My Twitter Feed

18 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Άλλοι έφυγαν, άλλοι έρχονται

Macedonian police clash with refugees at blocked borderΜειώθηκε από το πρωί ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα σύνορα με την Ελλάδα, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης, καθώς λόγω της ισχυρής βροχής κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ επέτρεψαν σε μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων να περάσουν τη συνοριακή γραμμή.

Συγκεκριμένα, από χθες το απόγευμα έως τώρα, η αστυνομία της ΠΓΔΜ έχει επιτρέψει, σταδιακά, την είσοδο στο έδαφος της χώρας σε πάνω από 1.000 πρόσφυγες που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη, στα σύνορα με την Ελλάδα.

Macedonian police clash with refugees at blocked borderΕπετράπη κυρίως η είσοδος σε ευάλωτες ομάδες- έγκυες, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με προβλήματα υγείας κ.ά.

Το μεσημέρι, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής βρίσκονται περίπου 200 άτομα, που περιμένουν να επιβιβαστούν στο τρένο για το Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα με τη Σερβία, ενώ στην ουδέτερη ζώνη υπάρχουν ακόμη περίπου 1.500 μετανάστες, οι οποίοι ζητούν από τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ να τους επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα, χωρίς, ωστόσο, να παρατηρείται η χθεσινή ένταση.

Ορισμένοι μόνο από τους πρόσφυγες -κυρίως οι νεότεροι- προσπαθούν να περάσουν την ουδέτερη ζώνη από παράπλευρα μονοπάτια και ακολουθεί ανθρωποκυνηγητό με την αστυνομία.

Migrants pass into FYROM from Greece broderΑπό ώρα σε ώρα, ο αριθμός των προσφύγων που συρρέουν στην Ειδομένη και από εκεί στην ουδέτερη ζώνη εκτιμάται πως θα αυξηθεί καθώς αναμένεται να συνεχίσουν να καταφτάνουν λεωφορεία από τη Θεσσαλονίκη.

Στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας βρίσκονται πολυάριθμες ξένες δημοσιογραφικές ομάδες, εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και μέλη διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής διάφοροι πλανόδιοι μικροπωλητές αισχροκερδούν εις βάρος των προσφύγων. Οι επιτήδειοι αυτοί πωλούν τέσσερα ευρώ το πακέτο ξένης μάρκας τσιγάρων (έναντι δύο που κοστίζει στο περίπτερο), δύο ευρώ πωλούν το λίτρο εμφιαλωμένου νερού και πέντε ευρώ μία σοκολάτα.

Πηγή: makthes.gr

Φωτό: EPA/GEORGI LICOVSKI

Σχολιάστε