My Twitter Feed

29 Ιανουαρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μάλγαρης: “Παρών” για Δήμο Κιλκίς -

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Μονάδα λυματολάσπης με 6,8 εκατ. -

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Για εκσυγχρονισμό της ύδρευσης -

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Απαξίωση της Ειδικής Αγωγής -

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Εργασίες στη γέφυρα του Αξιού -

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, 2023

Η επίσκεψη Κουτσούμπα στο Κιλκίς -

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, 2023

Με Κ. Αρβανίτη η πίτα του ΣΥΡΙΖΑ -

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, 2023

Πάϊκο: Προβλήματα από βροχοπτώσεις -

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου, 2023

Φραγγίδης: Διαλύουν το ΕΣΥ

Η κυβέρνηση της ΝΔ διαλύει το ΕΣΥ παρά το γεγονός ότι στην πανδημία ήταν ο μόνος πυλώνας της δημόσιας υγείας, τόνισε ο Γιώργος Φραγγίδης στη Βουλή, μιλώντας ως ειδικός αγορητής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας.

«Με ένα νομοσχέδιο Δούρειο Ίππο, η ΝΔ αλώνει το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ», υπογράμμισε ο βουλευτής Κιλκίς και Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας ότι “το ΕΣΥ που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ το 1983 αποτέλεσε διαχρονικά το καταφύγιο των πολιτών στις δύσκολες στιγμές της ασθένειας”.

Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση αφήνει το ΕΣΥ αποδυναμωμένο και ανοχύρωτο απέναντι σε κάθε υγειονομική απειλή, επιλέγει πρόχειρες λύσεις που δεν αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, προωθεί έμμεσα πλην συστηματικά την ιδιωτικοποίηση στην υγεία και ευνοεί τα μεγάλα ιδιωτικά funds.

Σε άλλα σημεία της τοποθέτησής του, ο κ. Φραγγίδης τόνισε:

Το νομοσχέδιο δημιουργεί γιατρούς και ασθενείς πολλών ταχυτήτων και γι αυτό εγείρει τις αντιδράσεις ολόκληρης της κοινωνίας, των κομμάτων και των υγειονομικών φορέων, ακόμα και των φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση. Στον πυρήνα του βρίσκεται η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και η δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αποτελεί το Δούρειο Ίππο για την αλλοίωση της θεμελιώδους φιλοσοφίας του ΕΣΥ και το δημόσιο χαρακτήρα του. Μας γυρίζει σε νοοτροπίες παλαιότερων εποχών, όταν πρόσβαση στην περίθαλψη είχαν οι έχοντες χρήμα ή κατάλληλες διασυνδέσεις.

Αντί να δοθούν μισθολογικά και άλλα κίνητρα, ωθούνται οι γιατροί του ΕΣΥ σε επιπλέον εργασία στον ιδιωτικό τομέα, πράγμα ανέφικτο λόγω φόρτου εργασίας και κόπωσης. Όπως παραδέχθηκε η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός, ελάχιστοι γιατροί θα το ακολουθήσουν. Η κυβέρνηση επικαλείται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για μεγαλύτερες αυξήσεις, τη στιγμή που κάνει απευθείας αναθέσεις στην υγεία και αλλού, για τις οποίες έχουμε επανειλημμένα ζητήσει λογοδοσία, χωρίς αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, εγείρονται ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι στους ιδιώτες γιατρούς. Αυτοί που θα πληγούν κυρίως είναι οι ασθενείς, που καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, σε μια συγκυρία μέγιστης ανασφάλειας και αδυναμίας για αξιοπρεπή διαβίωση. Δικές μας προτεραιότητες είναι η ισότιμη πρόσβαση σε καλές υπηρεσίες υγείας σε όλους τους ασθενείς ανεξαιρέτως, ακόμα και στους ευάλωτους και μη έχοντες και οι καλές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Αυτά δεν επιτυγχάνονται με το παρόν νομοσχέδιο και γι αυτό το καταψηφίζουμε επί της αρχής. Το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για την Υγεία, με στόχο την αναγέννηση του ΕΣΥ, μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν το δημόσιο χαρακτήρα του και θα το προετοιμάζουν, ώστε να απαντά στις προκλήσεις των επόμενων γενεών.

Για το ΠΑΣΟΚ, είναι καθοριστικής σημασίας η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, με προϋπόθεση την ενίσχυση των δομών και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού σε όλα τα επίπεδα.

Σχολιάστε