My Twitter Feed

28 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Καταγγέλλουν διώξεις μαθητών! -

Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

ΓΝΚ: Έκτακτη επίσκεψη Γιαννακού -

Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Υποστελεχωμένη η Πυροσβεστική -

Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

ΚΚΕ: Φορτσάρει ενόψει εκλογών -

Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Έφυγε ο ευεργέτης της Αξιούπολης -

Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Παρέμβαση ΠΟΕΔΗΝ για το ΓΝΚ -

Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Η επίσκεψη του Λ. Καρχιμάκη -

Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Άδικο τέλος επιτηδεύματος -

Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

“Φρενάρει” πάλι το Δικαστικό

“Κολλημένο” φαίνεται πως παραμένει ο χρόνιο πρόβλημα της ανέγερσης δικαστικού μεγάρου στο Κιλκίς, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς να ανανεώσει για τρία επιπλέον χρόνια την απόφαση της κατά χρήσης παραχώρησης της δημοτικής έκτασης των δυόμιση στρεμμάτων στο ΤΑΧΔΙΚ για την ανέγερση του μεγάρου.

Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης κι ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός στον δήμαρχο, το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις στη διασφάλιση χώρων μετεγκατάστασης στο Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, έργο το οποίο είναι αλληλένδετο με την τύχη των Δικαστικών Μεγάρων Κιλκίς, Σερρών και Έδεσσας καθώς θα κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ.

Η διαδικασία ανάθεσης της ανακατασκευής των δικαστικών κτηρίων της Θεσσαλονίκης και της κατασκευής των τριών δικαστικών μεγάρων, βρίσκεται στη δεύτερη φάση, στην οποία περιλαμβάνεται το στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου ενώ θα ακολουθήσει η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Ενίσχυση με 2,5 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ

Με ατζέντα την προώθηση θεμάτων που άπτονται της τοπικής ανάπτυξης ο κ. Κυριακίδης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα το διήμερο 13 – 14 Νοεμβρίου και είχε σημαντικές επαφές με την ηγεσία των Υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης καθώς και με τον Β’ Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ειδικότερα ο δήμαρχος είχε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, υπόψη του οποίου έθεσε μια σειρά αιτημάτων αναφορικά με την αύξηση της χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου για τις τρέχουσες ανάγκες των σχολικών μονάδων, την οικονομική ενίσχυση της ΔΕΥΑΚ, που έχει επιβαρυνθεί όπως και το σύνολο των ΔΕΥΑ της χώρας, με δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος, την επαναφορά της ρύθμισης οφειλών προς τον Δήμο με διαγραφή των προσαυξήσεων κατά το πρότυπο ανάλογης ρύθμισης που ίσχυε πριν από το 2019.

Ζήτησε, ακόμη, την εξαίρεση της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Κιλκίς (ΚΔΕΚ) από την απόφαση κατάργησης των Νομικών Προσώπων των ΟΤΑ για λόγους συνέχισης της ευέλικτης λειτουργίας της εν λόγω Δημοτικής Επιχείρησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) ο Δήμος Κιλκίς θα επιχορηγείται ετησίως με επιπλέον 2,5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών απαιτήσεών του. Επίκειται δε άμεσα έκτακτη οικονομική επιχορήγηση από το υπουργείο σε όλους τους δήμους.

Θετικός ήταν και στο αίτημα της επαναφοράς της ρύθμισης των οφειλών στους ΟΤΑ και στις προσλήψεις ανταποδοτικού χαρακτήρα ενώ τόνισε ότι θα εξεταστεί η περίπτωση της διατήρησης της ΚΔΕΚ με το ισχύον καθεστώς.

Τέλος, για τις ΔΕΥΑ της χώρας επισήμανε ότι μελετώνται προτάσεις αναδιάρθρωσής τους και πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα.

Ο κ. Κυριακίδης συνομίλησε και με τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη για την πορεία των έργων του προγράμματος ‘’Αντώνης Τρίτσης’’.

Με τον κ. Γεωργαντά

Κατά την παραμονή του στο κλεινόν άστυ ο δήμαρχος Κιλκίς επισκέφθηκε και τον Β’ Αντιπρόεδρο της Βουλής Γιώργο Γεωργαντά, ο οποίος τον ξενάγησε στις εγκαταστάσεις της και είχαν μια πολύ χρήσιμη συζήτηση για την πρόοδο των δημοτικών έργων και τις προοπτικές που διανοίγονται ως προς την περαιτέρω ενίσχυση πολιτιστικών υποδομών στον Δήμο με χορηγία της Βουλής. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού Θεμιστοκλής Κοσμίδης.

Σχολιάστε