My Twitter Feed

25 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Όμιλος για την Ιστορία του Κιλκίς

omilos-istoria-kilkisΤο Σάββατο 4 Απριλίου στο χώρο εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Εταιρίας Εκπαιδευτικών ιδρύθηκε και επισήμως πλέον  ο «Όμιλος για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Κιλκίς». Είκοσι εννέα  συντοπίτες μας υπέγραψαν το καταστατικό του νεοσύστατου Ομίλου στο οποίο περιγράφονται μέσα σε άλλα οι Σκοποί και οι Θεμελιώδεις αρχές του Συλλόγου. Ορίστηκε δε ως πρώτη Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου η 16η Μαΐου, όπου θα εκλεγεί το πρώτο Δ.Σ. και θα προγραμματιστούν οι επόμενες εκδηλώσεις.

Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη περιλαμβάνονται και δυο ακαδημαϊκοί επιφανείς σύγχρονοι ιστορικοί. Ο Βλάσης Αγτζίδης και ο Στράτος Δορδανάς, οι οποίοι έχουν πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό ιστορικό έργο.

Μετά τις ιδρυτικές διαδικασίες ακολούθησε η εκδήλωση του με θέμα: «Το Κιλκίς ως ερευνητική πρόκληση. Από τις προσφυγικές ομάδες στη σύγκρουση του Εμφυλίου».

DSC_1772Σε μια κατάμεστη αίθουσα αναπτύχθηκαν τρεις εισηγήσεις. Ξεκίνησε η αρχαιολόγος Θωμαή Σαββοπούλου που παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Κιλκίς, αρχαιολογικές μαρτυρίες και προοπτικές έρευνας», ακολούθησε ο Βλάσης Αγτζίδης  (διδάκτωρ σύγχρονης Ιστορίας στο Α.Π.Θ.) και ο Στράτος Δορδανάς (επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) που προσέγγισαν τη σύγχρονη κιλκισιώτικη κοινωνία, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά τις μεγάλες βίαιες μετακινήσεις πληθυσμών που συνέβησαν στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

Επίσης αναλύθηκε και παρουσιάστηκε ερευνητικά το  πως η περίοδος των γεγονότων του εμφυλίου επηρέασε και καθόρισε  τις πολιτικές επιλογές των συμπολιτών μας στις διάφορες περιοχές του νομού Κιλκίς. Η συζήτηση που ακολούθησε είχε ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και ερωτήματα, γεγονός που επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του κοινού.

Η διάλεξη- εκδήλωση αυτή όπως και η προηγούμενη που αφορούσε το Νεοελληνικό διαφωτισμό και το όραμα του Ρήγα Φεραίου έδειξε ότι έχουμε χρέος και ανάγκη να ερευνήσουμε, να σκαλίσουμε, να ανακαλύψουμε, να φωτίσουμε και πάνω απ’ όλα να μη φοβηθούμε όλα τα ιστορικά γεγονότα. Μόνο μέσα από τη γνώση και την ψύχραιμη αποτίμηση μπορείς να χαράξεις ένα νέο δρόμο δημιουργίας, προόδου και πολιτισμού στις νέες γενιές που έρχονται.

Δελτίο τύπου από τον ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

Σχολιάστε