My Twitter Feed

5 Οκτωβρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

Πυροβολισμοί με αφορμή θόρυβο! -

Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

Στο “φουλ” οι περιοδείες Σιωνίδη -

Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Νέοι κόμβοι εισόδου στο Κιλκίς -

Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

ΚΚΕ: Παρουσίαση υποψηφίων ΛΑΣΥ -

Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

ΠΑΘΕ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας -

Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Συνεχίζει δυναμικά ο Κυριακίδης -

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

“Όλοι στη κινητοποίηση για ΠΑΘΕ” -

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

“Όχι σε μηχανισμούς ελέγχων”

Με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε το τελευταίο διήμερο για το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου διαλογής (hot-spot) σε περιοχή έξω από το χωριό Γαλλικός του Κιλκίς, το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τάσσεται εναντίον των μηχανισμών ελεγχόμενης μετανάστευσης και επαναπροώθησης.

eidomeni-katavlismos2«Αν και δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση ή άλλο κρατικό φορέα, η κινητοποίηση των κατοίκων των χωριών της περιοχής, η σύσκεψη που πραγματοποίησε ο δήμαρχος Κιλκίς, αλλά κυρίως η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού αρμόδιου για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γ.Μουζάλα στο συγκεκριμένο μέρος, δηλώνει τις προθέσεις της κυβέρνησης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «τα κέντρα διαλογής (hot-spots), οι φράχτες στα σύνορα, η ρατσιστική – ξενοφοβική και βίαιη αντιμετώπιση στις χώρες προορισμού, μαζί με το όργιο εκμετάλλευσης από τα κυκλώματα των δουλεμπόρων, συμπληρώνουν ως συνέχεια της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, τους πολέμους και τους βομβαρδισμούς στις χώρες προέλευσης».

Με αφορμή την επίσκεψη κλιμάκιου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Γιάννη Δελλή στην Ειδομένη, η ανακοίνωση τονίζει και τα εξής για τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό:

Τις τελευταίες μέρες η κατάσταση για τους πρόσφυγες και μετανάστες που διέρχονται από την Ειδομένη του Κιλκίς για να φτάσουν στις χώρες της Ευρώπης που επιθυμούν, έχει μεταβληθεί. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ (όπως και της Σερβίας) επιτρέπει από την Παρασκευή 20 Νοέμβρη τη διέλευση μόνο Σύριων, Αφγανών και Ιρακινών προσφύγων, ενώ έχει απαγορεύσει την είσοδο σε ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων τους οποίους θεωρεί «οικονομικούς μετανάστες». Παράλληλα ο στρατός της ΠΓΔΜ προχωράει σε εργασίες για τη διαμόρφωση χώρου στα σύνορα με την Ελλάδα για το ενδεχόμενο ανέγερσης συρμάτινου φράχτη, ώστε να περιοριστεί η διέλευση προσφύγων και μεταναστών. 

Αυτά τα γεγονότα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών να παραμένει εγκλωβισμένος στον καταυλισμό στην Ειδομένη, χωρίς να γνωρίζει αν και πότε θα του επιτραπεί η έξοδος από την Ελλάδα. 

Αυτή η εξέλιξη, που εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική των «κλειστών συνόρων» που εφαρμόζουν τα κράτη της περιοχής, κάνουν περισσότερο από πότε υπαρκτό τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα….  

Αυτές οι αποφάσεις και αυτά τα φαινόμενα δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε αναίτια. Η αιτία τους βρίσκεται στην ίδια τη φύση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής που είναι η όλο και μεγαλύτερη κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Αυτοί οι ίδιοι είναι που διεξάγουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους μέσω των κρατών τους και των ιμπεριαλιστικών σχηματισμών (ΕΕ, ΝΑΤΟ) για να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη πρόσβαση και έλεγχο στις ενεργειακές πηγές και στα «περάσματα» εμπορίου και μεταφορών. Αυτοί οι ίδιοι είναι που εμφανίζονται στη συνέχεια ως φιλάνθρωποι και τάζουν ένα καλύτερο μέλλον στους πρόσφυγες, επιδιώκοντας να βγάλουν κέρδος από το δράμα και την ανάγκη τους. Είναι οι ίδιοι που θα τους εκμεταλλευτούν στις χώρες υποδοχής ως φθηνή εργατική δύναμη χωρίς δικαιώματα. Είναι οι ίδιοι που στις τελευταίες συνόδους κορυφής της ΕΕ συμφώνησαν η Ελλάδα – με επιδότηση του ΟΗΕ και της ΕΕ – να γίνει χώρα λειτουργίας τεράστιων καταυλισμών, σταθμός καταναγκαστικής συγκέντρωσης 50.000 εγκλωβισμένων προσφύγων, σημαντικός αριθμός των οποίων προορίζεται για την Κεντρική Μακεδονία.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι μεγάλες για μια σειρά λόγους. Πρώτα απ’ όλα δεν έχει κάποιο σχεδιασμό γενικότερο και ειδικά στην περιοχή μας για την ασφαλή και με ανθρώπινους όρους διέλευση των προσφύγων. Είναι υποκριτικό ότι αιφνιδιάστηκε από το μεγάλο αριθμό προσφύγων, γιατί οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή προμήνυαν την έξαρση του προσφυγικού προβλήματος. Όλοι γνώριζαν τι έρχεται και οι ευθύνες βαραίνουν και τις προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ). Η πιο μεγάλη όμως ευθύνη τους είναι ότι εναποθέτουν στην ΕΕ τη λύση του προβλήματος, ότι ψηφίζουν και εφαρμόζουν όλες τις αντιλαϊκές – αντιπροσφυγικές αποφάσεις της ΕΕ. Ταυτόχρονα θέλουν να έχουν ενεργό ρόλο στις αποφάσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ για συνέχιση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ακόμα, από το λαό δεν πρέπει να ξεφύγει ότι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αξιοποιεί το προσφυγικό πρόβλημα, για να ενισχύσει τη γεωπολιτική θέση της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή, εμπλέκοντας έτσι τη χώρα σε μεγάλους κινδύνους.

Τέλος, ο λαός δεν πρέπει να παρασύρεται αλλά και να ανέχεται όσους καλλιεργούν την ρατσιστική και ξενοφοβική προπαγάνδα, όπως η φασιστική Χρυσή Αυγή, επιδιώκοντας να δηλητηριάσουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, να κρύψουν τους πραγματικούς υπεύθυνους για τις τραγωδίες και τα βάσανα των λαών. Υπερασπίζονται τους θύτες και στρέφονται κατά των θυμάτων του ιμπεριαλισμού, γιατί μισούν τον πρόσφυγα και το μετανάστη, όπως μισούν τον εργάτη, το νέο, τη γυναίκα, το φτωχό αγρότη και αυτοαπασχολούμενο.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό, το εργατικό – λαϊκό κίνημα σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, σε ένταση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Καλεί το λαό να παλέψει για:

             Γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού που σχετίζονται με τη διάσωση, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

             Άμεσα μέτρα γρήγορης διεκπεραίωσης της καταγραφής και ταυτοποίησης.

             Όχι στα κέντρα διαλογής (hot-spots) των χρήσιμων για τα μονοπώλια προσφύγων και στους καταυλισμούς καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών.

             Δημιουργία αξιοπρεπών και υγιεινών προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας, που θα παρέχουν δωρεάν σίτιση, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, διερμηνεία και νομική βοήθεια, με ευθύνη του κράτους και όχι των διαφόρων ΜΚΟ που λυμαίνονται τον τομέα της αλληλεγγύης.

             Αξιοποίηση γι’ αυτό το σκοπό παροπλισμένων στρατοπέδων ή άλλων δημόσιων ή δημοτικών κτηρίων που δεν χρησιμοποιούνται.

             Ασφαλής διέλευση των προσφύγων και απευθείας μεταφορά τους στις χώρες του τελικού τους προορισμού.

             Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ. Όχι σε νέα μέτρα της ΕΕ για καταστολή στα σύνορα.

             Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, για να σταματήσει ο ξεριζωμός και να μπορέσουν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΦΟΡΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΟΧΙ ΣΕ ΠΝΙΓΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΦΥΛΑΚΕΣ

Σχολιάστε