My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Χρηματοδότηση δήμων από ΠΚΜ

Την έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων της Κ. Μακεδονίας που φιλοξενούν στα όριά τους κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων, όπως οι δήμοι Κιλκίς και Παιονίας, με 200.000 ευρώ από τα κονδύλια της ΠΚΜ, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας.

tzitzikostas-001Η χρηματοδότηση θ` αφορά την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών, αφού -σύμφωνα με την Περιφέρεια- ήδη εμφανίζονται ελλείψεις ακόμη και σε στοιχειώδες υγειονομικό υλικό και τρόφιμα.

Ο κ. Τζιτζικώστας συγκάλεσε χθες Τρίτη έκτακτη σύσκεψη για το προσφυγικό, έτσι ώστε όλοι οι φορείς της Κ. Μακεδονίας μαζί με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να εξετάσουν από κοινού τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν με βάση τις αυξανόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και τον ολοένα μειούμενο αριθμό προσφύγων που έχουν τη δυνατότητα διέλευσης από την Ειδομένη.

Στην εισήγησή του ο κ. Τζιτζικώστας προέβλεψε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου, πολλές περιοχές, ακόμα και ολόκληρες Περιφερειακές Ενότητες, που ως σήμερα δεν επηρεάζονται από το προσφυγικό, θα βρεθούν μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα και θα κληθούν να διαχειριστούν τα ζητήματα που θα προκύψουν.Σήμερα, στην Κεντρική Μακεδονία και κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, βρίσκονται περισσότεροι από 15.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, πολύ σύντομα όμως, εφόσον κλείσουν οριστικά τα σύνορα, ο αριθμός αυτός θα εκτοξευθεί κατακόρυφα».

Ο κ. Τζιτζικώστας κατέθεσε τρεις νέες προτάσεις  για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, οι οποίες έγιναν αποδεκτές:

  • Δημιουργία άτυπου Συντονιστικού Οργάνου για την Κεντρική Μακεδονία στο οποίο θα μετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΥΜΑΘ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Ένοπλες Δυνάμεις και ΕΛΑΣ).
  • Προληπτικό σχεδιασμό και προτάσεις από τους δήμους για την εύρεση πιθανών κατάλληλων χώρων δημιουργίας Κέντρων Μετεγκατάστασης Προσφύγων, που θα κατατεθούν στην κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο και θα ενεργοποιηθούν εφόσον προκύψουν νέες ανάγκες.
  • Αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου από κάθε δυνατή πηγή για τη χρηματοδότηση συνοδών αναγκών των προσφύγων, από τον α’ και β’ βαθμό αυτοδιοίκησης (ευρωπαϊκοί πόροι, έκτακτη χρηματοδότηση και αξιοποίηση πόρων από τους τακτικούς προϋπολογισμούς).

 

 

Σχολιάστε