My Twitter Feed

24 Ιουνίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Με βιτριόλι εναντίον μητροπολιτών! -

Πέμπτη, 24 Ιουνίου, 2021

Τονικίδης: Χάος στα τελωνεία -

Τετάρτη, 23 Ιουνίου, 2021

Στάση εργασίας στα νοσοκομεία -

Τετάρτη, 23 Ιουνίου, 2021

Τιμήθηκε η επέτειος της Μάχης -

Τρίτη, 22 Ιουνίου, 2021

Ιός: Συνεχίζεται η πτωτική πορεία -

Δευτέρα, 21 Ιουνίου, 2021

“Πλήγμα σε τουρισμό – εξαγωγές” -

Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Οι αντιεμβολιαστές του 1913 -

Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Το 1913 με το βλέμμα των παιδιών -

Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Όλοι δίνουμε εξετάσεις

Του Τάσου Παππά.


Η Ευρώπη έχει ζήσει αρκετές φορές το πρόβλημα με μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών. Αλλοτε η αιτία ήταν οι πόλεμοι, άλλοτε τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι χώρες από τις οποίες προέρχονταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Ξεβολεύονται οι κοινωνίες όταν δέχονται μεγάλα κύματα προσφύγων-μεταναστών.

Ξεβολεύτηκαν οι Ελλαδίτες το 1922-23 όταν ήρθαν στη χώρα οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Η υποδοχή δεν ήταν ενθουσιώδης. Το αντίθετο θα λέγαμε. Τουρκόσπορους τους αποκαλούσαν πολλοί κι ας ήταν Ελληνες μέχρι το μεδούλι, παστρικές χαρακτήριζαν τις γυναίκες από τη Σμύρνη.

Την απέχθειά τους για τους ξεριζωμένους είχαν εκφράσει και μέσα ενημέρωσης της εποχής, ιδιαίτερα εκείνα που είχαν διακριθεί στο άθλημα του σαλονάτου πατριωτισμού. Η λέξη «Τουρκόσπορος» ακούστηκε δυστυχώς ξανά στα πρόσφατα επεισόδια στη Λέσβο και τη Χίο.

Ξεβολεύτηκαν οι Ελληνες και το 1990-91 όταν ήρθαν ύστερα από πρόσκληση, για να μην ξεχνιόμαστε, της εγχώριας Δεξιάς οι Αλβανοί για να απολαύσουν, όπως τους έλεγαν διάφοροι μεγαλόσχημοι της συντηρητικής παράταξης, τον παράδεισο του καπιταλισμού.

Και τότε για κίνδυνο που απειλεί το έθνος, την Ορθοδοξία, την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών μιλούσαν οι ντόπιοι υπερπατριώτες, αλλά δεν είχαν κανένα πρόβλημα να πάρουν Αλβανούς στη δούλεψή τους με εξευτελιστικές αμοιβές και χωρίς ασφάλιση. Και τότε όπως και σήμερα τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης καλλιεργούσαν το μίσος για τους «εισβολείς». Είχαν αναγκαστεί οι άνθρωποι να δηλώνουν Βορειοηπειρώτες για να γλιτώσουν από την καχυποψία.

Στην προσφυγική κρίση, με την οποία, ας το πάρουμε απόφαση, θα ζήσουμε για πολλά χρόνια, αφού οι αιτίες που παράγουν το φαινόμενο δεν θεραπεύονται και οι χώρες που είναι υπεύθυνες γι’ αυτές συνεχίζουν τις ίδιες εγκληματικές πολιτικές, εμφανίστηκαν για ακόμη μία φορά κρούσματα μισαλλοδοξίας.

Η κυβέρνηση στήνει επικοινωνιακά σόου για να εξαπατήσει τους ψηφοφόρους της, κυρίως αυτούς που δεν μπορούν να χωνέψουν την κωλοτούμπα της στο Μακεδονικό. Ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί πολεμικούς όρους, αλλά δεν κάνει ό,τι επιτάσσει η ρητορική του. Είναι η απόδειξη ότι δεν πιστεύει αυτά που λέει, τα λέει όμως για να κατευνάσει τους εξαγριωμένους πολίτες. Βίαιος στα λόγια, δειλός στις πράξεις.

Και σ’ αυτό το θέμα πιστεύει ότι η προπαγάνδα θα δώσει τη λύση. Κορυφαίοι υπουργοί συναγωνίζονται για το ποιος θα πει την πιο βαρύγδουπη πατριωτική κορόνα και χαιρετίζουν την κίνηση των πολιτών που αναλαμβάνουν (αυτοβούλως;) να προστατεύσουν με δικά τους μέσα, ακόμη και με όπλα, τα σύνορα. Δημοσιολόγοι φαντασιώνονται ένα νέο 1940 (με ή χωρίς Μεταξά άραγε;).

Οι ακροδεξιοί αλωνίζουν ανενόχλητοι, προπηλακίζουν όποιον διαφωνεί και μεθοδικά κατασκευάζουν τον νέο εσωτερικό εχθρό: ΜΚΟ, αλληλέγγυοι, πολίτες που αντιστέκονται στο κλίμα φανατισμού, δημοσιογράφοι που απλώς κάνουν τη δουλειά τους.

Μέσα ενημέρωσης που καταγγέλλουν (σωστά) την Τουρκία για όργιο προπαγάνδας και διασπορά fake news, κλείνουν τα μάτια στις ασχήμιες που γίνονται εις βάρος προσφύγων και μεταναστών με δράστες ακροδεξιούς και καταπίνουν αμάσητες, για την ακρίβεια τις αναμεταδίδουν χωρίς φίλτρα, όλες τις ανοησίες που εκπορεύονται από κυβερνητικά κέντρα, ακόμη και αυτές που καταρρίπτονται παταγωδώς την ώρα που εκφωνούνται.

Όλοι δίνουμε εξετάσεις: κυβέρνηση, κόμματα, μέσα ενημέρωσης, ειδικοί, κοινωνία. Τα ωραία και εύηχα περί φιλόξενης χώρας που διακινούμε και οι παραπομπές στον Ξένιο Δία αντέχουν σε ομαλές συνθήκες και μας παραμυθιάζουν. Δοκιμάζονται όμως όταν το πρόβλημα χτυπάει δυνατά την πόρτα μας.

Ανάγωγα

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου έως τις 6 το πρωί της Τετάρτης έχει αποτραπεί η είσοδος σε 27.823 περιπτώσεις, ενώ έχουν συλληφθεί 220 άτομα. Και καλά οι συλληφθέντες, είναι μετρήσιμο μέγεθος. Τους άλλους πώς τους υπολογίζει με τέτοια ακρίβεια; Ρώτησα κορυφαίο υπουργό να μου πει το μυστικό. Η απάντησή του; «Να ρωτήσεις τον αρμόδιο υπουργό». Το καρναβάλι συνεχίζεται…

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε