My Twitter Feed

12 Απριλίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνδέσεις με Φυσ. Αέριο στο Κιλκίς -

Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

ΚΚΕ: Το ίδιο βιολί η κυβέρνηση -

Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Θλιβερή η θέση του νομού μας! -

Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Θετικά σημάδια από εμβολιασμούς -

Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021

Φραγγίδης: Τα είπε με στρατιωτικούς -

Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021

ΔΣ Κιλκίς στις 13 Απριλίου -

Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021

Εκπ/ση: Πάει καλά ο εμβολιασμός -

Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021

Μεγάλη συνάντηση για τ`αδέσποτα -

Παρασκευή, 9 Απριλίου, 2021

“Όχι στη νέα μονάδα της ΒΙΠΕ”

Με το όχι στην εγκατάσταση μονάδας “επικίνδυνων στερεών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου”, η παράταξη ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ μ` επικεφαλής τον Δημήτρη Αγαθόπουλο κάνει λόγο για “αλλοπρόσαλλη πολιτική του Δήμου Κιλκίς στις εγκρίσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων των επιχειρήσεων”

Υπογραμμίζοντας ότι η παράταξη καταψήφισε και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στο Δημοτικό Συμβούλιο την σχετική επένδυση της ως άνω μονάδας, καθότι “είναι μακράν των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του δήμου μας”, ο κ. Αγαθόπουλος σε δήλωσή του τονίζει τα εξής:

“Με τα όσα ορίζει ο νόμος, για κάθε νεοϊδρυθείσα επιχειρηματική μονάδα στα όρια του Δήμου Κιλκίς, τα αρμόδια όργανα του Δήμου, στην προκειμένη περίπτωση η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Δημοτικό Συμβούλιο, οφείλουν να εκφέρουν την θετική ή αρνητική τους γνώμη επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τις οποίες εισηγούνται τα μελετητικά γραφεία των επιχειρήσεων.

Παρά του ότι η όποια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι γνωμοδοτική και δεν δεσμεύει τα αρμόδια όργανα της πολιτείας για την τελική έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την υλοποίηση της όποιας επένδυσης, δεν παύει να είναι ισχυρή για την τελική απόφαση. Με αυτήν την βαρύτητα και την σοβαρότητα θα πρέπει να μελετώνται τέτοιου είδους αποφάσεις.

Με την παρουσία μου ως μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, εδώ και ένα χρόνο, διαπιστώνω μετά λύπης μου ότι δεν γίνεται σε βάθος καμία επεξεργασία ή επιτόπια έρευνα για τις υπό έγκριση μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό η συζήτηση μεταξύ των μελών της επιτροπής. Τα μέλη της συνήθως δεν έχουν τον χρόνο μέσα σε δύο ημέρες να ενημερωθούν και τελικά κάποιοι θα αναμένουν τις άνωθεν εντολές για να τοποθετηθούν καταλλήλως.

Με τέτοιου είδους διαδικασίες, για άλλη μια φορά διαπιστώνεται η υποβάθμιση του ρόλου των Δημοτικών Συμβούλων. Το αποτέλεσμα τέτοιων διαδικασιών είναι οι αλλοπρόσαλλες αποφάσεις που πάρθηκαν κατά διαστήματα χωρίς προηγουμένως να υπάρξει η οποιαδήποτε διερεύνηση.

Τελευταίο τρανταχτό παράδειγμα η έγκριση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Δημοτικό Συμβούλιο, παρά την αρνητική γνώμη του Τοπικού Κοινοτικού Συμβουλίου, της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων μονάδας επεξεργασίας επικίνδυνων και μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων στις παρυφές της ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου σε όμορη αγροτική έκταση.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι η διοίκηση της ΒΙΠΕ δεν ενημερώθηκε και δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της, παρά του ότι η ίδια η ΒΙΠΕ παλαιότερα είχε την γνώμη δημιουργίας μίας μονάδας επεξεργασίας λυματολάσπης και από τον βιολογικό του Δήμου Κιλκίς χωρίς η σχετική πρόταση να περιλάμβανε την επεξεργασία στερεών επικίνδυνων και μη επικίνδυνων αποβλήτων.

Το πώς άλλαξε το αντικείμενο των υπό επεξεργασία ειδών, ποιοι είναι οι επενδυτές και γιατί δεν ρωτήθηκε η Διοίκηση της ΒΙΠΕ, είναι ερωτήματα που χρήζουν διευκρινήσεων. Δεδομένου ότι στο καταστατικό της η ΒΙΠΕ χαρακτηρίζεται ως βιομηχανική ζώνη χαμηλής όχλησης, πως είναι δυνατόν να υπάρξει μονάδα επικίνδυνων αποβλήτων στο σύνορό της. Είναι πολύ μεγάλες οι ευθύνες του Δήμου, ο οποίος με τόση απλοχεριά συναίνεσε στην δημιουργία της εν λόγω μονάδας.

Στην ανάγνωση της σχετικής μελέτης μεγάλη εντύπωση μας προξένησε η έμφαση που δίνεται στην ύπαρξη του παρακείμενου ρυακιού ως υποδοχέα των τελικών υγρών αποβλήτων.

Είναι μακράν των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου μας η προχειρότητα με την οποία λαμβάνονται τέτοιου είδους αποφάσεις.

Την σχετική επένδυση την καταψηφίσαμε και στην Επιτροπή ποιότητας Ζωής και στο Δημοτικό Συμβούλιο.”

Σχολιάστε