My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

«Όλοι ίδιοι είναι;»

Pappas Tasos1-001Του Τάσου Παππά.


Το 1989 είναι έτος ορόσημο. Για όλο τον κόσμο λόγω της κατάρρευσης των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού, για την Ελλάδα όμως και για έναν επιπλέον λόγο: τα σκάνδαλα και η σκανδαλολογία μπήκαν για τα καλά στην πολιτική ζωή και έκτοτε δίνουν τον τόνο στη δημόσια συζήτηση.

Δεν υπάρχει αντιπολίτευση που να μην έχει καταγγείλει την κυβέρνηση για διαφθορά, για εξυπηρέτηση «ημετέρων» και για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και δεν υπάρχει κυβέρνηση που να μην έχει υποσχεθεί πομπωδώς ότι θα βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο και θα οδηγήσει τους επίορκους πολιτικούς (της άλλης πλευράς φυσικά) και τους κρατικούς αξιωματούχους στο εδώλιο της Δικαιοσύνης.

Τι έχουμε δει μέχρι τώρα; Μπόλικη φλυαρία στα τηλεοπτικά παράθυρα και στη Βουλή και ελάχιστα πράγματα ως προς την απόδοση δικαιοσύνης. Ή, για να το πούμε στην καθομιλουμένη, «πολύ λάδι, από τηγανίτα τίποτε».

Βεβαίως, εξεταστικές επιτροπές έχουν γίνει… άπειρες, αλλά όλες κατέληξαν σε πολύ βολικά για τις εκάστοτε πλειοψηφίες συμπεράσματα γιατί οι βουλευτές-ανακριτές λειτουργούσαν με παραταξιακά κριτήρια και ενδεχομένως με οπισθόβουλες σκέψεις του τύπου «άσε τώρα, πού να μπλέκουμε, αύριο μπορεί να έρθει η σειρά μας».

Κάθε κοινοβουλευτική ομάδα εξέδιδε το δικό της πόρισμα, το επίμαχο ζήτημα απασχολούσε για λίγο τη δημοσιότητα και στη συνέχεια εξαφανιζόταν από το προσκήνιο για να δώσει τη θέση του σ’ ένα άλλο εξίσου σοβαρό, που κι αυτό με τη σειρά του, αφού έκανε τον κύκλο του, είχε την ίδια τύχη.

Οι πολίτες στην αρχή έδειξαν ενδιαφέρον, μερικοί πίστεψαν ότι επιτέλους κάποιοι θα τιμωρηθούν και μάλιστα παραδειγματικά ώστε να μην μπουν κι άλλοι στον πειρασμό να βουτήξουν τα δάχτυλά τους στο μέλι, βλέποντας όμως ότι δεν γίνεται κάτι ουσιαστικό, σταμάτησαν να δίνουν σημασία στους διαξιφισμούς των κομμάτων σε θέματα ηθικής και κατέληξαν στην εκτίμηση ότι «Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι το ίδιο διεφθαρμένα κόμματα».

Τα τελευταία χρόνια που η χώρα είναι βυθισμένη στην κρίση η σχετική φιλολογία χτύπησε κόκκινο: σκάνδαλο το πρώτο μνημόνιο, σκάνδαλο και το δεύτερο, σκάνδαλο το PSI, σκάνδαλο η μη εκκαθάριση της λίστας Λαγκάρντ, σκάνδαλο η πρώτη και η δεύτερη κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, διαρκές σκάνδαλο του συναινετικού δικομματισμού το δημόσιο χρέος και η διαπλοκή.

Αυτά έλεγαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ. – το ΚΚΕ παραμένει σταθερό στην άποψή του ότι το βασικό σκάνδαλο είναι η ύπαρξη του καπιταλισμού.

Εσχάτως, η αντιπολίτευση (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) πέρασε στην αντεπίθεση και θέλει να πληρώσει με το ίδιο νόμισμα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.: σκάνδαλο η διαπραγμάτευση των επτά μηνών, σκάνδαλο το τρίτο μνημόνιο, σκάνδαλο και η τρίτη κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Προσέξτε, οι καταγγέλλοντες και στην πρώτη περίπτωση και στη δεύτερη δεν κάνουν λόγο για πολιτικά εγκλήματα. Γι’ αυτά είναι αρμόδιος ο ελληνικός λαός. Μιλούν για βάσιμες ενδείξεις ότι έχουν διαπραχθεί ποινικά εγκλήματα, με δράστες πρωθυπουργούς, υπουργούς Οικονομικών, τραπεζίτες και λοιπές δυνάμεις του συστήματος.

Αν η σημερινή κυβέρνηση ακολουθήσει την πεπατημένη, αν δηλαδή δεν δρομολογήσει διαδικασίες εκκαθάρισης των εκκρεμουσών υποθέσεων (που είναι πολλές) και παραμείνει στο επίπεδο της ρητορικής καταδίκης, είναι ζήτημα χρόνου να πιάσει στασίδι δίπλα στους δύο άλλους στο σχήμα «όλοι ίδιοι είναι».

Ανάγωγα

Πρότεινε ο Παρασκευάς Αυγερινός, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και επί χρόνια ο εκλογολόγος του Κινήματος, το όριο εισόδου στη Βουλή να πάει στο 5%. Αυτό από μόνο του υπονομεύει τη βασική επιδίωξη όλων των κομμάτων, πλην της Νέας Δημοκρατίας, για αναλογικότερο σύστημα.

Αυτό όμως που κάνει εντύπωση είναι ότι συμφώνησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Αν ίσχυε αυτό το όριο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου το κόμμα του θα κούναγε μαντίλι στη Βουλή και σύντομα θα εξαφανιζόταν από την πολιτική ζωή.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε