My Twitter Feed

1 Μαρτίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Και συνταξιούχοι υπέρ Καλεμκερίδη -

Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

ΚΙΝΑΛ: Στηρίξτε τους δικηγόρους -

Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Πήρε εξιτήριο ο κ. Εμμανουήλ -

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες -

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Γουμένισσα: Τα μεγάλα αιτήματα -

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Ξανά σε μονοψήφιοι νούμερο -

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Ο Δ. Κυριακίδης σε κέντρα εμβολίων -

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Πιάσαμε πάλι διψήφιο αριθμό -

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, 2021

Όταν πανηγυρίζουν Κάμερον – Μέρκελ…

tsitouridis…η Ευρώπη πρέπει ν` ανησυχεί!

Σε ανακοίνωσή του, ο πολιτικός όμιλος “ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2021”, που συστάθηκε με πρωτοβουλία και του πρώην υπουργού, Σάββα Τσιτουρίδη, τονίζει για τις αποφάσεις της ευρωπαικής Συνόδου Κορυφής και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα, τα εξής:

Όταν μετά από μια Σύνοδο Κορυφής, που καθορίζει το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020, ο κος Κάμερον πανηγυρίζει, η κα Μέρκελ συγχαίρει τον εαυτό της και οι δύο μαζί ευχαριστούν τους ‘Βόρειους’ συμμάχους τους, είναι βέβαιο πως αυτό δεν είναι ενθαρρυντικό για την Ευρώπη που όλοι θα έπρεπε να θέλουμε. Μια Ευρώπη της ανάπτυξης, της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, των νέων θέσεων εργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών της.

Τι αποφάσισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων για την περίοδο 2014-2020.

Οι δεσμεύσεις για τους ενωσιακούς προϋπολογισμούς αυτών των επτά ετών καθορίζονται στα 960 δις ευρώ, δηλαδή λιγότερο απο το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, με την εκτίμηση οτι οι πραγματικές πληρωμές δεν θα ξεπεράσουν τα 908 δις ευρώ. Αυτό για πρώτη φορά συνιστά μείωση σε σχέση με οτι είχαμε μέχρι τώρα. Σημειώνεται οτι κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2007-2013, οι δεσμεύσεις ανέρχονταν στα 994 δις ευρώ, με τις πραγματικές πληρωμές να προσεγγίζουν μόλις τα 943 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει πως έχουμε μια μείωση των δεσμεύσεων για την προσεχή 7ετία κατά 34 δις ευρώ, όταν τα κράτη της Ένωσης θα είναι περισσότερα και μάλιστα με ισοϋψή στήριξη των νέων – μετα το 2004 – κρατών, που εισέπρατταν εως τώρα χαμηλότερες επιδοτήσεις για την γεωργία αλλά και συνολικά για πολιτικές ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, με οτι αποφασίστηκε, απο τους ενωσιακούς προϋπολογισμούς, περισσότερα κράτη την προσεχή 7ετία θα εισπράξουν λιγότερα χρήματα σε σχέση με το οτι εισέπραξαν λιγότερα κράτη κατά την 7ετία που κλείνει.

Υπάρχει όμως και κάτι πρόσθετα αρνητικό για την Ελλάδα. Οι δαπάνες για την γεωργία και την περιφεριακή ανάπτυξη-συνοχή συρικνώνονται  σημαντικότατα.

Για την συνοχή-περιφεριακή ανάπτυξη, κατά την τρέχουσα περίοδο 2007-2013, οι προϋπολογισμοί της Ένωσης δέσμευσαν 354 δις ευρώ. Για την νέα 7ετία το ποσό αυτό μειώνεται κατά 30 δισ ευρώ, πέφτοντας στα 324 δις ευρώ. Επισημαίνεται οτι για την περίοδο 2007-2013 η Ελλάδα είχε επιτύχει δεσμεύσεις που ξεπερνούσαν τα 25 δις ευρώ. Τα δημοσιονομικά της όμως – και όχι μόνο – προβλήματα δεν της επέτρεψαν να απορροφήσει όλο αυτό το ποσό, αφού οι τελικές εισροές θα φτάσουν περίπου στα 20 δις ευρώ. Θα υπάρχει δηλαδή μεταξύ του τι πετύχαμε και του τι εισπράξαμε μια απόκλειση περίπου του 20%. Για την προσεχή 7ετία η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως θα εισπράξει για πολιτικές συνοχής 14.5 δις ευρώ. Εάν η Ελλάδα δεν βελτιώσει τις δημοσιονομικές και επιχειρησιακές επιδόσεις της και στον τομέα αυτόν, τότε μια αντίστοιχη με την τρέχουσα απόκλιση θα φέρει στον τομέα της συνοχής ενα ποσό που με τα βίας θα ξεπερνά το 50% των 20 δις ευρώ που εισρέουν στην χώρα  κατά την τρέχουσα περίοδο.

Η κατάσταση και οι προοπτικές δεν προδιαγράφονται καλύτερες για τον αγροτικό τομέα. Σε απόλυτους αριθμούς η μείωση των δαπανών για την ευρωπαϊκή γεωργία προτείνεται να είναι της τάξεως του 12%. Συγκεκριμένα κατά την τρέχουσα περίοδο 2007-2013 οι δεσμεύσεις για την γεωργία – άμεσες ενισχύσεις και αγροτική ανάπτυξη – έφτασαν στα 420 δις ευρώ. Για την περίοδο 2014-2020 το Συμβούλιο Κορυφής αποφάσισε για μείωση στα 373 δις ευρώ, δηλαδή κατά 53 δις ευρώ, όταν, επιπλέον, οι αγρότες των 13 νέων χωρών θα έχουν θα έχουν την ίδια – υψηλότερη γι’αυτούς – στήριξη με τους αγρότες των 15 παλαιότερων χωρών. Με αυτά τα δεδομένα η ελληνική γεωργία θα υποστεί μια μείωση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων που θα ξεπερνά το 20% κατ’ έτος, σε σχέση με τα τελευταία 7 έτη. Κι αυτό βεβαίως υπο την προϋπόθεση οτι η ουσιαστική διαπραγμάτευση για την νέα αγροτική πολιτική που ξεκινάει τώρα, θα είναι επιτυχής για την Ελλάδα.

Συνοπτικά αυτά που αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες απο τους αρχηγούς κρατών η κυβερνήσεων, δεν δημιουργούν καμμία αισιοδοξία για μια Ευρώπη, που πλήττεται από την ύφεση και την ανεργία και είναι κατώτερα απο τις προσδοκίες των λαών της, αλλά και απο τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με άλλα λόγια, ενώ στην τρέχουσα οικονομική και κοινωνική συγκυρία, οι έχοντες πραγματική ανάγκη στην Ευρώπη – κράτη και πολίτες – αυξάνονται δραματικά, οι πιστώσεις των ενωσιακών προϋπολογισμών για αυτούς μειώνονται σημαντικά. Κι αυτό δεν μπορεί να ικανοποιεί κανέναν. Ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το ενθαρρυντικό βέβαια είναι πως αυτό που αποφάσισαν οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων, πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (νέα αρμοδιότητα αυτού του Κοινοβουλίου).

Ας ελπίσουμε πως οι εκπρόσωποι των λαών της Ευρώπης σ’αυτόν το θεσμό θα δουν – κατά πλειοψηφία – τα πράγματα διαφορετικά απο τον κύριο Κάμερον, την κυρία Μέρκελ και απο όσους δεν θέλησαν να τους «στεναχωρήσουν» σε μία Σύνοδο Κορυφής.”

Σχόλια
5 Σχόλια to “Όταν πανηγυρίζουν Κάμερον – Μέρκελ…”
 1. Ο/Η ΗΡΑ λέει:

  Επιτελους μια σοβαρη κι εμπεριστατομενη αναλυση

 2. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

  Ο κ. Τσιτουρίδης μας λέει με άλλα λόγια οτι Κάμερον και Μέρκελ, που ως γνωστόν είναι οι κύριοι εκφραστές της ευρωπα’ι’κής Δεξιάς μαζί με τους βόρειους συμμάχους τους, ακολουθούν πολιτικές τέτοιες που στην ουσία γίνονται οι οικονομικοί δήμιοι των αδυνάτων εταίρων τους στην Ε.Ε. ! Τεκμηριώνει μάλιστα με σαφήνεια τα λεγόμενά του παραθέτοντας συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη. Αν κάποιος δεν γνώριζε τις ιδεολογικές πεποιθήσεις και την πολιτική σταδιοδρομία του ανδρός και διάβαζε τα λεγόμενά του εύλογα θα αναρωτιόταν , “μα ποιός είναι τέλος πάντων αυτός ο ακραιφνής σοσιαλιστής που μιλάει έτσι;” Προλαβαίνω κάποιους που θα πούν οτι σήμερα δεν υπάρχουν πιά πολιτικές διαφορές μεταξύ της συντηρητικής Δεξιάς και των γνωστών Σοσιαλιστών της Ευρώπης και επομένως τα ιδεολογικά στερεότυπα των διαχωρισμών έχουν εκ των πραγμάτων καταργηθεί. Το ζούμε στην Ελλάδα, αλλά συμβαίνει και αλλού. Θα συμφωνήσω. Προλαβαίνω και κάποιους που θα πούν οτι “έξω απο τον χορό(κυβερνητικό), πολλά τραγούδια λέει”. Θα συμφωνήσω και σε αυτό. Εμείς απο την άλλη ως απλοί πολίτες νοιώθουμε συνεχώς οτι μας δουλεύουν “ψιλό γαζί”. Θαρρείς και δεν έχουμε στάλα νιονιό για να καταλάβουμε το παιγνίδι τους. Ενα παιγνίδι εξουσίας επικίνδυνο, όπου αυτοί παίζουν με τους δικούς τους κανόνες που τους αλλάζουν κατα πως τους συμφέρει και εμείς πάντα μέσα στην δίνη που αυτοί προκαλούν να προσπαθούμε να αποφύγουμε απ’ το να είμαστε οι παράπλευρες απώλειες, χωρίς δυστυχώς να το καταφέρνουμε. Τελούμε υπο το κράτος μιάς ιδιότυπης ολιγαρχικής κυβερνητικής τρομοκρατίας, που μας καταρρακώνει παντοιοτρόπως το ηθικό, και μας θέτει σε κατάσταση συνεχούς Σόκ. Το μέχρι πότε θα ανέχεται η κοινωνία παθητικά αυτή την κατάσταση, όπου πρώην και νύν κυβερνητικά στελέχη συμπεριφέρονται ως άλλοι Τζέκυλ και Χάιντ, υποτιμώντας συνεχώς την νοημοσύνη της, είναι ένα ερώτημα που εδώ και καιρό τίθεται απο πολλούς εχέφρωνες πολίτες. Η απάντηση είναι καί εύκολη καί δύσκολη μαζί. Ο καθένας ας προσπαθήσει να δώσει την δική του με γνώμονα την κοινή λογική και όχι την κατευθυνόμενη.

  Αξιοπρεπής ζωή ή… ησυχία.
  Πρέπει να διαλέξουμε.
  (παραφράζοντας το “Ελευθερία ή… ησυχία” του Κ. Καστοριάδη).

 3. Ο/Η ANONYMOS λέει:

  Tha upenthimiso oti oi apopseis tou k.Tsitouridi gia mia Europi oikonomikis kai koinonikis sunohis einai palaies kai diahronikes.Ki auto den einai ‘sosialistiko’. Einai i vasi ths Europis opos tin oramatistikan oi idrites ki opos epitasei i koini logiki. K eksallou o k.Tsitouridis edeikse deigmata grafis os Ypourgos. itan autos pou diesfalise upsiles epidotiseis gia tin elliniki georgia gia tin periodo 2007-2013. ki htan stin diapragmateutiki kuvernitiki omada pou petuhe to 2006 ena paketo 25 diseuro gia to trehon ESPA. Auta prfaos ta agnoei apoios Louki Louk. As meinei loipon me ta peristrofa tou o typos autos. Ki as sunehsei na troei to paramythi pou tou serviroun ta kathe logis sumferonta pou den goustaran ishrous politikous ap tin elliniki perifereia, pou upiretisan tin georgia kai tin oikonomiki synohi metaksi ishyron ki adunamon stin Europi kai sti hora mas. As diapragmateuontai loipon tora gia tin georgia kai tin sunohi atsalakotoi kathigites kai upertimimenes persones tis Athinas.

 4. Ο/Η ANONYMOS λέει:

  A VRE FOUKARA LOUKU LOUK ! EFAGES KI ESY POLU KOUTOHORTO! …KAI SYNEHIZEIS. NA SOU DOSO KAI MIA SUMVOULI! MIN KSANADIAVASEIS KAMMIA SOVARI EKTIMISI ! PROFANOS SE …KOURAZEI! MEINE S’ OTI SE ‘TAIZOUN’ TA KANALIA KI OI NTAVATZIDES!

Σχολιάστε