My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Χρειάζεται συνολική λύση

floridis_panagΤου Παναγιώτη Φλωρίδη (ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ)

————————————————————————————————————————————————————————————————-Το θέμα της «σωτηρίας» του ΤΕΙ στο Κιλκίς, αν μη τι άλλο, προκάλεσε μια δημόσια συζήτηση μεταξύ των βουλευτών μας. Εστω και δια του Τύπου, έστω και με ανακοινώσεις αιχμηρές, «αταίριαστες» με την υποτονική, πολιτικά, εποχή μας.

Το πρώτο και, ίσως το μόνο, θετικό είναι ότι στο ΤΕΙ μας δεν μπαίνει λουκέτο. Ένα λουκέτο που θα καταγραφόταν στα περίεργα της Ιστορίας, αφού θα έκλεινε ένα κτίριο πριν καν ανοίξει!

Στις ανακοινώσεις τους οι δύο βουλευτές έχουν τα δίκια τους: ο κ. Γεωργαντάς επιχαίρει πρώτα γιατί το τμήμα του ΤΕΙ παραμένει σε λειτουργία και ενισχύεται, έστω και οριακά, έστω και «κατ’ όνομα». Η κ. Αγαθοπούλου, παρά τους βαρείς χαρακτηρισμούς «περισσό θράσος», «παλαιοκομματισμός» κ.α., έχει κι αυτή το δίκιο της, που εδράζεται φυσικά στην αβεβαιότητα για το μέλλον του ΤΕΙ Κιλκίς, αφού το υπό διαβούλευση Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» δεν παρέχει εγγυήσεις για αυτόνομη και βιώσιμη Εκπαιδευτική Μονάδα στο Κιλκίς.

Όλα αυτά έχουν καταγραφεί κι έχουν αποτιμηθεί από τους πολίτες. Αυτό που μένει και πρέπει να συνεχισθεί με ένταση, είναι η προσπάθεια για κατοχύρωση και αναβάθμιση του ΤΕΙ μας. Μην ξεχνάμε εξ άλλου, ότι η «ΑΘΗΝΑ» βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της Δημόσιας Διαβούλευσης. Αρα όλα μπορούν να συμβούν, αρνητικά και θετικά. Αυτό που πρέπει να συνεχισθεί είναι η προσπάθεια για κατάθεση μιας ολοκληρωμένης πρότασης, μακρόπνοης, κοστολογημένης, συνδεδεμένης με την κοινωνία και, κυρίως, με την παραγωγική διαδικασία. Με την πραγματική οικονομία δηλαδή. Μιας πρότασης και ήδη διαθέτει μια σοβαρή και ρεαλιστική βάση εκκίνησης που είναι η πρόταση της Συνέλευσης των διδασκόντων  στο Τμήμα Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδύματος (ΣΠΕ) που λειτουργεί εξ αρχής στο ΤΕΙ Κιλκίς. Αυτή η ρεαλιστική πρόταση πρέπει να «κυνηγηθεί» με επιμονή, συντονισμό και μέχρι να ευδοκιμήσει οριστικά.

Απαιτείται όμως και κάτι άλλο για τη συνέχεια. Απαιτείται ένα πλαίσιο υποδοχής και λειτουργίας εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων στο επιδιωκόμενο ΤΕΙ μας. Σήμερα στο ΤΕΙ Κιλκίς είναι εγγεγραμμένοι 650 ενεργοί σπουδαστές. Τους αντιλαμβάνεται κανείς; Τους είδε κανείς στην πόλη και το νομό; Όχι, πλην ελαχίστων περιπτώσεων.

Χρειάζεται επομένως ένα περιβάλλον, μια πόλη ελκυστική για τον επιδιωκόμενο «πληθυσμό» της Εκπαιδευτικής Κοινότητας. Απαιτείται μια πόλη με εύκολη πρόσβαση από και προς την τεράστια Θεσσαλονίκη. Απαιτείται (το λέμε για χιλιοστή φορά) η άμεση κατασκευή του δρόμου Κιλκίς-Θεσσαλονίκη και η πιο άμεση λειτουργία του Προαστικού Σιδηροδρόμου. Πιο πολύ απ’ όλα όμως, ζητείται εξορθολογισμός του κόστους διαβίωσης εντοπίων και μελλοντικών φιλοξενουμένων. Δεν είναι δυνατόν π.χ., ο καφές στο Κιλκίς να κοστίζει πλέον όσο ο καφές στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης. Άλλο να βλέπεις την απέναντι οικοδομή και άλλο τον Θερμαϊκό και στο βάθος τον Ολυμπο. Οι καταστηματάρχες αναψυχής βέβαια στο Κιλκίς έχουν κι αυτοί τα δίκια τους. Τους γονατίζουν κυριολεκτικά τα, ακόμη ισχύοντα, εξωπραγματικά ενοίκια. Κάποιοι που τους έλαχε ένα οικόπεδο (πιθανόν και πρώην χωράφι) και το έδωσαν αντιπαροχή, εννοούν να απαιτούν και να εισπράττουν ενοίκια που ισοδυναμούν με μισθό διευθυντού Τραπέζης, και τώρα ίσως και παραπάνω!

Το ΤΕΙ αποτελεί την αφορμή. Μια πολύ σοβαρή αφορμή. Μια πολύ σοβαρή αφορμή και αιτία για μια συζήτηση με σκοπό τη συνολική ρύθμιση, τον συνολικό εξορθολογισμό αλληλένδετων ζητημάτων. Η προσπάθεια ασφαλώς είναι δύσκολη. Πρέπει όμως κάποτε να ξεκινήσει. Διαφορετικά θα εξαντλούμαστε εκτονονώμενοι σε δημόσιους καυγάδες, οι ο ποίοι μοιραία θα επαναλαμβάνονται με διαφορετικό αίτιο κάθε φορά. Και τα μεγάλα ζητήματα του νομού θα διαιωνίζονται, μεγαλώνοντας ηλικιακά μαζί με εμάς.

Σχόλια
One Response to “Χρειάζεται συνολική λύση”
  1. Ο/Η αναπ-οδος λέει:

    Τα πράγματα είναι έτσι ακριβώς. Δυστυχώς τα περισσότερα προβλήματα όπως ο προαστιακός ή ο δρόμος θεσσαλονίκης -κιλκίς απαιτούν κονδύλια που δεν ξέρω αν υπάρχει πλέον τρόπος να βρεθούν. Βέβαια κάποια κονδύλια βρέθηκαν και θα έχουμε έτσι στον κήπο περισσότερα συντριβανάκια, λαμπάκια και τσιμεντάκια αντί για τα υπάρχοντα δέντρα. Μπορεί εντός διετίας να ξαναστρώσουν με αυτό το υπέροχο υλικό που ξηλώνεται μόνο του και τους (πεζό-δρομους;) , έτσι δηλαδή για να τηρηθεί και το προεκλογικό έθιμο …

Σχολιάστε