My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

“Ψεύδεται ο δήμαρχος για ΔΕΥΑΚ”

«Συνειδητά ψεύδεται ο δήμαρχος όταν λέει πως τα χρέη της ΔΕΥΑΚ δεν θα επιβαρύνουν τους πολίτες», τονίζει η δημοτική παράταξη ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ, με επικεφαλή τον Δημήτρη Αγαθόπουλο.

Σημειώνοντας ότι η ΔΕΥΑΚ δεν έχει πληρώσει για 20 μήνες ούτε ένα ευρώ, αδυνατώντας να πληρώσει  όχι μόνο τις δόσεις προς την ΔΕΗ αλλά και τις τρέχουσες μηνιαίες χρεώσεις, η παράταξη αναφέρει στην ανακοίνωση-απάντηση προς τη Δημοτική Αρχή τα εξής:

«Για πολλοστή φορά γίνεται προσπάθεια ωραιοποίησης και συγκάλυψης μιας απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στην ΔΕΥΑ ΚΙΛΚΙΣ από τον κ. Δήμαρχο και την διοίκηση του Δήμου Κιλκίς, ρίχνοντας την μπάλα στην κερκίδα.

Είναι δεδομένο και αποδεδειγμένο ότι το χρέος της ΔΕΥΑΚ, μέχρι σήμερα που μιλάμε κοντεύει τα 7.000.000 ευρώ προς την ΔΕΗ αφού για 20 μήνες δεν έχει πληρώσει η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ ούτε ένα ευρώ, ελπίζοντας ότι αυτά τα χρέη θα μεταβιβαστούν ή και θα χαριστούν.

Επίσης είναι δεδομένο ότι η ΔΕΥΑ Κιλκίς αδυνατεί να πληρώσει,  όχι μόνο τις δόσεις που τις καταλογίστηκαν μετά την πρόταση ρύθμισης από την ΔΕΗ με 48 ισόποσες δόσεις ( περίπου 160.000 ευρώ τον μήνα), αλλά και τις τρέχουσες μηνιαίες χρεώσεις.

Η σκόπιμη και άτυπη απόφαση της διοίκησης να εξοφλήσει άλλους “φουσκωμένους” λογαριασμούς και όχι την ΔΕΗ κρίνεται και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει κανείς πειστικά , παρά τα πιεστικά ερωτήματα δημοτικών συμβούλων.

Το μεγάλο ερωτηματικό που πλανάται στον αέρα είναι, “τι άλλαξε και το ισοζύγιο εσόδων – εξόδων και η λειτουργία της επιχείρησης έγινε τόσο ελλειμματική από το 2020 και μετά; Από μόνη της η δικαιολογία ότι αυξήθηκε η τιμή του ρεύματος δεν ευσταθεί και δεν πείθει.

Οι συμψηφισμοί που επιχειρεί ο κ. Δήμαρχος με προηγούμενες περιόδους και δημοτικές αρχές , επιρρίπτοντας ευθύνες σε άλλους,  μόνο ειρωνικά σχόλια προκαλούν  διότι δεν κατανοεί ότι ήταν και ο ίδιος συνυπεύθυνος για τις διαχρονικές παθογένειες της ΔΕΥΑΚ. Η αλαζονεία του προσώπου σε όλο της το μεγαλείο.

Αυτή η αλαζονική συμπεριφορά όμως περιλαμβάνει ψεύδη, συγκάλυψη ευθυνών, αποπροσανατολισμό από τα ζωτικά προβλήματα της ΔΕΥΑΚ, επικοινωνιακούς διθυράμβους επιτυχιών, συσκότιση της αλήθειας, και μισαλλόδοξη συμπεριφορά σε όσους έχουν διαφορετική άποψη.  Είναι κατώτερος των περιστάσεων και θεσμικά και πολιτισμικά.

Επί της ουσίας όμως ο ισχυρισμός του κ. Δημάρχου ότι το χρέος των 7.000.000, μετά την ανάληψη της ευθύνης ως τριτεγγυητής ο Δήμος Κιλκίς, δεν θα επιβαρύνει το πολίτη, είναι η επιτομή του ψεύδους για τους παρακάτω λόγους.:

–  Η ΔΕΗ δεν είναι πλέον κοινωφελής επιχείρηση στα χέρια του κράτους  για να μπορεί να ελαφρύνει, πολύ περισσότερο να εξαλείψει το χρέος . Άρα τα ποσά ακέραια θα πληρωθούν.

–  Η ΔΕΥΑΚ αδυνατεί πλήρως να καταβάλει ούτε τις τρέχουσες υποχρεώσεις της.

–  Ο Δήμος δεν είναι σε θέση να καταβάλει τα διαχρονικά χρέη του προς την ΔΕΥΑΚ, διότι ούτε έχει καταγράψει ποτέ πόσες παροχές του αναλογούν, ούτε τις καταναλώσεις νερού μπορεί να μετρήσει, και δεν υπάρχει μια εμπεριστατωμένη μελέτη, βάσει της οποίας θα εκτιμηθούν τα ποσά που οφείλει.Τα μπακαλοτέφτερα που παρουσίασαν στο Δ.Σ δεν πείθουν ούτε τους ίδιους.

–  Τις αντίστοιχες οικονομικές υποχρεώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, ούτε τις ξέρουν, ούτε τις απαίτησαν, αλλά και δεν τις έχουν ποτέ χαρτογραφήσει .

–  Ως τριτεγγυητής πλέον ο Δήμος, μετά την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οφείλει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του άμεσα και οι επιλογές που έχει είναι συγκεκριμένες, εάν γίνουν δεκτές από τα παραπάνω ελεγκτικά θεσμικά όργανα.

1) Αύξηση του ανταποδοτικού τέλους ( αύξηση της τιμής του νερού), κάτι το οποίο αρνείται ο κ. Δήμαρχος.

2) Από τα αποθεματικά του Δήμου, άρα λιγότερες δυνατότητες κοινωφελών  παρεμβάσεων  και μειώσεις λειτουργικών δαπανών. Δηλ. έμμεση   επιβάρυνση των δημοτών.

3) Από μειώσεις δαπανών .για τεχνικά έργα ή άλλες δραστηριότητες, τις οποίες πάλι θα στερηθεί ο πολίτης σε κάθε περίπτωση.

4) Περιμένοντας το μάνα εξ ουρανού, μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα δοθεί ένα βοήθημα στις ΔΕΥΑ πανελλαδικά, το οποίο για την δική μας περίσταση δεν θα ξεπερνά τις 500.000 ευρώ, εάν προλάβει αυτή η κυβέρνηση.

5) Το πιο πιθανό που θα συμβεί είναι να παρακρατούνται από τα τέλη καθαριότητας, τα οποία εισπράττονται μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, και να μην αποδίδονται στον Δήμο. Άρα μείωση εσόδων, που συνεπάγεται μεγαλύτερη αδυναμία για κοινωφελή έργα  και υπηρεσίες προς τον πολίτη.

6)  Σε κάθε περίπτωση οφείλει να μας ενημερώσει από ποιους κωδικούς θα πληρώνονται τα υπέρογκα χρέη της ΔΕΥΑΚ.

Γίνεται φανερό λοιπόν ότι η επιβάρυνση του δημότη, άμεση ή έμμεση είναι δεδομένη.

Η επικοινωνιακή διαχείριση την οποία επιχειρεί ο κ. Δήμαρχος δεν κάνει τίποτε άλλο, παρά να συντηρεί τις παθογένειες ενός αρρύθμιστου, παρασιτικού και ανέλεγκτου  συστήματος το οποίο ενίοτε οδηγείται και σε τραγικά περιστατικά όπως τα ζήσαμε πρόσφατα. Ενός γενικότερου κατεστημένου που από την κορυφή μέχρι τα νύχια επικαλείται το ” δεν ήξερα, δεν είδα, δεν μου είπαν, πάμε και όπου βγει”, χωρίς να τολμά να το ακουμπήσει κανείς.

Αυτές είναι οι “επιτυχίες” κατά τα λεγόμενα του Δημάρχου για τις οποίες θα πρέπει να είμαστε και “περήφανοι”. Για δε τις άλλες “επιτυχίες” των εμβληματικών έχουμε καιρό να τα πούμε επί του πρακταίου. Τα μεγαλεπίβολα  “ποιοτικά” και ακριβοπληρωμένα έργα είναι μπροστά στα μάτια των συμπολιτών μας, αλλά αυτοί δεν τα βλέπουν.»

Σχολιάστε