My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Φραγγιδης: Θα μειωθει το πετρελαιο;

 

Αν θα μειωθεί η τιμή του πετρελαίου τουλάχιστον για τις αδύναμες κοινωνικά  ομάδες, ρωτά ο Γ. Φραγγίδης τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο. Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ του νομού μας αναφέρει στην ερώτησή που κατέθεσε στη Βουλή τα εξής:

Εδώ και αρκετές εβδομάδες οι ακριτικές περιοχές της χώρας μας δοκιμάζονται από δριμύ, παρατεταμένο ψύχος. Ζούμε έναν από τους πιο ψυχρούς χειμώνες των τελευταίων δεκαετιών. Από τη Φλώρινα ως το Νευροκόπι , και από την πατρίδα μου, το Κιλκίς ως την Κοζάνη νοικοκυριά και επιχειρήσεις βιώνουν μια σκληρή καθημερινότητα εξαιτίας της αδυναμίας να ανταποκριθούν στην υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Είναι γνωστό ότι για να συγκρατηθούν οι τιμές, δεν εφαρμόστηκε για φέτος η εξομοίωση της φορολόγησης μεταξύ του πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης. Παρόλα αυτά η σημερινή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ξεπερνά το ένα ευρώ.

Κατά συνέπεια πολυκατοικίες δεν αγόρασαν καθόλου πετρέλαιο, σπίτια περιορίστηκαν στην ελάχιστη κατανάλωση, σχολεία θερμαίνονται ελάχιστες ώρες ή δεν λειτουργούν καθόλου λόγω της έλλειψης πετρελαίου, ηλικιωμένοι συνωστίζονται σε δημόσιους χώρους αναζητώντας λίγη ζεστασιά. Όλα αυτά αποτελούν πλέον καθημερινό σκηνικό. Η ακριτική περιφέρεια έχει βυθιστεί στην εξαθλίωση. Κινδυνεύουν ζωές και διερωτάται κανείς σε περίπτωση που συμβεί κάποια απώλεια συνανθρώπου μας , ποιός θα θεωρηθεί ηθικός αυτουργός.

Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις διάθεσης καυσίμων πετρελαίου θέρμανσης βρίσκονται ένα βήμα πριν το κλείσιμο. Είναι γεγονός ότι παρουσιάζεται αντικειμενική δυσκολία πληρωμής ή μεγάλη καθυστέρηση στους πρατηριούχους καυσίμων. Όλες αυτές δεν είναι εικόνες και παραστάσεις από κάποια τριτοκοσμική χώρα. Είναι όμως, εικόνες και παραστάσεις από τα χωριά μας και τις πόλεις μας. Πρόκειται για εικόνες από την ακριτική μας Ελλάδα που δίνει σκληρό αγώνα επιβίωσης. Καθημερινά συμπολίτες μας πηγαίνουν στη Βουλγαρία για να αγοράσουν ξυλόσομπες και ξύλα.

Ας αναρωτηθούμε σε ποιό βαθμό τροφοδοτούμε την υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης σε συνδυασμό με την κρίση και τα οικονομικά μέτρα που έπληξαν τα εισοδήματα, οδήγησε στην απόγνωση χιλιάδες οικογένειες. Κάνω έκκληση και στο Υπουργείο και στην Κυβέρνηση, έστω αυτή την ύστατη ώρα, να υπάρξει μέριμνα για αυτούς τους ανθρώπους.

Τα τριτοκοσμικά αυτά φαινόμενα δεν συνάδουν ούτε με τον πολιτισμό μας ούτε με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό μας. Η κρίση δεν πρόκειται 


Με βάση όλα αυτά, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός
να ακυρώσει ούτε τον πολιτισμό μας ούτε την ανθρωπιά μας. Κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση θα πρέπει να είναι η πρόνοια για τον αδύναμο, για τον ηλικιωμένο, για το μαθητή, για τον ακρίτα μας. Γνωρίζετε ότι μια οικογένεια στη Βόρεια Ελλάδα χρειάζεται 1.000 ευρώ το μήνα για τη θέρμανση. Πώς θα βρεθούν αυτά τα χρήματα όταν οι μισθοί μειώνονται, οι συντάξεις κατεβαίνουν και οι τιμές των προϊόντων , στα ράφια των σούπερ μάρκετ συνεχώς αυξάνονται; Και τις τελευταίες ημέρες, δυστυχώς κάποιοι επιτήδειοι, επέλεξαν να αισχροκερδούν. Εκμεταλλευόμενοι το νέο κύμα κακοκαιρίας και ψύχους, ανέβασαν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο 1, 15 ευρώ το λίτρο. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στο Κιλκίς η μέση τιμή είναι 1.05 ευρώ το λίτρο. 

  1. Έστω αυτή , την ύστατη ώρα, το υπουργείο σκοπεύει να μειώσει την τιμή του πετρελαίου τουλάχιστον για τις αδύναμες ,κοινωνικά , ομάδες που η κρίση τις έχει πλήξει περισσότερο; Ο χειμώνας στις ακριτικές περιοχές αρχίζει από τον Οκτώβριο και κλείνει τον Απρίλιο. Υπάρχουν ακόμη τρεις μήνες, κρίσιμοι για την επιβίωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές.
  2.  Πώς σκοπεύει το υπουργείο να προστατεύσει αυτούς τους ανθρώπους;
  3. Τί μέτρα προτίθεται να πάρει το υπουργείο για την ομαλή λειτουργία των σχολείων αλλά και των νοσοκομείων;
  4. Πώς σκέπτεται να προστατέψει την υγεία των πολιτών αλλά και των μαθητών, οι οποίοι καθημερινά κινδυνεύουν από το κρύο; Προτίθεται το υπουργείο να βάλει πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για τις ακριτικές περιοχές που πλήττονται περισσότερο από το ψύχος;”
Σχολιάστε