώς και την ενίσχυση της έννοιας του ασυμβίβαστου, ο καθορισμός των τριών θητειών για βουλευτές, ευρωβουλευτές και κομματικές θέσεις ευθύνης, εξαιρουμένων του εκάστοτε προέδρου και πρώην πρωθυπουργών, πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ για να αποδείξουμε ότι δεν αποτελεί μια μελλοντική υπόσχεση , αλλά μια έμπρακτη τομή που δίνουμε ξεκάθαρα το σύνθημα της αξιοπιστίας και της ανανέωσης.

Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα αποκτήσει οργανωτική δομή συμπαγούς πολιτικού φορέα, παράγοντας πολιτική από κάτω προς τα πάνω, ώστε να δημιουργήσει στελέχη, που θα πυροδοτήσουν τη δυναμική και την κοινωνική διεισδυτικότητα αντί της απλής παρουσίας τους ως οργάνων συντονισμού εργασίας.

Διαμορφώνοντας ορίζοντα με σαφήνεια τις πολιτικές επιλογές, τη δομή και τα όργανά του, καθιστώντας, παράλληλα, συμμέτοχους σε αυτήν την ανασυγκρότηση όλους τους προοδευτικούς πολίτες

Οι προγραμματικές μας θέσεις θα πρέπει να αποτυπώνουν μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση απέναντι στη νεοφιλελεύθερη και αυταρχική κυβερνητική πολιτική, για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης κρίσης την επόμενη ημέρα της πανδημίας, του πολέμου της Ουκρανίας, το μέλλον και τη προοπτική της χώρας.

Αναλύοντας την ελληνική κοινωνία και βλέποντας την αγωνία, τον φόβο, πως θα ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις και πιο το μέλλον που διαγράφεται.
Επιβάλλεται να προκριθεί το νέο ριζοσπαστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα πείθει ως εναλλακτική λύση και θα δώσει απάντηση με σαφές σχέδιο για την ανάκαμψη συνολικά της οικονομίας της χώρας και των πολιτών της

Η αριστερά σε συμπόρευση με την προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία να αναδείξουν ένα κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο που να δίνει διέξοδο ανασυγκρότησης και συνοχής στις δυνάμεις της πραγματικής οικονομίας και τους συντελεστές της .

Είναι τώρα λοιπόν η ώρα το αίτημα της πολιτικής αλλαγής να ταυτισθεί με ένα άλλο παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα διασφαλίζει την ευημερία της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας στη χώρα μας.

Σχολιάστε